Rastliny čo fungujú ako prírodná dezinfekcia: Prevoňajú a vyčistia vzduch, ale nehodia sa do každej miestnosti

Obsahujú rôzne látky, ktoré vzduch nielen príjemne prevoňajú, ale sa aj postarajú o jeho vyčistenie od choroboplodných zárodkov. Silice a živice niektorých rastlín majú dezinfekčné účinky, preto je ich pestovanie účinnou pomocou proti zimným ochoreniam dýchacích ciest. Rastlín však musí byť viac, aby sme dosiahli tento jedinečný efekt.

17.12.2022 15:00
eukalyptus Foto:
debata

Ničia baktérie, čistia vzduch

Dobre známou rastlinou, ktorá funguje ako prírodná dezinfekcia, je blahovičník, čiže eukalyptus (na obr.). V bytoch môžeme pestovať niekoľko druhov tejto rastliny. Z listov eukalyptu sa uvoľňujú silice, ktoré ničia baktérie a majú aj schopnosť pohlcovať niektoré škodliviny z ovzdušia, napríklad cigaretový dym. Eukalyptus je účinný aj pri uvoľňovaní nosa upchatého nádchou. Vzduch v byte prevoňajú aj niektoré výrazne aromatické bylinky, ako je napríklad mäta, tymián alebo rozmarín.

jedovaté rastliny Čítajte aj Možno ani neviete, že máte doma jedovaté rastliny. Pestujeme ich bežne, pritom vás môžu otráviť

Iba jedna rastlina nestačí

Na to, aby sme pocítili blahodarné účinky prírodnej dezinfekcie, je potrebné pestovať niekoľko rastlín daného druhu. Iba jedna rastlina nestačí na zabezpečenie čistiaceho efektu. Pokiaľ budete mať dve alebo ešte lepšie tri väčšie rastliny, môžete sa spoľahnúť, že máte čistejší vzduch. No tieto rastliny nemôžeme umiestniť do každej miestnosti. V izbách, kde sa spí, sú až nežiaduce, pretože by nás rušili v spánku príliš silnou vôňou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rozmarín #mäta #tymian #eukalyptus #rastliny #dezinfekcia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december