Prerábka terasy: Stačí pár jednoduchých maskovacích manévrov plus kefa na fľaše a máte fungl nový štýl!

Pri plánovaní prerábky zvážte o čosi zriedkavejšie riešenie v podobe orientálneho ladenia. Harmonizuje s ním dostatok flóry. Keď zbadáte terasu orientálneho typu, okamžite identifikujete dizajnérsky zámer preniesť do našich končín severnú Afriku alebo prednú Áziu. Stačí si celok spätne rozložiť na jednotlivé zložky, aby ste podobný dojem dokázali vkusne a presvedčivo navodiť aj vo vašom zázemí.

14.11.2022 15:00
kalistemon Foto:
debata

Zoberte to vzorovo od podlahy

Na začiatok si stanovte základné farebné poňatie. Pri prírodnom budete pracovať s hnedou, béžovou, oranžovou, tehlovou, horčicovou. Odvážnejšou voľbou je žltá, modrá, zelená, ružová, šedá. Slovné spojenie „brať veci od podlahy“ je oprávnené klišé. Pri úplne novom zákutí alebo kompletnej renovácii vychádzajte zo vzorovaných dlaždíc. Vnesiete nimi do prostredia filigránsku geometriu. Pri menej veľkorysých úpravách stačí rozprestrieť koberec so zodpovedajúcim dezénom. Podobne sa neutrálny servírovací stolík dá šikovne zamaskovať obrusom s bohatým lemovaním a strapcami.

Ako od umeleckého kováča

Hlavnou charakteristikou nábytku na terase orientálneho typu je bonvivánske pohodlie. Založte ho na objemnej pohovke. Ak uprednostníte decentnú farbu poťahu, môžete ju osviežiť pestrými vankúšikmi. Navyše, takáto sedenie ľahšie zapadne do prípadného iného konceptu. Štýlotvorným povinným cvikom je spomenutý servírovací stolík s bohato tvarovanými kovovými nožičkami a mozaikovou plochou, najčastejšie okrúhlou. Konštrukciu ako od umeleckého kováča by potom mali mať aj stoličky, taburetky, ležadlá, stojany na noviny a časopisy, ale aj krbové náradie. Zájsť môžete až k držiakom na servítky, stačí zapojiť imagináciu.

rýchlorastúce dreviny Čítajte aj Dreviny čo rastú ako rakety: Rýchlorastúce kry a stromy zútulnia záhradu už do dvoch rokov a nezaberú ani veľa miesta

Hodváb, brokát, bavlna

Už pri svojpomocnej výrobe stolíka môžete prejaviť vlastnú zručnosť, tvorivosť, fantáziu. Ešte viac sa to týka dekoračných doplnkov počnúc neodmysliteľnými poduškami na komfortné improvizované pobudnutie na zemi. Preferovanými textíliami sú hodváb, brokát, bavlna. Zároveň vám asi aj bez našepkania skrsnú typické závesné svietidlá, ale aj lampáše a svietniky. Vierohodnosť orientálnej atmosféry podporia práve sviečky: predovšetkým tie, z ktorých sa po zapálení uvoľnia podmanivé korenisté vône. Samozrejme, využiť môžete aj aromatické tyčinky či vonné oleje do difúzorov, odparovačov aj aromalámp. O detaily sa postarajú mosadzné alebo medené okrasné predmety, poháre so zdobenými okrajmi, ba – povedzme – Aladinova lampa…

Flóra vnesie červeň, bielobu aj purpur

Na záver, ale určite nie druhorado: chýbať nesmie vhodná vegetácia v črepníkoch. Tutovkou na umocnenie orientálneho štýlu je načerveno kvitnúci tyčinkovec kopijovolistý alias kalistemon (Callistemon citrinus, na ilustračnej fotografii), ktorý v angličtine nie náhodou má prezývku kefa na fľaše. Bielobu do konfigurácie dodá vrtuľovo zoradenými lupeňmi extravagantný jazmín konfederačný (Trachelospermum jasminoides). Sýtou fialovou zase prispeje enciánový stromček (Solanum rantonnetii).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #terasa #orientálny štýl #umelecký kováč #kalistemon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december