Chystáte sa zakladať záhradu? Ako na to, keď ju máte štvorcovú a keď obdĺžnikovú

Na to, aby sme mohli záhradu plnohodnotne využívať, je potrebné už pri jej zakladaní myslieť dopredu. Navrhovanie záhrad síce ideálne patrí do rúk záhradného architekta, no pokiaľ musíte alebo chcete postupovať svojpomocne, možno vám príde vhod zopár rád. Zrejme najčastejšími tvarmi záhrad sú štvorec a obdĺžnik a práve na ne sa zameriavame.

11.01.2023 06:00
záhrada Foto:
debata

Máme štvorec, čo s ním?

Štvorcovú záhradu obsiahne pozorovateľ jedným pohľadom, preto je dôležité, aby mala výrazný a jednoduchý dizajn. Hlavnými prvkami záhrady môžu byť terasa a malá vodná nádrž. Terasa poskytne výhľad na rastlinstvo. Štvorcovú terasu môžete dizajnovať krivkami alebo niekoľkými štvorcami. Krivky i štvorce dajú záhrade dynamiku. Zaoblená môže byť dlažba okolo vodnej nádrže alebo aj línia trávnika. Oblé tvary si vyžadujú bohaté skupiny rastlín. Štvorce sú ideálne pre tých majiteľov záhrad, ktorých zaťažuje starostlivosť o trávnik. Môžu na ňom vytvoriť akúsi mozaiku štvorcov (napríklad zo štrku), ktoré budú zároveň slúžiť ako chodník.

domček na hranie Čítajte aj Je trampolína a plastový domček na hranie naozaj dobrý nápad? Prečo je lepšie niekedy neustúpiť, keď vám s tým deti pília uši

Úzka záhrada potrebuje kontrasty

Obdĺžniková záhrada, najmä ak je úzka a ohradená, znesie výrazný dizajn. Priestor za múrmi má k záhrade len malý vzťah a tak sa môžeme „vyblázniť“ v záhrade. Do obdĺžnikovej záhrady sa hodí dizajn kontrastov. Ostré línie terasy môžeme prerušiť vodnou nádržou, ktorá navodí atmosféru tajomnosti. Nemal by chýbať chodníček a bohaté rastlinstvo. Pre tienisté mestské záhrady sú vhodné paprade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dizajn #štvorcová záhrada #obdĺžniková záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december