Chcete bazén na plávanie alebo na osvieženie?

Pri výbere bazéna si treba najprv ujasniť, koľko ľudí ho bude používať a na aký účel.

17.06.2012 13:24
Bazén, žena Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Potrebujete ho na osvieženie pre seba a menšie deti, alebo si chcete v ňom aj zaplávať? Ponuka na trhu je široká. Vyberať možno z desiatok druhov bazénov z rôznych materiálov (plastové alebo drevené s vnútornou fóliou, samonosné z PVC, oceľové, laminátové a ďalšie). Stačí vám nadzemný bazén, alebo ho chcete zapustiť do zeme?

Takisto treba zvážiť aj lokalitu, kde bývate a veľkosť bazéna. Ak bývate niekde na Orave, tak drahý zapustený železobetónový bazén má síce neobmedzenú životnosť, ale bez vykurovania ho využijete maximálne tri mesiace v roku. Vykurovanie zase zvyšuje náklad na prevádzku. Lacnejšie skladacie bazény sú v takomto prípade lepším riešením.

Šetriť sa neoplatí ani na veľkosti. Pri malých deťoch vám možno stačí malý zapustený bazén s hĺbkou do jedného metra, o pár rokov však túto investíciu oľutujete. Na čas, kým sú deti malé, je opäť lepším riešením zaobstarať si menší nadzemný bazén.

Finančné limity

Ceny domácich bazénov sa pohybujú od niekoľko stoviek (asi 200 eur menší nadzemný bazén) do niekoľko tisíc eur za zapustené bazény (asi 2 500 najlacnejšie fóliové typy). Najlacnejšie sú samozrejme menšie nadzemné samonosné bazény, lacné sú plastové typy. Betónové bazény majú dlhú životnosť, náklady na výstavbu však cenu bazéna zvyšujú. V každom prípade platí, že treba zvážiť finančné možnosti a nenaletieť prvej reklame s „výhodnou „ ponukou. V reklame vám nepovedia, že menej kvalitný lacný keramický obklad narušia mrazy alebo teplotné výkyvy spôsobujú na nekvalitných plastových bazénoch trhlinky.

Overiť si treba aj to, čo inzerovaná cena zahŕňa. K nákladom na bazén treba totiž vo väčšine prípadov započítať aj cenu za zemné práce, filtračné zariadenie, doplnky a náklady na údržbu. Ak toto všetko budete musieť doplatiť pri na pohľad lacnom bazéne, jeho cena sa môže navýšiť až na úroveň kvalitnejšieho typu, kde sú už spomínané veci neraz zahrnuté v cene. Mnoho firiem už dnes ponúka bazény na splátky, tak si môžete dovoliť aj kvalitnejší typ, ktorý vám bude slúžiť mnoho rokov.

Predražiť stavbu bazéna môže aj výber firmy. Predtým, ako podpíšete zmluvu, si firmu dôkladne preverte a nechajte si poriadne vysvetliť ich spôsob účtovania a čo všetko uvedená cena obsahuje. Pýtajte sa aj na následný záručný a pozáručný servis a jeho ceny. Nezabudnite sa pýtať ani na to, do akých časových intervalov sú rozložené platby.

Veľkosť a tvar bazéna

Výber bazéna vo väčšine prípadov limitujú finančné možnosti. Na osvieženie vám stačí aj menší nadzemný bazén, zaplávať si možno aj v menšom bazéne s protiprúdom. Na kondičné plávanie vám úplne postačí bazén s veľkosťou 2,5 krát 4 metre a protiprúd. Odporúčaná veľkosť rodinného bazéna je najmenej 6–krát 3 metre. Minimálna hĺbka bazéna na plávanie by mala byť 1,2 metra.

Čo sa týka tvaru bazéna, výber je bohatý. Kedysi sa ponuka obmedzovala na tvar obdĺžnika, štvorca a oválu. Súčasné moderné technológie už umožňujú vyrobiť bazén v akomkoľvek tvare. Obľúbené ľadvinkové bazény vychádzajú z módy, výber tvaru je na vašej fantázii a konkrétnom mieste, kde chcete bazén umiestniť. Netradičný tvar môže byť dobrým riešením práve pri nedostatku priestoru. Klasickými tvarmi tiež nič nepokazíte. Obdĺžnikové bazény sú vhodné pre plavcov a pri umiestnení do rohu a najmenej finančne nákladné je aj ich strešné prekrytie (asi 3 000 eur). Oválny bazén je ideálny pre rodinu, v strede možno plávať, po bokoch sa môžu hrať deti.

Terén a doplnky

V súčasnosti vás už pri stavbe bazéna nemusí limitovať ani nie úplne rovný terén. Bazény možno (v závislosti od druhu) usadzovať aj na mierne svahy a do akejkoľvek záhrady. Problémom môže byť prívod vody a elektrické rozvody. Čím sú k bazénu bližšie, tým bude stavba lacnejšia a rýchlejšia. Ak je to možné, vyhnite sa umiestneniu bazéna k plotu pri verejnej komunikácii, lebo si budete pripadať ako na verejnom kúpalisku. Aj keď isté súkromie zabezpečí živý plot. Počítajte s tým, že kríky a stromy istý čas rastú.

Bez doplnkov sa bazén nezaobíde. Počítajte minimálne s tým, že budete potrebovať plachtu, ktorá zabráni padaniu nečistôt do vody a zároveň udržiava teplotu vody. Zimná plachta zase zabráni množeniu rias. Bazény možno obohatiť aj o hity ako protiprúd alebo blower (pracuje ako vírivka). Ak sa chcete kúpať aj keď nie je práve ideálne počasie, mali by ste investovať do strešného prekrytia, ktoré predĺži sezónu aj do októbra. Dôležité sú takzvané bezpečnostné doplnky. Investovať do nich by ste mali najmä vtedy, ak máte malé deti. Bazénu by v takomto prípade nemali chýbať zábradlie a bezpečnostné krycie rolety. Klzký by nemal byť ani povrch okolo bazéna. Klzké bývajú najmä keramické a kamenné dlažby, investujte preto do protisklzovej úpravy.

Potrebné príslušenstvo k bazénu

Geotextilná podložka:

  • na rozdiel od použitia starého koberca alebo linolea, geotextilná podložka zabraňuje splesniveniu dna bazéna od tlejúcej trávy. Používaním geotextilnej podložky veľmi pomôžete bazénovej fólii, aby nebola namáhaná nerovnosťami a drobnými nečistotami povrchu. Dôležité je zvoliť správny priemer, ktorý sa líši podľa typu bazéna.

Krycia plachta:

  • bazénové plachty zabraňujú padaniu nečistôt do bazéna, slúžia tiež na zakrytie bazéna cez zimu. Majú aj bezpečnostný efekt, zabraňujú prípadnému utopeniu malých domácich zvierat či vtáctva.

Skimmer:

  • sú nevyhnutnou súčasťou každého bazéna. Pomocou skimmera je bazén stále čistý. Bazénový skimmer zbiera nečistoty z hladiny, skôr ako klesnú na dno, a tak predchádza možnosti tvorbe rias a mikróbov v bazéne. Prichytáva sa na nafukovací golier alebo na kovovú konštrukciu bazéna.

Plavák:

  • plávajúci plastový dávkovač s regulačnou mriežkou pre chlórové tablety. Postupným uvoľňovaním chlóru zaisťuje stálu dezinfekciu bazéna v priebehu sezóny.

Schodíky:

  • vstup do bazéna sa môže stať nemožným bez bazénových schodíkov. Prekonať vysokú stenu bazéna môže byť nielen nebezpečné,ale pri neopatrných pokusoch môžete navyše trvalo poškodiť bazén.

Elektrické ohrevy:

  • sú vybavené vyhrievacou špirálou z nehrdzavejúcej ocele a majú výborné vlastnosti proti agresívnej vode. Voda prúdiaca cez filtráciu sa súčasne ohrieva pomocou výhrevnej elektrickej špirály.

Bazénové vysávače:

  • sú užitočnými pomocníkmi, slúžia na vysávanie nečistôt zo dna a stien bazéna. Existujú ručné, poloautomatické a automatické vysávače. Poloautomatické sa pripájajú cez skimmer na pieskové filtračné zariadenie a v bazéne sa pohybujú náhodne. Automatické sa pohybujú pod hladinou, ich senzory hodnotia stav povrchu a zvolia si potrebný režim čistenia. Používajú sa pri nadzemných bazénoch a zapustených bazénoch s plochým dnom.

Bazénové sieťky:

  • slúžia na zber nečistôt z hladiny bazéna. Pomôžu efektívne zlikvidovať hmyz, lístie alebo iné väčšie či menšie nečistoty. Bazénová chémia: aby voda vydržala čistá a neškodná po celú kúpaciu sezónu, musí sa dodržiavať niekoľko pravidiel a jedným z nich je dodávať do vody bazénovú chémiu.

Testery:

  • na určenie hodnoty pH v bazéne môžete využiť jednoduché pH testery. Do vzorky vody v bazéne pridáte testovaciu chemikáliu vo forme tabletky alebo roztoku. Roztok zmení farbu, ktorú porovnáte s farebnou stupnicou. Bazénové kefy a hubice: slúžia na odstraňovanie nečistôt zo dna a stien bazéna. Sú to užitoční pomocníci, ktorí sa dostanú aj do ťažko dostupných miest.

Solinátor a UV lampa:

  • šetria náklady na údržbu bazénovej vody. Každý bazén vybavený filtráciou tak kartušovou, ako aj pieskovou, sa neobíde bez chemickej úpravy vody.
  • Ak chcete ušetriť na chémii, obstarajte svojej filtrácii pomocníka – UV lampu alebo solinátor. UV lampa pôsobí priamo na vodu, ktorú dezinfi kuje, a solinátor postupne z bazénovej soli vyrába chlór.

ZDROJ: MARIME

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december