Kôpor je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky až jedného metra. Využíva sa ako liečivá rastlina, ale aj ako kuchynské korenie a zelenina. Z kôpru sa zužitkuje takmer celá rastlina okrem koreňov – vňať, listy, kvitnúce okolíky, zrelé aj nezrelé semená.
Ak máme doma malého šarvanca, ktorého nemožno večer dostať do postele, nemusíme uvažovať o makových semienkach, pomôže kôpor. Upokojujúci nápoj sa pripraví tak, že prelejeme dve lyžičky kôprových semienok štvrťlitrom vriacej vody a necháme desať minút lúhovať. Čaj sa pije vlažný.
Viete, že…?
Národom, ktorý doslova miluje kôpor, sú Rusi. Používajú ho nielen ako dochucovadlo k rybám a surovej zelenine, ale dokonca ho dávajú aj do kávy, zemiakových lupienkov alebo do mliečnych nápojov.
Veľmi dobrou metódou na uchovanie kôpru je jeho zmrazenie. Často sa odporúča zmraziť byliny v oleji alebo vo vode, aby sa zachovala ich chuť. Kôpor treba zmraziť v malých nádobkách alebo vo vrecúškach. Potom ho stačí len vybrať a posypať ním daný pokrm. Čo sa týka priaznivých účinkov na naše zdravie – kôpor voňavý pomáha pri tráviacich ťažkostiach a plynatosti, pôsobí tiež močopudne. Ďalej podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek a pomáha tíšiť kašeľ. V tradičnom ľudovom liečiteľstve sa kúpele z kôpru používali na posilnenie nechtov a žuvanie kôprových semienok na príjemný dych. Odvar zo semienok pomáha pri ochoreniach močového ústrojenstva. Účinkuje aj ako prevencia pred chrípkou a nachladnutím, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a odstraňuje migrénu.
Vitamíny
vitamín A, vitamíny skupiny B – najmä B5 a B9, vitamín C
Živiny a minerály
bielkoviny, vláknina, sacharidy, tuk, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, meď a zinok
V kuchyni kôpor patrí k rybám a varenému mäsu, k surovej zelenine, do mliečnych omáčok a polievok, nátierok a šalátov. Jeho vňať je súčasťou bylinkového octu a pridáva sa tiež do nálevu na nakladanú kapustu, uhorky či cibuľu. Z plodov kôpru sa tiež spracúvajú silice na potravinárske účely. Z kôpru si môžeme pripraviť aj liečivý čaj. Čerstvý kôpor môžeme pre ozvláštnenie zapracovať do cesta na chlieb, žemľu či pizzu, prípadne do tvarohovej či vajíčkovej nátierky a bylinkového masla.
Kôpor má svoj pôvod v južnej Európe a Strednej Ázii, pestovali ho už starí Gréci a Rimania. Gréci považovali kôpor za najúčinnejší prostriedok proti čkaniu, Egypťania ho používali ako hojivú drogu, v stredoveku mal chrániť pred počarovaním počas Svätojánskej noci. Dnes sa kôpor pestuje najmä v Indii, Amerike a v Egypte. Takmer polovica vypestovaného kôpru sa používa na výrobu kôprového oleja.