Chren je slovenský ženšen

Chren je zelenina typickej vône a ostrej chuti. Pri jeho narezaní sa začnú uvoľňovať silice, ktoré vyvolávajú slzenie, rovnako ako pri krájaní cibule. Chren sa môže buď nastrúhať a sterilizovať v sladkokyslom náleve, alebo uložiť v chladničke.

21.12.2018 17:00
chren, zelenina, silice Foto:
Chren sa v kuchyni často spracováva s jemnejšou zeleninou.
debata (4)

Chren je trváca, až 1,5 m vysoká bylina s mohutným, hlbokým koreňom. V záhrade rastie bez problémov, ale môže sa rozmnožiť do nevídaných rozmerov. Vhodnou dobou zberu je neskorá jeseň. Práve v tom čase je obsah horčicových olejov a vitamínu C najvyšší.

Viete, že…?

V minulosti ľudia používali chren ako talizman. Podobne ako šupinka z kapra v peňaženke aj sušený koreň chrenu mal zabezpečiť prísun peňazí. Mnohí si z neho vyrábali amulety a verili, že im dodá silu a zdravie.

Chrenu sa hovorí aj slovenský ženšen. Celkovo posilňuje organizmus a je vhodný pri rekonvalescencii. Má silné antibiotické a antiseptické účinky, čo sa využíva pri zápaloch dýchacích ciest a pri zápale močových ciest. Užíva sa pri kašli spojenom so zahlienením. Chren ďalej priaznivo ovplyvňuje zažívanie a látkovú výmenu. Dobré je užívať ho po liečbe antibiotikami, pretože upravuje črevnú mikroflóru. Má močopudný účinok. Čerstvá šťava z chrenu zmiešaná s vodou čistí, regeneruje a dezinfikuje mastnú a nečistú pleť. Žuvanie surového chrenu je účinné v boji proti paradentóze. Pri vonkajšom použití sa používajú chrenové placky, slúžia na liečbu bolestí chrbta a reumatických problémov. Chren je veľmi agresívny, citlivejším jedincom môžu pri vonkajšom použití alebo dlhšom kontakte s chrenom naskákať pľuzgiere. Ani vnútorná liečba by nemala trvať príliš dlho, chren môže naleptať žalúdočné steny, nepriaznivo ovplyvniť činnosť štítnej žľazy, silne podráždiť žalúdočné či dvanástnikové vre­dy.

Vitamíny

provitamín A, vitamín C

Živiny a minerály

sírne silice, flavonoidy, éterické oleje; sodík, draslík, mangán, železo, meď, zinok, horčík

Chren sa v kuchyni často spracováva s jemnejšou zeleninou alebo s ovocím, aby sa zmiernila jeho ostrosť. Obvyklú kombináciu predstavujú jablká, repa alebo kapusta. Pri zaváraní čalamád, domácich kečupov a omáčok sa chren, naopak, pridáva na zostrenie chuti. Tradičným pokrmom je chrenová omáčka s kusom údeného mäsa. Chren je výborný k mäsu, pretože obsahuje tráviace enzýmy. Môžeme z neho vyrobiť chrenový med – nastrúhaný chren zmiešame s tromi polievkovými lyžicami medu. Denne sa užíva jedna lyžička. Chrenové víno je výbornou prevenciou v chrípkovom období. Pripravíme ho tak, že nastrúhaný chren vsypeme do červeného vína a macerujeme desať dní. Zlejeme a užívame trikrát denne jednu lyžičku.

Chren pochádza z juhovýchodnej Európy, je z čeľade kapustovitých a jeho výživné zložky objavili už starí Rimania. Koreň chrenu hral významnú úlohu v ľudovej mágii pre svoju podobnosť s ľudskou postavou.

Chrenová nátierka s vajíčkami

Potrebujeme:
100 g majonézy, 2 PL nastrúhaného chrenu, 150 g šunky alebo salámy, 2 natvrdo uvarené vajcia, plátky sendviča, petržlenová vňať
Postup:
Najskôr zmiešame nastrúhaný chren s majonézou. Do chrenovej majonézy pridáme na rezance nasekanú šunku alebo salámu. Potom pridáme nasekané vajcia uvarené natvrdo. Dobre premiešame. Získanú nátierku natierame na primerane hrubé plátky sendviča. Navrch nasypeme nasekanú petržlenovú vňať alebo poukladáme na rezance nakrájanú kapiu.

Chren s jablkami

Potrebujeme:
1 diel čerstvého chrenu, 2 diely jabĺk, citrónová šťava, soľ, cukor
Postup:
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame najemno. Chren očistíme, olúpeme a tiež nastrúhame najemno. Chren s jablkami zmiešame, prilejeme citrónovú šťavu, prípadne osolíme a osladíme podľa chuti. Môžeme pridať aj vínny ocot. Jablkový chren môžeme konzumovať hneď alebo ho môžeme natlačiť do umytých a vysušených zaváracích pohárov. Takto pripravený chren s jablkami vydrží v chlade niekoľko dní. Pokiaľ ho máme väčšie množstvo a potrebujeme uchovať dlhší čas, môžeme ho sterilizovať 15 minút pri 80 °C. Chren s jablkami podávame k varenému alebo ku grilovanému mäsu alebo k údeninám.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #recept #Jablká #vajcia #chren #silice #nátierka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december