Ríbezľová zmrzlina s medom
Potrebujeme: 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 30 ml medu, 200 g červených ríbezlí, 250 ml smotany na šľahanie, 3 vajcia
Postup:
Ríbezle očistíme a umyjeme. Formu vyložíme potravinárskou fóliou. Žĺtky zmiešame s medom a vanilkovým cukrom. Všetko vyšľaháme vo vodnom kúpeli dopenista. Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. Ríbezľový pretlak vmiešame na žĺtkovú penu, potom opatrne vmiešame sneh z bielkov a šľahačku. Zmes nalejeme do formy, prekryjeme fóliou a necháme v mrazničke stuhnúť do druhého dňa.
Džem z červených ríbezlí s rumom
Potrebujeme: 1 kg červených ríbezlí, 700 g krupicového cukru, 2 kl mletej škorice, 2 kl kyseliny citrónovej, 6–8 klinčekov, 5 PL rumu
Postup:
Zrelé červené ríbezle oberieme na jednotlivé guľôčky a starostlivo odstránime zlé plody a lístky. Umyjeme, necháme odkvapkať a pridáme cukor. Zmiešame dohromady a v chlade necháme do druhého dňa uležať. Potom pridáme škoricu, kyselinu citrónovú, klinčeky a asi štvrť hodiny povaríme na miernom plameni. Pridáme rum a potom horúce plníme do malých pohárov. Po naplnení otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Uložíme v chlade a tme.