Pestujete svokrine jazyky alebo fikus? Jedna vec vám zaručene napovie, či sa u vás rastliny majú dobre

Nájdu sa hádam v každej slovenskej domácnosti. Svokrine jazyky sú nenáročné izbové rastliny, ktoré budú prosperovať aj v rukách úplných začiatočníkov. Navyše fungujú v interiéroch ako čističky vzduchu a to je ich ďalšie veľké plus. Niektoré majú listy so žltými okrajmi a pekným sfarbením, iné sú čisto zelené. Prečo je to tak? Dá sa zmenám sfarbenia zabrániť?

10.12.2022 06:00
svokrine jazyky Foto:
debata

Svokrin jazyk, alebo botanicky Sansevieria, je bezproblémový nielen pri pestovaní, ale aj rozmnožovaní a na fikus tiež nepotrebujete zložitý manuál. Pri izbovkách sa však často stáva, že pôvodná pekná kresba listov sa po rozmnožení rastliny vytratí a listy ostanú iba zelené. A to aj vtedy, keď bola pôvodná rastlina po celý svoj život sfarbená. Tu si treba predovšetkým uvedomiť, že pestrejšie sfarbenie (panašovanie) je spôsobené stratou zeleného farbiva chlorofylu a ide o genetickú poruchu. Pri rozmnožovaní semenami sa táto odchýlka zvykne vytratiť, pri vegetatívnom množení (časťami rastliny) ostáva zachovaná.

Kde je pes zakopaný

Listy s rôznymi farbami však môžu signalizovať aj chorobu rastliny, či už nedostatok niektorých prvkov alebo vírusové ochorenie. V takom prípade treba rastlinu zlikvidovať, aby hmyz nepreniesol chorobu na iné rastliny. Sfarbenie sa môže z listov vytrácať aj po výdatnom hnojení dusíkom, keď začnú rásť zelené listy. Príčinou môže byť aj nedostatok svetla. Keďže rastliny s panašovanými listami majú menej chlorofylu, potrebujú získať živiny fotosyntézou, preto im sfarbené listy zozelenajú.

orchidey Čítajte aj Poznáte základné pravidlo pestovania orchideí? A viete, čo treba urobiť deň predtým, než ich presadíte?

Niektoré áno, iné nie

Pekným príkladom, ako rastlina pomocou sfarbenia vyrovnáva nedostatok svetla, je fikus. Jeho listy bývajú panašované a farebná kresba je výrazná. No len čo má rastlina nedostatok svetla, farebné rozdiely sa začnú stierať a listy zozelenajú. Panašované rastliny nemusia mať všetky listy rovnaké, niekedy nájdeme na jednej rastline sfarbené aj čisto zelené listy. Pri svokriných jazykoch si však môžeme byť istí, že keď dáme zakoreniť panašované listy, tak aj nová rastlina bude panašovaná.

Svetlo a pôda kreslia vzory

Vo všeobecnosti platí, že keď má izbovka dostatok svetla, jej listy budú mať farebnú kresbu. Pri nedostatku svetla zozelenajú. Ak je v pôde nadbytok dusíka, listy rastliny budú zelené. Pokiaľ chceme dosiahnuť sfarbenie listov, zasadíme rastlinu do substrátu s nižším obsahom živín a doprajeme jej dostatok svetla. Až potom mierne prihnojujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbovky #svokrine jazyky #fikus #panašovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december