Odolná, skromná, nenáročná rastlina: Zvládnu ju aj zaneprázdnení, hodí sa ku každému štýlu

Semená, odrezky na zakorenenie alebo predpestované kusy: nezáleží na tom, v akej forme si figovník kaučukový zadovážite. Stačí dodržať niekoľko zásad starostlivosti, aby vás doma či na pracovisku tešil mnoho rokov. Figovník kaučukový je odolný, skromný a vzhľadovo neutrálny.

28.03.2023 16:15
figovník Foto:
debata

Pozor na deti a domácich miláčikov

Dlhoveký vždyzelený figovník kaučukový (Ficus elastica) nájdete aj pod názvom gumovník a, samozrejme, ľudovým zovšeobecňujúcim menom fikus. Pochádza z Indie a v subtropickom či tropickom domovskom prostredí sa vyšvihne aj na ozrutných štyridsať metrov. V nádobe v interiéri však nepôjde nad decimetre. Komerčne pripravený zoženiete už zhruba od 10 eur v závislosti od unikátnosti kultivaru. Zaujímavosťou, ktorú však určite cielene netestujte, je úkaz v podobe ronenia lepivej latexovej bledej šťavy pri poškodení. V súvislosti so zvedavými deťmi a domácimi zvieratami majte na pamäti toxicitu tejto rastliny.

Uhladený, ale nie fádny

Obľube sa teší pre svoju nepoddajnosť kombinovanú s eleganciou kožovitých dužinatých podlhovasto eliptických listov s výraznou centrálnou žilou. Vďaka nim gumovník harmonicky zapadne do každého štýlu príbytku, eventuálne kancelárie. Pôsobí uhladene, ale nie fádne. Najbežnejší je tmavozelený variant (nenechajte sa zmiasť počiatočným svetlejším odtieňom, respektíve bronzom), ktorého hlavný predstaviteľ má označenie Robusta. K dispozícii sú však aj rôzne panašované verzie.

úprava vody Čítajte aj Geniálne jednoduché! Tvrdú vodu na polievanie upravíte tabletkou, ktorá pomáha aj ľuďom

Prekáža mu prievan a sálavé teplo

Figovník kaučukový zle znáša zmeny podmienok. Napríklad pri výkyvoch teploty jeho listy postupne chradnú a napokon odpadávajú. Uprednostňuje stanovištia s polotieňom, respektíve rozptýleným svetlom. Ušetrite ho od priameho slnka vrátane prevozu z obchodu. Podobločnica síce pri izbovkách býva obvyklou voľbou, v tomto prípade však málokedy vyhovuje. Gumovníku totiž prekáža prievan a aj teplo sálajúce z vykurovacích zariadení. Na parapete mu pritom hrozí oboje pre otváranie obloka a radiátor v činnosti. Za hornú hranicu teploty považujte 24 °C, spodná má hodnotu 15 °C.

Zálievka raz za týždeň

So zálievkou to figovník kaučukový má tak, že radšej vydrží smäd trebárs počas vašej dovolenky, než by čelil premokreniu. Orientačne stačí zavlažiť ho raz za týždeň odstátou vlažnou vodou. Urobte to až vtedy, keď je povrchová zložka substrátu suchá. Dbajte na fungujúcu drenážnu vrstvu doplnenú odtokovým otvorom do podložkovej misky. Rastlina preferuje vyššiu vlhkosť vzduchu. Ak ju nemôžete navodiť, čo v našich podmienkach býva takmer pravidlom, ľahké a uspokojivé riešenie spočíva v pravidelnom rosení nadzemnej časti zmäkčenou vodou z rozprašovača alebo difuzérovou parou.

trvalky Čítajte aj Výsadba trvaliek má svoje pravidlá. Ktoré je najdôležitejšie a na čo všetko treba myslieť pri zostavovaní záhona?

Vždy na jar pridajte centimeter

Ako podložie postačuje štandardný substrát pre izbové rastliny obohacovaný od jari do jesene každé dva týždne hnojivom určeným pre takúto flóru. Figovník kaučukový ocení, ak mu zakaždým na jar doprajete nádobu s priemerom väčším o jeden centimeter, maximálne dva. Preháňať to nemusíte: gumovníku priam robí dobre relatívne stiesnenosť zázemia. Z estetických a najmä pestovateľských dôvodov ho aspoň sporadicky odbremeňte vlhkou handričkou od dusivého prachového filmu. Robte to výsostne opatrne, spodok listu podoprite dlaňou. Odmení sa pozoruhodným ligotom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbovka #fikus #figovník kaučukový #gumovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december