Bazalka - liečivá bylinka a korenie súčasne

Dorastá do výšky približne pol metra. Na svoj dobrý rast potrebuje slnko, teplo a dostatok vody. Musí však byť chránená pred vetrom a prievanom, nerobí jej dobre.

22.08.2018 12:00
bylinky, bazalka Foto:
Bazalka je neodmysliteľne spätá s cestovinami a paradajkovými jedlami.
debata

Milovníci potápania začali v Ligúrii na severovýchode Talianska pokus s podmorským pestovaním bazalky. Dúfajú, že ho čoskoro rozšíria o ďalšie plodiny, nielen bazalku, ktorej účinky na zdravie sú nepochybné.

Viete, že…?

Pre mnohé národy je bazalka posvätnou rastlinou či symbolom ochrany a lásky. Okrem iného je bazalka aj významnou včelárskou rastlinou, ktorej kvety slúžia včelám na zber kvalitného a aromatického peľu.

Bazalka je nielen chutná, ale pomáha aj pri rôznych problémoch. Pôsobí upokojujúco na nervový systém, zmierňuje kašeľ, je vhodná pri astme, zmierňuje nadúvanie, pôsobí proti plynatosti, posilňuje žalúdok i kardiovaskulárny systém, zlepšuje chuť do jedla, je účinná pri zápale obličiek. Zvonka sa používa ako kloktadlo a na ťažko sa hojace rany. Okrem toho má pozitívny vplyv na imunitu a silné antiseptické účinky – protizápalové, protivírusové, odstraňuje bolesti a kŕče, prečisťuje obličky a močové cesty.

Vitamíny

A, B, C, E, K

Živiny a minerály

bielkoviny, sacharidy, vláknina, železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, selén

Bazalka je neodmysliteľne spätá najmä s ochutením cestovín a paradajkových jedál. Ale možno ju pridať aj do iných druhov pokrmov – dodá skvelú novú chuť rôznym omáčkam, polievkam, prívarkom, nálevom, rybám, dresingom, nápojom či rôznym druhom mäsa. Používa sa do šalátov, nátierok, omeliet, polievok, zapekaných zeleninových, hubových či strukovinových je­dál.

Bazalka pochádza z Indie a iných tropických regiónov Ázie, kde ju pestujú už viac ako 5 000 rokov. Do Európy bola dovezená v 16. storočí a je veľmi obľúbená v juhoeurópskej kuchyni, je neodmysliteľne spätá najmä s talianskym kulinárstvom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #korenie #bazalka #liečivé bylinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december