Vitamíny
C, A, B1, B2, B9
Živiny a minerály
flavonoidy, silice, zinok, horčík, vápnik, meď, železo, mangán, jód
Medvedí cesnak má zelené šťavnaté listy, ktoré sa zbierajú ideálne ešte pred rozkvitnutím – v priebehu apríla a mája, keď majú najväčšiu silu. Vďaka obsahu alicínu majú charakteristickú vôňu cesnaku. Pri zbieraní sa môžu zameniť s listami jedovatej konvalinky. Konvalinka má však lesklú spodnú stranu listov a nevonia po cesnaku. Medvedí cesnak je kvalitné prírodné antivirotikum a antibiotikum, preto patrí do domácej lekárne. Je vynikajúcim antioxidantom, okrem toho má mnohostranné zdravotné účinky – čistí črevá aj žalúdok, obličky, pečeň a žlčník, priaznivo vplýva na cievy a krvotvorbu, účinkuje pri akútnych i chronických hnačkách alebo zápche, pomáha aj pri liečbe vysokého tlaku, priaznivo pôsobí na psychiku, znižuje podráždenosť a dokonca aj úzkosť. Pomáha aj pri bolestiach brucha, pri nadúvaní, pri pľúcnych a prieduškových zápaloch. Je to skrátka taký malý prírodný kúzelník, pomáha očistiť telo po zimnom hodovaní. Netreba sa obávať ani toho, že jarná kúra medvedím cesnakom zhorší dych, pri jeho konzumácii sa cesnakový pach z úst neobjavuje.
Viete, že…?
Šťava z listov medvedieho cesnaku sa dá použiť ako odpudzovač hmyzu a v minulosti sa využívala aj na dezinfekciu v domácnostiach. Dnes ju ľudia často používajú na intenzívnu jarnú detoxikáciu organizmu.
Treba však upozorniť na to, že medvedím cesnakom sa dá aj predávkovať, čo sa prejavuje závratmi, zvracaním i hnačkou, pri ťažších prípadoch môže dôjsť k zápalom obličiek. Okrem korienkov možno z cesnaku spotrebovať prakticky čokoľvek. Ideálne je rastlinky konzumovať čerstvé, prípadne jemne podusené. Lístky sa dajú použiť na polievku, do masla, na pesto, do šalátov alebo špenátu. Cibuľky môžu nahradiť klasický cesnak a sú vhodné ako korenie. Kvety možno uplatniť pri dekorácii zeleninových šalátov. Výborné sú omáčky, nátierky, mäso, zemiaková kaša či omeleta. Nasekané listy chuťovo skvele doplnia aj mäsové vývary alebo zeleninové polievky, hodí sa aj k talianskemu rizotu. Domovinou medvedieho cesnaku je Európa. Pôvodnou oblasťou jeho výskytu bol Kaukaz a východná Európa, ale postupne sa rozšíril po celej Európe a Ázii. Prívlastok medvedí dostal cesnak na základe jarných chúťok medveďov, ktoré vyhľadávajú jeho cibuľky po prebratí zo zimného spánku.
Čarovný recept zo zdravých potravín: Bryndzové pirohy s medvedím cesnakom
- 200 g hladkej múky
- voda podľa potreby
- soľ
Plnka:
- 120 g bryndze
- 1 kyslá smotana
- 2 vajcia
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Múku osolíme a s vodou vypracujeme cesto, ktoré dáme na chvíľu odpočinúť do chladničky. V mise rozšľaháme bryndzu so smotanou a vajíčkami. Dochutíme soľou, korením a vmiešame najemno pokrájaný medvedí cesnak. Z cesta vykrajujeme kolieska, na ktoré lyžičkou kladieme pripravenú plnku a zlepíme do tvaru pirohov. Tie potom varíme v osolenej vriacej vode, po vyplávaní na povrch ich necháme ešte niekoľko minút variť, potom ich scedíme a na tanieroch môžeme dekorovať napríklad na masle opraženou cibuľou.