Fio bankaFio banka

Koniec hnedým banánom: Vedci vyvinuli odrodu, ktorá zostáva žltá a pevná až 24 hodín po ošúpaní

Vedci prichádzajú s novými možnosťami, ako vylepšiť skladovanie a čerstvosť ovocia. Aké inovácie čakajú banány a čo to môže znamenať pre ich budúcnosť?

10.03.2025 14:00
banán, banány Foto:
debata (3)

Britský portál Mail Online priniesol správu o prelomovom objave vedcov, ktorí vyvinuli banány, čo zostanú pevné a žlté aj 24 hodín po ošúpaní. Zdá sa vám to ako sci-fi? Britskí vedci však tento sen premenili na realitu. Biotechnologická spoločnosť Tropic so sídlom v Norwichi vyvinula špeciálnu odrodu banánov, ktoré po ošúpaní a nakrájaní ostanú svieže minimálne 12 hodín. Aj po 24 hodinách vykazujú až o 30 percent menej hnednutia než bežné banány.

„Už žiadne slizké, hnedé banány,“ hovorí Gilad Gershon, generálny riaditeľ spoločnosti Tropic.„Naša odroda má rovnakú chuť, vôňu, sladkosť aj textúru ako klasické banány, no ich dužina nehnedne tak rýchlo. To znamená, že môžu byť ideálne do ovocných šalátov a balených ovocných produktov, čo otvára nový trh pre banány.“

banán Čítajte viac Nevyhadzujte ich! 13 dôvodov, prečo sú banánové šupky vaším najlepším priateľom – tipy, ktoré musíte vyskúšať

Ako to funguje?

Vedci dokázali vypnúť gény zodpovedné za produkciu enzýmu polyfenoloxidázy, ktorý spôsobuje hnednutie. Nejde o genetickú modifikáciu v pravom slova zmysle, keďže do rastliny neboli vložené cudzie gény – len sa precízne upravili tie existujúce. Nové banány už majú povolenie na predaj na Filipínach, v Kolumbii, Hondurase, USA a v Kanade, kde sa začnú predávať už tento mesiac. V Británii si však milovníci banánov budú musieť počkať do polovice roka 2026, keďže predaj geneticky editovaných rastlín tam zatiaľ nie je povolený. To by sa však mohlo čoskoro zmeniť vďaka Precision Breeding Bill, ktorý je v záverečnom štádiu schvaľovania.

zelenina, šalát, skleník, vedec, vedkyňa Čítajte viac Prijala Európska únia výzvu vedcov na povolenie geneticky upravených rastlín? Stanú sa pre nás GMO samozrejmosťou?

Banány, ktoré dozrievajú pomalšie

Tropic sa venuje aj ďalšiemu revolučnému projektu – spomaleniu dozrievania banánov. To by mohlo výrazne znížiť plytvanie potravinami, keďže až dve tretiny banánov sa vyhodia ešte predtým, než sa dostanú do obchodov. „Banány sa zberajú ešte zelené, podobne ako paradajky. My pracujeme na tom, aby zostali zelené dlhšie – deaktiváciou génov, ktoré produkujú rastlinný hormón etylén. Ten je zodpovedný za prechod šupky zo zelenej na žltú,“ vysvetľuje Gershon. Vďaka tomu sa budú dať banány zberať neskôr, prepravovať dlhšie a znížia sa náklady na balenie a chladenie.

kvíz, ovocie, zelenina Čítajte viac Kvíz: Banán je bylina a melón zelenina?! 10 otázok, ktoré preveria vaše vedomosti o jedle – zvládnete to na 100 percent?

Ochrana pred chorobami a budúcnosť banánov

Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete, no ich pestovanie čelí mnohým výzvam – vrátane nebezpečných chorôb, ktoré už zlikvidovali viaceré odrody. Keďže banány sú sterilné a neprodukujú semená, nemožno ich šľachtiť tak ako jablká či pomaranče. Spoločnosť Tropic preto vyvíja banány, ktoré budú prirodzene odolné voči chorobám. „Využívame obranné mechanizmy, ktoré už banány majú, aby sme posilnili ich odolnosť a zvýšili úrodu,“ vysvetľuje vedúci vedec spoločnosti, Eyal Maori. Gershon dodáva: „Robíme len drobné, presné zmeny v DNA banánov, aby sme zvýraznili ich užitočné vlastnosti. V podstate ide o evolúciu v rýchlom tempe.“ Ak sa teda tieto inovácie uchytia, čoskoro sa možno dočkáme banánov, ktoré nielenže vydržia dlhšie čerstvé, ale budú aj ekologickejšie a menej náchylné na choroby. Budúcnosť banánov nikdy nevyzerala sľubnejšie.

Ako dozrievajú „slovenské“ banány?
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #banány
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december