Zabudnite na sivý betón 60 krát 60, dnes si môžete vyberať. Lenže podľa čoho? Poradíme, na čo prihliadať pri kúpe vonkajšej terasovej dlažby

Terasa je jedným z najvýraznejších prvkov celkového domového exteriéru a nepochybne aj jednou z dominánt záhrady. Z pochopiteľných dôvodov využívame terasu najmä v lete, no so správnymi vykurovacími prvkami sa to dá aj celoročne. Terasa sa počas mnohých dní v roku stáva našou druhou obývačkou, detskou izbou a v horúcich letných obdobiach neraz aj príjemnou spálňou. V tomto vyťaženom priestore je dlažba veľmi dôležitá.

01.11.2022 06:00
dlažba Foto:
debata (1)

Kedysi sme nemali na výber. Dlažba bola betónová, sivá, s jednotným a notoricky známym rozmerom 60 krát 60 centimetrov, a tak aj terasy alebo iné vonkajšie dláždené plochy si boli až uniformne podobné. Časy sa však zmenili a v súčasnosti máme v obchodoch na výber širokú škálu materiálov, farieb, štýlov, tvarov. Dajte zbohom sivému betónu. Z materiálov sú dnes na výber napríklad vápenec, bridlica, pieskovec či granit. No pokiaľ by ste predsa len chceli ostať verní betónovej klasike, nebudete sklamaní. Aj dizajn dlažby z tohto materiálu urobil veľký skok vpred a výsledok môže byť skvelý.

Nie sú to len štvorce a obdĺžniky

Mnoho ľudí sa pri kladení dlažby drží pravouhlých obrazcov. No čo tak nabúrať toto tradičné kladenie? Netreba sa báť nových pohľadov, budete milo prekvapení, aké efekt dosiahnete napríklad ukladaním do kruhu alebo iného tvaru. To však predpokladá, že budete mať k dispozícii aj rezačku. Pri troche fantázie a šikovnosti môže byť terasa najkrajšou časťou vašej záhrady. Pokiaľ nechcete ísť do netradičných obrazcov, aj so štvorcami a obdĺžnikmi môžete nápadito a efektne narušiť jednotvárnosť symetrickej dlažby. Stačí vedľa seba ukladať dlaždice rôznych dĺžok a farieb, prípadne odtieňov jednej farby.

uskladnenie náradia Čítajte aj Lacné a účinné prostriedky, ktorými porazíte aj najhoršiu zapečenú hrdzu. Má ich doma každý, stoja pár centov

Aký profil vybrať

Profil je obrysový tvar povrchu dlažby. Hladké profily sú vhodné do moderných záhrad a na miesta, kde ide predovšetkým o funkčnosť. Nerovné profily sú určené najmä na dekoratívne využitie, často sa nimi dá dosiahnuť rustikálny efekt, akoby dlažba bola na svojom mieste už celé roky. Potom sú ešte profily s protišmykovou textúrou. Najčastejšie využívanými rozmermi dlažby sú 30 krát 30 a 90 na 90 centimetrov. Väčšie rozmery sú vhodné na rozsiahlejšie plochy, menšie zasa na kompaktné miesta. Pre najlepší výsledok kombinujte najviac tri veľkosti dlaždíc, väčší počet by už pôsobil chaoticky.

Na čo prihliadať pri nákupe

V prvom rade na materiál a povrch. Vyberáme ho podľa toho, akú záťaž a intenzitu používania terasy predpokladáme. Berieme do úvahy aj to, že vo vlhkom a daždivom počasí sa niektoré povrchy stávajú veľmi šmykľavé. Od intenzity používania sa odvíja aj výber hrúbky dlaždíc: čím vyťaženejšia terasa, tým hrubšiu dlažbu kladieme. Dlaždice rôznych veľkostí dodajú terase zaujímavý vzhľad, nemali by sme však kombinovať viac než tri veľkosti. Farba dlažby je vyslovene vecou vkusu, nezabudneme kúpiť dlaždice do rezervy na neskoršie opravy poškodených častí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #profil #materiál #terasa #dlažba #rozmer dlažby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december