Pažítka? Ochutnajte aj kvety

Pažítka je súčasťou rodiny plodín, medzi ktoré patrí cesnak, cibuľa a pór. Ide o bylinku, ktorá je veľmi obľúbená pre svoju ostrú chuť, ale aj liečivé vlastnosti.

30.05.2018 09:00
pažítka Foto:
Pažítka pridá chuť takmer každému jedlu bez pridania kalórií, tuku alebo sodíka.
debata

Pažítka má dlhé duté stonky, ktoré zároveň tvoria jedlú časť rastliny. Medzi botanikmi sa stretneme s viacerými druhmi – pažítka pravá, pobrežná alebo čínska.

Pestovanie pažítky je veľmi jednoduché, stačí bežný substrát, slnko, ale aj polotieň, nie je príliš náročná na zálievku – pestovať ju môžeme v záhradke, ale aj v črepníku za oknom.

Vitamíny

provitamín A, vitamíny skupiny B (najmä B2, B6), vitamín C, E a K

Živiny a minerály

meď, mangán, fosfor, sodík, vápnik, zinok, železo, éterické oleje, cholín

Vďaka obsahu vitamínov, minerálnych látok a ďalších substancií má mnoho liečivých účinkov – je vhodná ako prevencia rakoviny (najmä žalúdka či prostaty), prevencia kardiovaskulárnych ochorení, zlepšuje kvalitu spánku, pomáha zlepšovať pohyby svalov, učenie a pamäť, znižuje chronické zápaly, pozitívne vplýva na zdravie kostí, pomáha zmierňovať depresiu, zlepšuje imunitu, vďaka obsahu vitamínu K zlepšuje zdravie kostí, ďalej bráni poškodeniu mozgu a využíva sa pri liečbe Alzheimerovej choroby.

Viete, že…?

Pažítka kvitne od mája do augusta a nektár z kvetov je obľúbenou pochúťkou včiel. Na kvetoch si môžu pochutnať aj ľudia, sú jedlé a môžeme ich použiť ako chutnú a aromatickú ozdobu do polievok, rizota, na cestoviny. Netradičné, ale aj kvety chutia po pažítke.

Pažítka sa veľmi dobre dopĺňa s radom potravín, pridá chuť takmer každému jedlu bez pridania kalórií, tuku alebo sodíka. Pretože je to mäkká bylinka, je vhodné pridávať ju až na konci varenia alebo ňou posypať už hotové jedlo, aby sa zachovala jemná chuť a štruktúra. Pažítka sa hodí najlepšie do šalátov, vaječných jedál, studených omáčok, do polievok, omáčok, tvarohových nátierok a plniek. Pažítku môžeme použiť pri príprave pokrmov v kombinácii s inými čerstvými bylinkami, akými sú estragón, žerucha, petržlenová vňať alebo vňať zeleru. Neodporúča sa kombinácia pažítky s cesnakom, lebo ten prebije jej delikátnu arómu, vhodnejšou možnosťou je medvedí cesnak.

Pažítka má svoj pôvod v Európe, Severnej Amerike a niektorých častiach Ázie. V kuchyni ju používali už starí Gréci a Rimania. Dnes je rozšírená po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #korenie #pažítka #jedlé kvety
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december