Čerstvé nevydržia dlho, umelé sa vám nemusia páčiť. Našťastie je aj tretia možnosť, lacná a skvelá

Rezané ruže vydržia vo váze len niekoľko dní, nanajvýš čosi nad týždeň. Syntetické atrapy sa zasa hodia len na niektoré špecifické spôsoby využitia a obvykle nenadchnú. Ako uchovať krásu ruží až niekoľko rokov bez toho, aby ste z nej ubrali klasickým sušením? Riešením je zakonzervovanie glycerínom.

03.04.2023 06:00
ruže Foto:
debata

Tekutina bez zápachu

Máte kyticu ruží, ktorá je výnimočná konkrétnou príležitosťou alebo samotným vzhľadom? Poľahky, rýchlo a takmer bez nákladov si ju môžete nadlho uchovať vďaka zakonzervovaniu. Nevyhnutným počiatočným krokom je kúpa glycerínu. Fľaštičku s objemom 100 ml dostanete približne za dve eurá. Hygroskopická bezfarebná viskózna kvapalina bez zápachu a so sladkou chuťou slúži v technickej podobe napríklad na zvlhčovanie koženky, ale aj ochranu skiel, zámkov či pántov pred zamŕzaním.

Na dotyk ucítite mastnotu

Zmiešajte jeden diel glycerínu s dvoma časťami teplej vody z distribučnej siete a dôkladne premiešajte. Pripravte si množstvo, ktoré postačí na prvotné naplnenie vázy asi do tretiny dĺžky ruží aj priebežné dopĺňanie prirodzene odpareného, respektíve vstrebaného objemu počas dvoch-troch týždňov. Bezprostredne pred vložením kvetov do tekutiny skráťte našikmo stonky. Potom umiestnite rastliny do vázy naplnenej kvapalnou zmesou. Glycerín postupne nasýti hydratačný systém vegetácie a zotrvá v ňom, zatiaľ čo voda sa odparí. Nezľaknite sa mierneho zakalenia tekutiny. Ukončenie procesu spoznáte podľa vyronených kvapôčok na okvetných lístkoch. Na dotyk sú kvety mastné.

arónia Čítajte aj Vypestujte si zdravý živý plot. Vyzerá krásne, jeho plody vám znížia cholesterol aj tlak, ochránia srdce a dodajú vitalitu

Slnečné svetlo neprospieva

Hotovú inštaláciu presuňte do prostredia bez vlahy. Môže to byť prázdna váza alebo iná nádoba, odporúčaným riešením je však zázemie tvorené pieskom, aby ste sa uistili, že rezy stoniek nebudú prijímať novú vlhkosť z prostredia. Určite sa vyhnite prenášaniu výtvoru napríklad niekam na oslavu alebo z chalupy domov bez toho, aby ste ho nepriehľadne zabalili. Priame slnečné svetlo by mu neurobilo dobre. Zakonzervované ruže občas opatrne pretrite prachovkou alebo jemným štetcom. Pri skúmavom pohľade zblízka síce nebudú mať parametre čerstvo odrezaných kvetov, ale neurazia ani náročného estéta či striktného zástancu pôvodnej podoby flóry.

Bez ohľadu na teplotu a prievan

Vyvažujúcich predností je hneď niekoľko. V prvom rade je benefitom trvanlivosť ozdobného prvku až okolo troch rokov. Ruže zostanú do značnej miery ohybné, len nepatrne vyblednú a pri ohľaduplnej manipulácii nehrozí ich rozmrvenie. Okrem toho si vôbec nemusíte robiť ťažkú hlavu z teploty miestnosti. Prípustné rozpätie je totiž od pár stupňov Celzia nad nulou až po päťdesiatku. Zo spektra tradičných nežiaducich vplyvov, ktoré sa týkajú rezaných kvetov, úplne ubúda aj prievan a nedostatok denného svetla. Zakonzervovanie glycerínom funguje aj na brečtan a vres. Hrubšie vetvičky pred procedúrou jemne poklepte kladivom, aby lepšie absorbovali balzamujúcu zmes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #konzervovanie #glycerín #rezané kvety #vegetácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december