Šetrí miesto, vyzerá super a celú sezónu vám bude dávať chutné zásoby na varenie. No nesvedčí jej chaos

Do začiatku hlavnej sezóny stihnete na slnečnom voľnom stanovišti postaviť bylinkovú špirálu. Pozemku ňou dodáte spestrujúci prvok a kuchyni aj domácej apatieke prírodné ingrediencie. Špirála pre bylinky pôsobí efektne, zaberá malý priestor a ešte vám aj umožní splniť špecifické nároky jednotlivých druhov. Vybudovanie nie je príliš zložité a nájdete pri ňom recyklačné uplatnenie pre stavebnú sutinu.

28.03.2023 06:00
bylinková špirála Foto:
debata

Vodováhu nepotrebujete

Na zriadenie bylinkovej špirály stačia tri štvorcové metre vrátane okolitého manipulačného zázemia. Nápad pochádza z permakultúrnej filozofie a oceníte ho najmä v predzáhradkách alebo „kolóniách“ s malými výmerami parciel. Ideálnym materiálom sú vyradené klasické tehly. S prírodnými kameňmi sa vám bude narábať o čosi ťažšie. Na rozdiel od bežných stavieb nemusí byť murárčina úplne precízna. Vnútri vyznačeného pôdorysu vykopte pôvodnú zeminu asi do hĺbky 30 cm, aby ste odstránili zárodky buriny. Alternatívne môžete dno vystlať pevným kartónom. Špirálu ťahajte nahor tak, aby medzi stenami bolo aspoň pol metra. Samozrejme, v horných zónach sa už znesie aj trochu menej.

Samočinná distribúcia vlahy

Začiatok „slimáka“ orientujte na juh. Pri úpätí vybudujte s pomocou fólie malé jazierko: doprajete ním žiaduce podmienky vlhkomilným rastlinám. Postupne nasleduje prevažne mokrá pasáž, neutrálna a napokon stredomorsky suchá. Zrážková vlhkosť bude vďaka gravitácii smerovať nadol, takže pri správnom rozložení byliniek získa každá svoju primeranú dávku vlahy napriek absencii umelej zálievky aj nad rámec niekoľkých dní. Víkendoví chalupári to budú len kvitovať.

kozonoha Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

Vytvorte súrodý celok

Nezabudnite na rôzne typy substrátu. Dolné etáže naplňte pôdou obohatenou vyzretým kompostom, horné skôr majú obsahovať vápenatú zeminu zľahčenú zapracovaným pieskom. Zároveň šikovne využite rozličnú saturáciu slnkom, pretože niektoré sekvencie dostanú vďaka samotnej stavbe viac tieňa než iné. Keď na reálne útlom priestore dosiahnete rôzne mikroklímy, naplno zužitkujte výhody, ktoré to prináša. Nevyhnutnou súčasťou plánovania pred výsevom, respektíve výsadbou je zohľadnenie požiadavky, že bylinky musia farebne, tvarovo a predovšetkým vzrastovo vytvoriť súrodý celok. K vonkajším okrajom patria saturejka, materina dúška, pažítka, dovnútra – vizuálne za ne – šalvia, medovka, koriander. Naopak by sa prekrývali.

potočnica Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu, počas vojen ju odporúčali na doplnenie všetkých vitamínov a minerálov

Kapucínka zahalí múry

Nie všetky bylinky sú, žiaľ, vhodné na zaradenie do špirály. V prípade kostihoja, ligurčeka či chrenu je diskvalifikujúcim parametrom ich mohutnosť. Estragón a mäta by spôsobili problémy rozpínavosťou koreňového systému. Palina zase vylučuje látky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť susednú vegetáciu. Háklivejšie bylinky inštalujte aj v nádobe, aby ste ich na zimu mohli vyňať a preložiť do teplotne priaznivejšieho prostredia. Týka sa to napríklad rozmarínu. K základni situujte medovku, žeruchu a bazalku, vyložene do tieňa hluchavku. Stred zaobstarajú rasca, fenikel a kôpor, vršok levanduľa, yzop a majoránka. Okraje vyriešte kapucínkou, ktorá sa po vzídení bude ťahať cez ne a esteticky zahalí steny. Na odplašenie škodcov poslúži mesiačik lekársky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #medovka #mäta #ligurček #kostihoj #bylinková špirála #ľalvia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december