Kapusta, nenápadne vyzerajúca zelenina, je jednou z najzdravších potravín. Biela i červená hlávková kapusta je veľmi obľúbená a tiež často využívaná potravina.
Bez kyslej kapusty by námorníkom vypadali zuby, Číňania by bez nej nepostavili Veľký múr a naše prababičky by v zime zostali bez prísunu vitamínu C. Žuvanie kyslej kapusty vraj pomáha aj proti paradentóze.
Viete, že…?
Najťažšiu kapustnú hlavu vypestovali v roku 1989 vo Veľkej Británii. Hlava tohto obra vážila 56,24 kilogramu.
Výpočet zdravotných predností kapusty by bol dlhý. Všeobecne možno povedať, že biela kapusta podporuje imunitný systém, červená má výraznejšiu chuť a dvojnásobné množstvo železa. Obe však znižujú riziko vzniku a rozvoja rakoviny, ale uplatňujú sa aj pri liečbe a prevencii žalúdočných vredov, cukrovky a majú antibiotické vlastnosti, pri črevných problémoch regulujú vďaka vláknine pohyb v črevách. Kapusta sa osvedčila pri chronickej zápche, ako prostriedok proti črevným parazitom, pozitívne pôsobí na kardiovaskulárne problémy, pretože obsahuje draslík a málo sodíka. Má diuretický účinok, preto je vhodná pre ľudí postihnutých aterosklerózou, ischemickou chorobou srdca a hypertenziou. Prispieva aj k regenerácii cievnych stien, pôsobí proti osteoporóze, pomáha pri správnom fungovaní nervového systému a proti depresiám. Naklepané kapustné listy pomáhajú pri hojení hnisavých rán, rôznych ekzémov, vyrážok či akné. Naklepané a krátko na oleji osmažené listy kapusty prikladali starí bylinkári ako účinnú úľavu na boľavé reumatické svaly a kĺby.
Vitamíny
B, C, E a K
Živiny a minerály
bielkoviny, sacharidy, kyselina listová, vláknina, vápnik, fosfor, železo, meď, mangán, draslík, zinok
Kapustu je možné využiť v studenej aj teplej kuchyni mnohými spôsobmi. Skoré a poloskoré odrody sú vhodné na priamu konzumáciu, odrody neskoré a celoročné sa hodia na tepelnú úpravu. Veľmi obľúbená je aj nakladaná – kyslá kapusta. V studenej kuchyni sa najčastejšie pripravuje chrumkavý šalát. Obľúbený je predovšetkým v balkánskej kuchyni. V teplej kuchyni sa kapusta používa najmä dusená alebo kyslá ako príloha k mäsu a varia sa z nej polievky. Veľmi často sa tiež pripravujú závitky z listov s rôznymi náplňami. Kyslá kapusta je základnou surovinou našej kapustnice, v Maďarsku sa z nej pripravuje segedínsky guláš.
Kapusta má pôvod v oblastiach v Stredomorí, kde rástla od pravekých dôb. Veľmi dôležitou súčasťou ľudskej stravy sa stala v starom Ríme a jej pestovanie sa postupne rozširovalo do Európy a celého sveta. Výrobu kyslej kapusty údajne priniesli do Európy Tatári z východoázijských oblastí.