Baklažán - fialovočierne ovocie príbuzné so zemiakmi

Baklažán je rastlina príbuzná so zemiakmi a paradajkami, pestuje sa pre svoje fialovočierne plody.

29.09.2018 14:00
baklažán Foto:
Baklažány sa používajú aj pri príprave čatní, chýbať nesmú v ratatouille či v musake.
debata

Odporúčajú sa pred vyprážaním alebo pečením posypať soľou, nechať pustiť vodu a až potom ďalej upravovať. Najlepšie sú menšie baklažány, pretože nie sú také horké a nemajú vnútri tmavé semienka.

V dávnych dobách nebol baklažán príliš konzumovanou zeleninou. Jeho obľuba začala stúpať, keď sa zistilo, že sa najprv musí tepelne upraviť a potom je oveľa stráviteľnejší a chutnejší. A navyše Arabi a Španieli považovali baklažány za silné afrodiziakum.

Viete, že…?

Zaujímavou vlastnosťou baklažánov je skutočnosť, že v sebe obsahujú nikotín. Síce iba nepatrné množstvo, ale predsa. V jednej cigarete je rovnaké množstvo nikotínu ako v 9 kilách baklažánu.

Baklažán je vynikajúci pri problémoch s močením a pôsobí proti tvorbe obličkových kameňov. Tie totiž postupne rozbíja a navyše má aj močopudné účinky, takže prečisťuje močový mechúr. Rovnako vynikajúci vplyv má však aj na srdce a kardiovaskulárny systém. Jesť by sme ho mali dokonca aj pri problémoch s pamäťou. Priaznivo ovplyvňuje mozgové bunky a zlepšuje duševnú kondíciu. Vynikajúcou správou je, že vďaka svojim vlastnostiam pôsobí ako účinná prevencia proti onkologickým ochoreniam. Upravuje aj hladinu krvného tlaku. A pôsobí aj pri problémoch so zápchou, má mierne preháňajúce účinky. Dobrý je aj pri svalovej horúčke a posilnení svalovej hmoty. V lete ponúka telu dostatočnú hydratáciu a veľmi dobre pôsobí aj na pokožku.

Vitamíny

provitamín A , vitamíny B3 (PP), B5, B6, B9 a C

Živiny a minerály

pektíny, rutín, draslík, horčík, železo, zinok, fosfor a mangán

Aj keď sa v realite baklažán radí aj v obchodoch medzi zeleninu, v skutočnosti patrí medzi ovocie. Aby sme dokázali využiť jeho plný účinok, treba ho konzumovať spolu so šupkou. Keď ho správne upravíme, nebude nám robiť problém zjesť ju. Surový plod obsahuje toxický solanín, ale tepelne upravený – pečený, varený alebo grilovaný svojou lahodnou chuťou prekvapí. V Indii, krajine svojho pôvodu, je baklažán nazývaný kráľom zeleniny a grilované a potom roztlačené baklažány s cibuľou, paradajkami a rôznym korením sú obľúbeným národným jedlom. Baklažány sa používajú aj pri príprave indického čatní, chýbať nesmú ani vo francúzskom ratatouille či v gréckej musake.

Baklažán pochádza z východnej Indie, kde rastie dodnes už niekoľko tisícročí a aj v súčasnosti v niektorých indických oblastiach rastú pôvodné tŕnisté formy s drobnými horkastými plodmi. Baklažán sa do Európy dostal cez arabské krajiny približne v 13. storočí, z Európy bol neskôr prevezený aj do Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #baklažán #afrodiziakum #hydratácia #srdcovo-cievne ochorenia #čatní #Ratatouille #musaka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december