Jahoda už dávno kraľuje sladkej kuchyni – v penách, krémoch, zmrzlinách či zaváraninách. Čoraz častejšie sa však presviedčame, že si rozumie aj s mäsom a nahrádza iné, ťažšie prílohy.
Listový šalát s jahodami, kozím syrom a so šunkovým chipsom
Na 4 porcie potrebujeme:
miešaný listový šalát (lolo – rosso, biondo; čakanka, polníček, baby špenát, rukola, frisse), 200 g jahôd, 200 g kozieho syra, 50 g medu, 100 g prosciutta, 1 PL čierneho sezamu, 50 ml olivového oleja, 1 PL dijonskej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 1 limetka
Postup:
1. Na grilovacej panvici grilujeme kozí syr potretý medom. Pláty prosciutta usušíme vo vyhriatej rúre.
2. Z olivového oleja, dijonskej horčice, soli, korenia a limetkovej šťavy pripravíme dresing. Jahody umyjeme a nakrájame na plátky.
3. Do hlbokého taniera dáme miešaný listový šalát, pridáme jahody, ugrilovaný kozí syr, posypeme čiernym sezamom a pridáme sušené prosciutto. Nakoniec prelejeme dresingom.
Jahody v zázvorovo-portskej omáčke s vanilkovou zmrzlinou
Na 4 porcie potrebujeme:
400 g jahôd, 150 ml portského vína, 100 g kryštálového cukru, 10 g zázvoru, 1 PL maizeny, 200 ml vanilkovej zmrzliny, medovka
Postup:
1. Z cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme vodou, pridáme nastrúhaný zázvor. Varíme, kým sa voda neodparí a karamel neroztopí.
2. Pridáme portské víno, povaríme, zahustíme maizenou, vložíme očistené umyté celé jahody. Už nevaríme a sprudka vychladíme.
3. Do taniera dáme jahody s omáčkou, kopček vanilkovej zmrzliny a ozdobíme medovkou.