Krásne povykrajovaná zasa tróni ako ozdoba na chuťovkách, kanapkách či studených nárezoch. Zaslúži si však viac pozornosti, a to nielen na jar. Je totiž chutná, chrumkavá a zdravá.

Reďkovka býva spravidla úplne prvá plodina, ktorú záhradkári vysievajú na záhon. Je nenáročná, rastie rýchlo a takmer všade na svete. V Európe je najvýznamnejším pestovateľom Holandsko. Z mnohých zdravotných účinkov reďkovky treba vyzdvihnúť podporu trávenia. Reďkovka zlepšuje činnosť žalúdka i čriev, zamedzuje hnilobným procesom v zažívacom trakte, znižuje prekyslenie žalúdka. Obsahuje horčicový olej, ktorý spôsobuje pálivú chuť reďkovky a má antiseptické vlastnosti – ničí baktérie a plesne už na jazyku. Vďaka obsahu draslíka pôsobí močopudne, čistí obličky, pečeň a žlčník a rozpúšťa žlčové kamienky.
Vitamíny
betakarotén, B1, B3, B6, C, D, E
Živiny a minerály
bielkoviny, sacharidy, horčicový olej, vláknina, draslík, sodík, vápnik, chlór, fosfor, síra
Reďkovka v kuchyni sa okrem klasickej kombinácie s chlebom a maslom konzumuje v šalátoch, kde sa veľmi dobre znáša s jablkom, mrkvou a kalerábom, ale aj s bielou a červenou kapustou. V teplej kuchyni sa používa menej, ale treba skúsiť napríklad štvrtiny reďkoviek speniť na cibuli, vmiešať vajíčka a dochutiť soľou. Skvelá je aj uvarená v polievkach.
Reďkovky treba dôkladne požuť, aby vynikla ich osobitá chuť. Šťavu z nich by sme nemali piť čistú, má príliš agresívny účinok. Môžeme ju však zmiešať napríklad so šťavou mrkvovou. Kolískou reďkovky je pravdepodobne ďaleká Ázia – Japonsko alebo Čína, kde sa podľa historických dokumentov a kresieb pestovala dokonca ako okrasná záhradná rastlina. Určite ju dobre poznali v starom Egypte. V čase stavby pyramíd bola spolu s cibuľou a cesnakom jedným z hlavných druhov zeleniny, ktorú konzumovali robotníci. Navyše v Egypťania lisovali zo semien reďkovkový olej.
Viete, že…?
Reďkovku nemusíme jesť iba v jej klasickej podobe. Jej semená možno nechať aj naklíčiť, stačí jeden deň a malé klíčky môžeme podávať, ak ich necháme rásť týždeň, získame výhonky plné vitamínov a minerálov.
Čarovný recept zo zdravých potravín: Reďkovkovo-pažítkový šalát

- 1 veľký zväzok pažítky
- 2 zväzky reďkoviek
- citrónová šťava
- slnečnicový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Reďkovky a pažítku najskôr dôkladne očistíme a umyjeme. Pažítku nakrájame najemno. Reďkovky môžeme nakrájať na plátky, alebo nastrúhať na hrubom strúhadle. Potom zmiešame nakrájanú zeleninu vo veľkej miske na šalát, pokvapkáme ju citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme a nakoniec polejeme slnečnicovým olejom. Premiešame a šalát poslúži ako príloha k večeri, ku grilovaným jedlám alebo ako samostatné ľahké jedlo s obľúbeným chlebom.