Jedna z najobľúbenejších izboviek, ktorá nestráca šmrnc: Dá sa ľahko pestovať, rastie rýchlo, vyzerá super

Jej veľké dekoratívne listy sú zelenou ozdobou slovenských domácností po celé desaťročia. Monstera skvelá je naozaj skvelá izbová rastlina. Dá sa ľahko pestovať, rýchlo rastie, má drevnaté stonky, ktoré potrebujú oporu. Ozdobné sú najmä staršie listy, ktoré vyzerajú krásne. Poznáme aj kultivar s bielymi škvrnami na listoch, ten však rastie pomalšie.

10.02.2023 06:00
monstera Foto:
debata

Nepotrebuje veľa

Monstera nemá žiadne vysoké nároky na pestovanie. Jediné, čo naozaj potrebuje, je veľa svetla. Listy rastliny sa otáčajú za svetlom. Staršie rastliny potrebujú oporu a niekedy aj kvitnú. Súkvetie vyzerá ako ľúľok kukurice, dozreté plody sú dokonca jedlé. Na stonke vyrastajú vzdušné korene, ktoré môžeme aj odrezať. Najdekoratívnejšie sú 4–5 listové rastliny. Ošetrovanie vyšších rastlín je náročné.

aloe Čítajte aj Pestujeme ju pre krásu, no má aj silné liečivé účinky. Na kožu pôsobí priam zázračne a funguje aj ako čistička organizmu

Ako ju zmladzujeme

Keď má rastlina šesť až osem listov, zmladíme ju zrezaním. Režem ostrým nožom pri báze, zrežeme aj dolné dva, tri listy. Reznú ranu zasypeme práškom z drevného uhlia a zapichneme do zmesi zeminy a rašeliny až po bázu spodného listu. Ak sú na stonke vzdušné korene, zastrčíme ich do zeminy. Rastliny takéto rozmnoženie obyčajne prekonajú bez straty listu.

Myslite na priestor

Pri pestovaní monstery treba myslieť na to, že sa rozrastie (niekedy dorastie až na päť metrov) a bude potrebovať veľa priestoru. Preto je vhodná do väčších interiérov a potrebuje aj veľkú nádobu. Vyhovuje jej izbová, aj trochu nižšia teplota. Polievame ju pravidelne, a to aj počas zimných mesiacov, keď zálievku iných rastlín obmedzujeme. Občas ju prihnojíme a listy utrieme vlhkou handričkou. Rastline neprospieva suchý vzduch, pozor dávame aj na preliatie, vtedy jej žltnú listy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #korene #izbovka #monstera
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december