Vypestovať si vlastný bonsaj nie je práve beh na krátke trate, preto si ho radšej kúpte, ak nemáte dosť trpezlivosti. No ak vám neprekáža počkať si na svoj bonsaj pár rokov a doslova si ho vypiplať, smelo do toho. Ak máte záhradu, vhodný stromček možno nájdete práve tam. Pokiaľ sa vám páči zaujímavý tvar niektorej dreviny, na jeseň vykopte semenáčik, presaďte ho do črepníka a dajte mu rok, aby sa usadil. Nasledujúcu jar ho vyberte z črepníka, vyrežte hrubé korene a vylámte divo rastúce výhonky. Tento postup zopakujte aj v druhom roku.
A prichádza sťahovanie
Tretí rok je pre stromček rozhodujúci, rastlinu môžete umiestniť do trvalej nádoby. Korene pritom opäť skráťte o tretinu a vyštipujte nežiaduce výhonky. Mladý bonsaj tvarujte pomocou izolovaného drôtu obkrúteného okolo konárov. Opadavé stromy sa tvarujú ľahšie na jar, vždyzelené zasa na jeseň. Drôty občas skontrolujte a v prípade potreby uvoľnite. Nadmerná vlhkosť bonsajom škodí. Keď je pôda v suchá, dajte misku do nádoby s vodou a potom nechajte vodu odtiecť.
Čítajte aj Ich pestovanie zvládne každý: izbové rastliny, ktoré vyzerajú vždy dobre a nepotrebujú veľa starostlivostiPatria dovnútra alebo von?
Sú dva typy bonsajov: interiérové a exteriérové. V interiéri sa pestujú rastliny z tropických oblastí. Domácim strom sa darí lepšie vonku. Myslite na to, že aj interiérovému bonsaju raz za čas prospeje čerstvý vzduch. Môžete ho na pár hodín umiestniť k otvorenému oknu alebo postaviť do záhrady na polotienisté miesto. Toto však nerobte príliš často, pretože interiérové bonsaje neznášajú prenášanie. Rastliny potrebujú svetlo, nie však priame slnko. Polievajte ich dažďovou vodou. Pokiaľ nie je k dispozícii, môžete použiť aj vodu z vodovodu, no treba ju nechať niekoľko dní odstáť.
Rosenie, hnojenie, presádzanie
Interiérové bonsaje potrebujú vlhký vzduch, preto ich najmä v lete rosíme vodou z rozprašovača. Misku postavte na tácku so štrkom, ktorú čiastočne naplníte vodou. Počas vegetačného obdobia potrebuje bonsaj pravidelné prihnojovanie tekutým hnojivom pre izbovky. Každý druhý až piaty rok bonsaj presadíme, pričom vymeníme zeminu a odrežeme tretinu koreňov. Čím je stromček starší, tým menej časté má byť presádzanie.
Čítajte aj Ker čo krásne kvitne, bohato rodí a nepotrebuje veľa. Jeho plody ochránia pred zimnými virózami aj poruchami trávenia, v kuchyni sú na nezaplatenieZaštipujeme a režeme
Tvar bonsaja udržiavajte zaštipovaním mäkkých letorastov na jar a v lete. Koncom zimy robíme väčšie zásahy, teda rez. Rany netreba ošetrovať, rastlina sa zahojí sama. Vonkajšie bonsaje nedávajte na zimu dovnútra, a to ani do chladnej miestnosti. Narušil by sa tak prirodzený cyklus rastliny. Pred mrazom ochránite rastlinu tak, že misku (črepník) dobre obalíte novinami, bublinkovou fóliou alebo slamou. Izoláciu odstráňte hneď po pominutí mrazov. Výbornou prírodnou izoláciou je sneh, preto ho okolo nádoby necháme a strasieme ho len z konárov.