Ako zariadiť modernú terasu, aby nebola nudná: Ktoré materiály zvoliť a čo všetko je tabu?

Základom puristickej terasy je strohosť založená na štvorcových a obdĺžnikových tvaroch. Minimalistickému poňatiu by mala zodpovedať aj dlažba, osvetlenie, nábytok a dekoratívne prvky vrátane pestovateľských nádob a flóry v nich. Ak príbytok charakterizuje ušľachtilá jednoduchosť, bezprostredné okolie by malo držať túto líniu. Vzťahuje sa to aj na zeleň v kvetináčoch.

20.03.2023 14:00
moderná terasa Foto:
debata (2)

Dve kľúčové otázky

Moderná elegancia s prapôvodom v nemeckej architektonickej a dizajnérskej škole Bauhaus môže na niekoho pôsobiť príliš sterilne a priam neútulne, iní na ňu nedajú dopustiť. Hlavným určujúcim faktorom pri zriaďovaní a zariaďovaní vonkajšieho zázemia na relaxačné posedenia je celková koncepcia obydlia. Keď sa pohrávate s myšlienkou na puristickú terasu, najprv si položte otázku, či by harmonicky zapadla do celkového vyznenia stavby. Nasledovať by mala úprimná sonda do vlastných preferencií. Nenaordinujte si módnosť nasilu. Nemá zmysel dosiahnuť vizuálne aj funkčne dokonalý výsledok, ktorý však pôjde proti vašej podstate a vnútorne sa s ním nedokážete stotožniť.

Antracitová farba alebo taupe

Puristická terasa sa vyhýba oblúkom a zároveň sa – obrazne – oblúkom vyhýba barokovej ornamentálnosti, drobnokresbe, detailom. Pozorovateľ by ju mal obsiahnuť jedným pohľadom, nie dostávať množstvo dodatočných podnetov. Farebne tento štýl definujú rôzne odtiene sivej, hnedej, krémovej, matnej bielej. Podlaha môže byť z populárnych kompozitných dosiek, ale v antracitovej alebo taupe, čo je neutrálne pôsobiaca kombinácia sivej a hnedej. Vždy má podtón: siahnite po chladnejšom zelenom namiesto teplého červenkastého. Na prírodný kameň v tomto prípade zabudnite. Ak drevo alebo dlaždice, potom čo najväčšie dielce a určite bez vzoru. Ideálom pre minimalistický koncept je však hladký betónový povrch.

trvalky Čítajte aj Výsadba trvaliek má svoje pravidlá. Ktoré je najdôležitejšie a na čo všetko treba myslieť pri zostavovaní záhona?

Oblúky a vzory sú tabu

V segmente osvetlenia by štýl úplne popreli rustikálne lampy. Žiadajú sa kovové bodovky, ešte viac zapustené spoty, medzi nimi podlahové, alebo prisadené pravouhlé svietidlá: stropné či nástenné. Chromatickú teplotu zdroja udržte niekde nad 3 500 kelvinmi, kde sa v rámci rozpätia pomaly už začína studenšia biela. V súvislosti s mobiliárom sa stráňte oblúkov a čalúnenia s dekorom, volánmi, riasením, nebodaj strapcami. Ratan alebo látka na nábytku môžu tvoriť kontrast s dlažbou, nikdy však nie v pestrých farbách. Tie sú, pochopiteľne, tabu aj pre vankúšiky dodávajúce pohodlie. Akékoľvek viacfarebné verzie poťahov nad rámec geometrických čierno-bielych s masívnymi plochami takisto.

Aby nebola nuda

Do puristického štýlu bez diskusie zapadajú trpasličie borovice a palmy, ale aj myrta, buxus, funkia, ginko, olivovník. Pravý uhol, samozrejme, radno aplikovať aj pri výbere nádob pre vegetáciu, pričom nežiaducimi materiálmi sú plast a terakota, odporúčanými pozinkovaná oceľ, sklolaminát či vláknocementová imitácia betónu. Veľkoobjemové kvetináče pôsobia pompézne, pridávajú priestoru nerušivú hmotu a poslúžia ako predel zón. Terasa síce zostáva minimalistická, no nie je nudná. Sprievodnou prednosťou objemných nádob je, že aspoň časť z nich sa dá vystlať žulovou štiepkou, čadičovou drvinou, mramorovým štrkom, lávovým mulčom alebo kremeňmi. Čerešničkou na šľahačke môže byť vodný element v podobe fontánky z antikorózne upraveného kovu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #terasa #olivovník #buxus #dlaždice #moderná elegancia #taupe
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december