Reďkovka: Ničí baktérie a rozpúšťa žlčové kamienky

Reďkovka, jeden z prvých zeleninových poslov jari, je síce možno skromná, ale nie bezvýznamná súčasť nášho jedálnehom lístka. Najčastejšie si ju dávame "len tak" k chlebu s maslom čí masťou alebo ňou obohatíme šaláty.

26.03.2018 17:00
debata

Krásne povykrajovaná zasa tróni ako ozdoba na chuťovkách, kanapkách či studených nárezoch. Zaslúži si však viac pozornosti, a to nielen na jar. Je totiž chutná, chrumkavá a zdravá.

Reďkovka zlepšuje činnosť žalúdka i čriev,... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkovka Reďkovka zlepšuje činnosť žalúdka i čriev, zamedzuje hnilobným procesom v zažívacom trakte, znižuje prekyslenie žalúdka.

Reďkovka býva spravidla úplne prvá plodina, ktorú záhradkári vysievajú na záhon. Je nenáročná, rastie rýchlo a takmer všade na svete. V Európe je najvýznamnejším pestovateľom Holandsko. Z mnohých zdravotných účinkov reďkovky treba vyzdvihnúť podporu trávenia. Reďkovka zlepšuje činnosť žalúdka i čriev, zamedzuje hnilobným procesom v zažívacom trakte, znižuje prekyslenie žalúdka. Obsahuje horčicový olej, ktorý spôsobuje pálivú chuť reďkovky a má antiseptické vlastnosti – ničí baktérie a plesne už na jazyku. Vďaka obsahu draslíka pôsobí močopudne, čistí obličky, pečeň a žlčník a rozpúšťa žlčové kamienky.

Vitamíny

betakarotén, B1, B3, B6, C, D, E

Živiny a minerály

bielkoviny, sacharidy, horčicový olej, vláknina, draslík, sodík, vápnik, chlór, fosfor, síra

Reďkovka v kuchyni sa okrem klasickej kombinácie s chlebom a maslom konzumuje v šalátoch, kde sa veľmi dobre znáša s jablkom, mrkvou a kalerábom, ale aj s bielou a červenou kapustou. V teplej kuchyni sa používa menej, ale treba skúsiť napríklad štvrtiny reďkoviek speniť na cibuli, vmiešať vajíčka a dochutiť soľou. Skvelá je aj uvarená v polievkach.

Reďkovky treba dôkladne požuť, aby vynikla ich osobitá chuť. Šťavu z nich by sme nemali piť čistú, má príliš agresívny účinok. Môžeme ju však zmiešať napríklad so šťavou mrkvovou. Kolískou reďkovky je pravdepodobne ďaleká Ázia – Japonsko alebo Čína, kde sa podľa historických dokumentov a kresieb pestovala dokonca ako okrasná záhradná rastlina. Určite ju dobre poznali v starom Egypte. V čase stavby pyramíd bola spolu s cibuľou a cesnakom jedným z hlavných druhov zeleniny, ktorú konzumovali robotníci. Navyše v Egypťania lisovali zo semien reďkovkový olej.

Viete, že…?

Reďkovku nemusíme jesť iba v jej klasickej podobe. Jej semená možno nechať aj naklíčiť, stačí jeden deň a malé klíčky môžeme podávať, ak ich necháme rásť týždeň, získame výhonky plné vitamínov a minerálov.

Čarovný recept zo zdravých potravín: Reďkovkovo-pažítkový šalát

Reďkovkovo-pažítkový šalát Foto: SHUTTERSTOCK
Reďkovkovo-pažítkový šalát Reďkovkovo-pažítkový šalát
  • 1 veľký zväzok pažítky
  • 2 zväzky reďkoviek
  • citrónová šťava
  • slnečnicový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Reďkovky a pažítku najskôr dôkladne očistíme a umyjeme. Pažítku nakrájame najemno. Reďkovky môžeme nakrájať na plátky, alebo nastrúhať na hrubom strúhadle. Potom zmiešame nakrájanú zeleninu vo veľkej miske na šalát, pokvapkáme ju citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme a nakoniec polejeme slnečnicovým olejom. Premiešame a šalát poslúži ako príloha k večeri, ku grilovaným jedlám alebo ako samostatné ľahké jedlo s obľúbeným chlebom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #reďkovka #šaláty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december