Je rezanie kvetov našikmo iba mýtus? A kedy kvety strihať, aby dobre zvládli ten stres?

Bez ohľadu na to, či kytička pochádza od profesionálnej floristky, alebo si ju do obývačky, prípadne na skrášlenie vonkajšieho sedenia pripravíte sami, logickou a oprávnenou kľúčovou požiadavkou je trvácnosť. Zvädnutie po dvoch-troch dňoch či nebodaj ešte skôr akurát pokazí náladu. Vo váze kvety vydržia dlhšie, keď dodržíte zopár odporúčaní.

07.07.2022 06:00
rezané kvety Foto:
debata (2)

Pri rezaní kvetov do vázy nepodľahnite náhlemu impulzu. Ak sa dá, počkajte do skorého rána. Vtedy sú rastliny najvitálnejšie a stres, ktorý im odstrihnutie prináša, dokážu dobre vykompenzovať. Druhým najlepším riešením je pokročilý večer – pravda, ak vegetácia nemá za sebou horúci alebo veterný deň. Zákrok okolo poludnia vykonajte naozaj iba pri zatiahnutej oblohe a nízkej teplote.

Blízkosť zeleniny a ovocia neprospieva

Dôvodne predpokladajme, že kvetmi sa chcete okamžite kochať. Vhodnejšie je však uložiť ich aspoň na niekoľko hodín do chladného priestoru a až po hlavnú okrasu ponoriť do vody. Pozor na detail hroziaci najmä v pivnici, respektíve komore: blízkosť uskladnenej úrody im vôbec neprospieva. Zelenina a ovocie totiž uvoľňujú etylén, ktorý u mnohých rastlín spôsobuje rýchlejšie opadnutie. Rovnaká výstraha sa týka prípadnej kombinácie plnej ovocnej misky na stole v bezprostrednej blízkosti inštalovanej vázy.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Prerieďte aj vyššie umiestnené listy

Hneď po odrezaní kvetu otrhajte poškodené a choré listy. Neskôr odstráňte aj tie, ktoré by vo váze boli ponorené vo vode. Inak by sa z nich uvoľňovali látky podporujúce hnilobu. Nezaškodí citlivo preriediť vyššie umiestnené listy. Znížite tým stratu vlhkosti odparovaním. Overene sa to vzťahuje napríklad na ruže a chryzantémy, ale aj veľkolisté druhy ako slnečnica, orgován a hortenzia.

Optimálna je vlažná odstáta dažďová voda

Rezanie našikmo je mýtus. Počet prerušených prívodových kanálikov sa tým nezmení. Dôležitejšie je použiť ostrý nástroj a bez otáľania vložiť kvety do vody. Použite vlažnú, optimálne odstátu dažďovú s nízkym obsahom minerálov. Vyhnite sa studenej z verejnej siete. Pár hodín po naaranžovaní skontrolujte hladinu: možno vás prekvapí, koľko vlahy dokážu čerstvo odrezané kvety nasať. Neskôr už nie sú až natoľko smädné. Vodu denne vymieňajte a zároveň mierne skracujte stonky. V takomto prostredí sa totiž rýchlo šíria choroboplodné zárodky, ktoré infikujú a upchávajú rez.

trvalky Čítajte aj Hitparáda trvaliek: ktoré sa k sebe hodia a na čo dávať pozor pri ich kombinovaní

Nezabudnite na konzervačný prípravok

Jeden z rozdielov medzi kvetinárstvom a domácou produkciou spočíva v tom, že v obchode pri kúpe kytičky automaticky alebo na vypýtanie dostanete konzervačný prípravok. Nezabudnite si ho zadovážiť a preferujte tekutú formu pred granulátom – ľahšie sa vstrebáva. Zmes cukru a antibakteriálnych látok spomaľuje rozklad. Štandardné balenie vystačí približne na pol litra vody, ktorú po takomto vylepšení netreba meniť každodenne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #rezané kvety #etylén #dažďová voda #chryzantémy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december