Na trávniku a múroch nepoteší, ale ako dekorácia je super. Lacná, úplne jednoduchá, a pritom krásna

Prechádzka do prírody spojená so zberom materiálu vždy prospeje. Mach patrí – počnúc trendovými obrazmi, paravánmi alebo celými stenami z mumifikovaného základu – k hlavným artiklom pri výrobe príležitostných aj nadčasových dekoračných prvkov.

09.12.2022 15:00
mach Foto:
debata

Rýchlosť prináša nevýhody

Biomasu najrýchlejšie vysušíte v rúre. Radno však podotknúť, že v porovnaní s procesom na vzduchu alebo na vykurovacom telese to nie je úsporné a ekologické. Okrem „zbytočnej“ spotreby energie treba zohľadniť, že vysoká teplota síce spoľahlivo zlikviduje makroskopické bezstavovce, mikroorganizmy a iné patogény, ale predstava ich vkladania na miesto, kde sa inokedy pripravuje jedlo, nie je práve vábna.

V lese sa kroťte

Zatiaľ čo na vlastnom pozemku pokojne môžete vyzbierať všetok mach, ktorý medzi záhradkármi napospol má povesť nežiaduceho votrelca, v lese sa kroťte, aby sa ponechaná pokrývka mohla bezproblémovo pozviechať. „Úrodu“ spracujte čo najskôr. Najprv niekde vonku odstráňte hlinu, kamienky, konáriky. Potom obstrihajte zdrsnené okraje. Predpripravenú matériu ručne premyte a ohľaduplne vyžmýkajte.

čerešňa Čítajte aj Keď rozkvitnú na Štedrý deň, budete mať šťastný nový rok. Konáriky svätej Barbory však nestavajte na určité miesta

Dezinfekcia je základ

Bez ohľadu na to, či mach hodláte sušiť postupne na vzduchu alebo razantne v rúre, na začiatok ho dôkladne pooblievajte vriacou vodou cez sitko. Pre sušenie izbovým vzduchom, ktoré si vyžaduje minimálne týždeň trpezlivosti, nájdite tmavé a vzdušné miesto. Použite kvalitný kuchynský papier s vysokým stupňom absorpcie. Pri sušení na vykurovacom telese mach raz za deň obráťte, aby nezatuchol. Ihneď po dosiahnutí požadovaného stavu ho preložte inam – nepridávajte mu hodiny či nebodaj dni akoby do rezervy. Dbajte aj na to, aby ohrievacia jednotka nebola prehnane rozpálená. Keďže pri tejto metóde sa vlaha odparuje intenzívnejšie, podložte aspoň dva kuchynské papiere.

orchidey Čítajte aj Poznáte základné pravidlo pestovania orchideí? A viete, čo treba urobiť deň predtým, než ich presadíte?

Záleží aj na druhu a stave

Pri sušení v rúre nasteľte na plech tri vrstvy papiera na pečenie. Samotný mach však nevrstvite. Bez rozohrievania nastavte najnižší stupeň a režim cirkulácie vzduchu. Nezaškodí, ak necháte pootvorené dvierka. Maximálne po desiatich minútach, čo je približne polovica sušenia, mach otočte. Počínajte si filigránsky, aby sa vankúšiky neporozpadávali na nepoužiteľné fragmenty. Rátajte s tým, že napriek všetkej opatrnosti sa to môže stať, ak pôvodný typ a stav organickej hmoty nebol príliš kompatibilný s vaším zámerom. Šancu na úspech zvýšite použitím rašelinníka alebo pečeňovky. Mach si zachová svieži vzhľad a farbu, ak ho po vysušení namočíte na desať minút do zmesi z dvoch dielov glycerínu a jednej časti denaturovaného liehu. Následne ho neoplachujte – konzervačnú tekutinu nechajte vyprchať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mach #organická hmota #sušený mach #rašelinník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december