Rebarbora - aromatická zelenina nielen do koláčov

Rebarbora je bylina trvalka. Chuťou pripomína chuť kyslastých zelených jabĺk. Ľudia k nej zvyčajne pridávajú cukor, aby bola sladšia, a potom ju pečú alebo varia.

23.07.2018 12:00
rebarbora, zelenina Foto:
Stopky rebarbory majú aromatickú vôňu a po uvarení sú príjemne kyslé a mierne sladké.
debata

Ak je rastlina vystavená extrémnemu chladu, nebezpečné kyseliny sa môžu premiestniť do stopky, preto treba rebarboru uchovávať na mierne teplom mieste, teda v takom prostredí, v akom normálne rastie. Kyselina šťaveľová sa v tele viaže na vápnik, preto je vhodná jej konzumácia s tvarohom či mliekom.

Viete, že…?

Stopky sú jedinou vecou, ktorá sa z rebarbory konzumuje, pretože trojuholníkové listy sú extrémne bohaté na kyselinu šťaveľovú, ktorá môže spôsobiť u ľudí ochorenie.

Zdravotný prínos rebarbory zahŕňa jej schopnosť zlepšiť trávenie, bojovať proti Alzheimerovej chorobe, stimulovať rast kostí, vyhnúť sa poškodeniu neurónov, posilniť zdravie kože, bojovať proti rakovine, optimalizovať metabolizmus, zlepšiť krvný obeh a chrániť pred rôznymi kardiovaskulárnymi ťažkosťami. Účinne ničí škodlivé mikroorganizmy a je močopudná. Rebarbora je jedna z potravín s nízkym obsahom kalórií a často sa odporúča pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, ale napriek tomu chcú zostať zdraví.

Vitamíny

C, K, vitamíny skupiny B

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, vápnik, draslík, mangán a horčík, flavonoidy, beta karotén, luteín

Stopky rebarbory majú aromatickú a bylinnú vôňu a po uvarení sú príjemne kyslé a mierne sladké. Najčastejšie sa používajú v sladkých pokrmoch – do plnených koláčov či tort. Výborná je rebarborová torta, ovocné pyré, rebarborový sirup, želé či kompót. Pri slaných jedlách podusenú rebarboru konzumujeme ako prílohu k mäsu či rybám, alebo varíme rebarborovú polievku s kyslou smotanou. Ale pozor, pri varení nepoužívame hliníkový riad, pretože kov z neho reaguje s kyselinou šťaveľovou a ostatnými zložkami šťavy.

Táto zelenina prišla do Európy od barbarov – z Mongolska, Číny a zo Zabajkalska. Už pred viac ako tromi tisíckami rokov sa v Číne užívala ako liek a potravina. Najmä Arabi ju rozšírili do celého sveta. V Európe ju najskôr začali využívať Nemci a Angličania, od 18. storočia sa rozšírila po celom kontinente.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #džemy #rebarbora #múčniky #kyselina šťaveľová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december