Slovenské ovčiarstvo má namierené do UNESCO: Zvolenčania pomáhajú uchovať tradície salašníctva aj pre ďalšie generácie

Tradičné ovčiarstvo, salašníctvo a sezónne pasenie zvierat majú šancu dostať sa na prestížny zoznam UNESCO. Zápis by mohol priniesť uznanie aj podporu pre generácie pastierov, ktoré udržiavajú tento spôsob života pri živote.

03.05.2025 21:32
pastier, pastierstvo, ovce, ovčiarstvo,... Foto:
debata (1)

Technická univerzita vo Zvolene zohráva kľúčovú úlohu pri snahe zapísať tradičné ovčiarstvo, salašníctvo a sezónne pasenie oviec do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Konkrétne ide o aktivity Katedry UNESCO pre ekologické vedomie a trvalo udržateľný rozvoj Fakulty ekológie a environmentalistiky TUZVO, ktoré sú zamerané na ochranu kultúrnych hodnôt spätých s prírodou a tradičným spôsobom života.

„Táto katedra sa už od roku 2022 aktívne podieľala na zápise tradičného ovčiarstva do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktorý sa uskutočnil v januári 2025,“ uviedol hovorca TUZVO Ján Lichý. Ako doplnil, „odovzdanie slávnostných osvedčení o zápisoch sa pripravuje v máji 2025 v priestoroch Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) v Rusovciach pri Bratislave.“

pes Čítajte viac Domestikácia 21. storočia: psy cítia viac ako kedykoľvek predtým - ako sa menia mozgy našich domácich miláčikov?

Tradičné ovčiarstvo nie je len súčasťou kultúrneho dedičstva, ale aj významný prvok ekologicky udržateľného hospodárenia v krajine. Pasenie oviec na rozsiahlych pastvinách napomáha udržiavať mozaikovú krajinnú štruktúru, podporuje biodiverzitu a bráni zarastaniu cenných lúk inváznymi rastlinami či náletovými drevinami. Salašníctvo je zároveň späté s regionálnou potravinovou výrobou, remeslami a spôsobom života, ktorý sa v mnohých oblastiach uchováva vďaka generáciám pastierov a ich znalostiam.

Zápis do národného zoznamu bol dôležitým krokom k širšej medzinárodnej nominácii a vyvrcholením úsilia o prepojenie všetkých zainteresovaných strán. „Ide o zosieťovanie dotknutých subjektov a viacerých workshopov v rôznych regiónoch Slovenska s cieľom zintenzívnenia spolupráce medzi podnikateľmi v oblasti salašníctva, odborníkmi, vzdelávacími inštitúciami a verejnosťou,“ priblížil Lichý. Mnohé z týchto aktivít sa konali v rámci projektu Erasmus+ Transfarm, ktorý bol úspešne ukončený.

Bez psov by ovce pred vlkmi neubránil
Video
Zdroj: TV Pravda

Ovčiarstvo ako nástroj ochrany krajiny

Významnú úlohu pri formovaní nominácie zohrali aj zástupcovia štátu. „K nominácii prvku významne prispela podpora zástupcov rezortov kultúry, pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, životného prostredia i zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktorí si zaslúžia veľké poďakovanie za účasť na workshopoch a diskusiách a za kvalitnú medzirezortnú komunikáciu a podporu nominácie,“ doplnil hovorca univerzity.

Katedra UNESCO pri TUZVO sa aktívne zúčastnila aj na medzirezortnom stretnutí vo februári 2025, kde sa finalizovala nominácia Slovenskej republiky. Cieľom je rozšíriť už existujúci zápis prvku Transhumancia – sezónne pasenie zvierat, ktorý bol úspešne zapísaný v roku 2023, o ďalšie krajiny a národné tradície.

krava, hovädzí dobytok Čítajte viac Slovenská revolúcia vo vede posúva chov dobytka na novú úroveň: dôležitú úlohu zohrávajú zmrazené spermie býkov

Transhumancia nie je minulosťou

Transhumancia je tradičný spôsob sezónneho pasenia, pri ktorom pastieri presúvajú svoje stáda medzi nížinnými a horskými pastvinami – na jar a v lete do vyšších polôh, na jeseň späť do nižších oblastí. Tento spôsob hospodárenia sa historicky uplatňoval v mnohých európskych krajinách vrátane Slovenska, najmä v karpatskom regióne. Transhumancia nie je len ekonomickým nástrojom, ale aj nositeľom bohatého súboru zvykov, vedomostí, piesní a techník, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu.

Slovensko predkladá nomináciu v spolupráci s ďalšími piatimi krajinami. Spoločné podpisovanie nominačného spisu sa uskutočnilo 27. marca tohto roku v Paríži. Ak bude medzinárodná nominácia úspešná, ovčiarstvo a salašníctvo sa stanú súčasťou svetového kultúrneho dedičstva – a tým aj záväzkom, že ich budeme chrániť, dokumentovať a podporovať aj pre budúce generácie.

Foto: ChatGPT / DALL·E
salaš, salašnítvo, ovčiarstvo, ovce,

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #UNESCO #Zvolen #ovčiarstvo #TUZVO
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december