Kupujete palety z druhej ruky? Nie vždy sa oplatí šetriť, pozor na málo známe, no veľké riziká

Drevené plošiny na transport a skladovanie produktov dokonale konvenujú s filozofiou trvalej udržateľnosti. Palety po vdýchnutí druhého života doslova organicky zapadajú do prírodného prostredia. Pri zanedbateľných nárokoch na údržbu ponúkajú výhodný pomer medzi životnosťou a zriaďovacími nákladmi.

05.11.2022 15:00
palety Foto:
debata

Stavebnica pre kreatívnych

Aj technicky menej zdatní nadšenci zvládnu premenu paliet na originálne, útulné a pohodlné prvky exteriérového či interiérového mobiliára, dekorácie alebo vertikálne pestovateľské základne na balkóne či terase. Palety vďaka modulárnosti zväčša dokážu aj bez dodatočnej úpravy rozmerov vyhovieť dispozíciám a požiadavkám. Stavebnicový charakter poskytuje aj priestor na veľkú kreativitu. Zároveň sú finančne veľmi prijateľné na experimenty pri stolárskom spracúvaní, respektíve povrchovej úprave.

Máte z čoho vyberať

Palety pri napĺňaní svojho primárneho poslania extrémne urýchľujú, uľahčujú a sprehľadňujú logistiku. Kľúčovým atribútom pre cirkulárnu ekonomiku je vymeniteľnosť väčšiny z nich podobne ako pri zálohovaní prepraviek na nápoje. Samotné europalety sa používajú už vyše šesť desaťročí a je to najrozšírenejší variant na svete. V otvorenom výmennom medzinárodnom poole EPAL sa ich nachádza zhruba 25 miliónov. Zapamätajte si, ak nedbáte, že každá europaleta je paleta – opačne to neplatí. Detailne normované kusy typu EUR zodpovedajú predpisom Medzinárodnej železničnej únie (UIC) a Európskej paletovej asociácie (EPAL), ktorá vznikla v roku 1991 a jej regionálne zastúpenie pre Slovensko a Česko sídli v Prahe.

dlažba Čítajte aj Zabudnite na sivý betón 60 krát 60, dnes si môžete vyberať. Lenže podľa čoho? Poradíme, na čo prihliadať pri kúpe vonkajšej terasovej dlažby

Presne 78 klincov

Úložná plocha europalety s pôdorysom 1 200 × 800 mm je 0,96 m². Na výšku má 144 milimetrov. Informácia sa zíde napríklad pri zriaďovaní improvizovanej vonkajšej či vnútornej podlahy povedzme v dielni. V závislosti od vlhkosti dreva palety vážia 20 – 24 kilogramov. Dynamická nosnosť sa začína na jednej tone pri nerovnomernom rozložení záťaže, statická je až štvornásobná. Vždy sa skladajú z 11 dosiek, 9 hranolov a presne 78 klincov. Na hranoloch sú vypálené identifikačné značky EUR/EPAL, ďalej kód krajiny pôvodu, registračné číslo príslušného úradu, evidenčné údaje o výrobcovi, rok vyhotovenia a typ ochrany pred drevokazmi.

Do interiéru radšej nové

Potenciálna kontaminácia drevokaznými hubami alebo drobným hmyzom patrí medzi málo známe riziká kúpy paliet „pod rukou“ namiesto siahnutia po ponuke od renomovaných predajcov. Myslite na to najmä v súvislosti so záhradkou. Certifikované palety sú tepelne (skratka HT na nosnom hranole) alebo chemicky metylbromidom (MB) sterilizované. Druhá metóda je v EÚ od roku 2010 zakázaná. Ak plánujete využiť palety na nábytok alebo výzdobu v interiéri, z hygienických dôvodov preferujte nové. Pri zánovných treba zobrať na vedomie ich neznámu minulosť: vystavenie olejom, iným priemyselným kvapalinám a chemikáliám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #palety #udržateľnosť #záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december