Kto by z neho odhrýzal, keď je taký krásny! Čistí vzduch v miestnosti a dokáže vraj do domu pritiahnuť peniaze

Možno ste túto rastlinu videli v plnej paráde na chodbách a vestibuloch bánk, hotelov alebo iných budov, kde sa premelie veľa ľudí. Len málokedy sa niekto pri nej pristaví s krhlou, ale tejto izbovke nedostatok vlahy vôbec nevadí. Zamiokulkas je veľmi odolný, nepotrebuje veľa vody a choroby ho obchádzajú. Preto je veľmi vďačnou izbovou rastlinou.

21.02.2023 06:00
zamiokulkas Foto:
debata

Dokáže dorásť na obra

Zamiokulkas je rastlina, ktorá narastie do takých rozmerov, že vynikne aj vo veľkých nádobách verejných priestorov, ako sú hotelové haly alebo vestibuly bánk či iných inštitúcií. Má mäsité a krásne zelené listy, ktorých odtieň sa vekom mení zo svetlozelenej na tmavozelenú. Rastlina potrebuje vyrovnanú izbovú teplotu okolo 20 stupňov, v zime môže byť aj nižšia, rozhodne však nie pod päť, ideálne nie pod desať stupňov. Preto zamiokulkas neumiestňujeme v nevykurovaných zimných záhradách.

Vody radšej menej než viac

Najlepšie sa rastline darí na mierne slnečnom mieste alebo v polotieni. Zamiokulkas nepotrebuje veľa vody, stačí ho poliať vtedy, keď je zemina suchá. Rastlina má rada aj občasné obdobia sucha a znáša ich veľmi dobre. Z malej rastlinky po čase vyrastie rastlina veľkých rozmerov a aj v rozľahlých priestoroch je potom dôstojným solitérom. Hovorí sa, že dokáže do domu pritiahnuť peniaze a keď sa jej darí, znamená to, že ľudia spojení s týmto priestorom nebudú trpieť núdzou. Možno aj preto, v kombinácii so svojou nenáročnosťou, je obľúbenou rastlinou na výzdobu bánk.

monstera Čítajte aj Jedna z najobľúbenejších izboviek, ktorá nestráca šmrnc: Dá sa ľahko pestovať, rastie rýchlo, vyzerá super

Je aj užitočný

Zamiokulkas je jedovatý, preto pozor, ak sú v domácnosti malé deti alebo domáce zvieratá. Zároveň je to však veľmi užitočná rastlina, ktorá je známa ako výborná čistička vzduchu. Aj v horších podmienkach vyzerá krásne a rastie bez problémov, preto je vhodná napríklad do kancelárskych priestorov. Dokáže sa prispôsobiť rôznym svetelným podmienkam, čo tiež hovorí v prospech je umiestňovania vo verejných priestoroch. Rastlina nevyžaduje extra hnojenie, presádzame ju približne raz za päť až osem rokov. Pri presádzaní používame rukavice. Zle znáša chlad a premáčanie. Rastlinu rozmnožujeme delením alebo zasadením odrezkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čistička vzduchu #jedovatá rastlina #polotieň #zamiokulkas
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december