Hľadáte ideálnu rastlinu do detskej izby? Je taká. Nepichá, nie je jedovatá, nevyžaduje veľa starostlivosti a vydrží všetko

Detské izby bývajú zväčša slnečné a teplé, čo väčšine izbových rastlín vyhovuje. No musíme brať do úvahy aj ďalšie kritériá. Rastliny v detskej izbe nesmú mať tŕne a pichať, nesmú ani deťom prekážať v hrách. Mali by sa ľahko ošetrovať a nemali by mať vysoké nároky na pestovanie a starostlivosť. Jedovaté rastliny ako difenbachia alebo krotónovec sú v tomto priestore tabu!

16.12.2022 15:00
bilbergia Foto:
debata

Ktorú teda vybrať

Ak sa niektorá rastlina hodí do detskej izby, tak je to bilbergia ovisnutá. Patrí medzi rastliny, ktoré vydržia všetko. Môžete ju pestovať aj na iných miestach v byte, dokonca aj na takých, kde sa rastlinám zvyčajne nedarí. Pokiaľ má dosť svetla, bude bohatšie kvitnúť, inak nemá veľké nároky. Listy bilbergie tvoria akúsi rúrku, v ktorej sa okolo Vianoc vytvárajú súkvetia so zelenomodrými kvetmi a ružovými listeňmi. Bilbergia vytvára veľa odnoží, ktoré môžu zakvitnúť naraz, čo je vždy pekný pohľad.

orchidey Čítajte aj Poznáte základné pravidlo pestovania orchideí? A viete, čo treba urobiť deň predtým, než ich presadíte?

Ako ich pestujeme

Súkvetie bilbergie môžeme obdivovať asi dva týždne, potom odkvitá, no odnož nezahynie hneď po odkvitnutí. Bilbergiu pestujeme v črepníku so zeminou, do ktorej primiešame rašelinu a kúsky borky. Rast podporíme tekutým hnojivom. Rastlinu rozmnožíme jednoducho. Od materskej rastliny oddelíme odnož a zasadíme ju do novej nádoby. Bilbergiu môžeme pestovať aj na kuse kôry. Keď na rastline spozorujeme zasychanie vrcholčekov listov alebo škvrny odumretého pletiva na listoch, príčinou je prudké slnečné svetlo, zvýšený obsah CO2 vo vzduchu, prípadne nedostatok železa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #detská izba #rašelina #difenbachia #bilbergia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december