Topinambur - hľuza s dietetickým účinkom

Topinambur je netradičná zelenina odolná voči mrazu, ktorú možno zberať na jeseň, počas zimy aj na jar.

31.01.2019 14:30
Krémová polievka z topinambura Foto: ,
Krémová polievka z topinambura.
debata

Ľudovo nazývaný židovský zemiak vyzerá ako slnečnica s malými kvetmi, ale pod zemou má hľuzy, ktoré sú z výživového hľadiska veľmi hodnotné. Topinambur žije na jednom stanovišti 5–7 rokov a vždy po odkvitnutí je pripravený na žatvu, vydrží až do mínus 30 °C.

Prvé hromadné zoznámenie s topinamburom nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinamburov zachránili život usadlíkov.

Viete, že…?

Topinambur je rastlina, ktorá zo svojho stanovišťa vypudzuje všetku burinu. Ťažké je však vypudiť topinambur, je schopný ujať sa aj z malého úlomku hľuzy.

Vďaka obsahu inulínu a iných látok význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu aj pri detoxikácii organizmu. Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám. Upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, znižuje glykemický index, podporuje vstrebávanie minerálov, reguluje krvný tlak, je prevenciou reumy a dny, chráni hrubé črevo pred zápalmi a je silným prebiotikom.

Vitamíny

B1, B2, H, C, D

Živiny a minerály

inulín, vláknina, aminokyseliny, kvalitný olej, železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor, vápnik

Skutočnosť, že sa topinambury radia skôr medzi dietetické potraviny, ešte neznamená, že sa z ich hľúz nedajú pripraviť chutné jedlá. Môžeme ich pridávať do akéhokoľvek zeleninového aj ovocného šalátu. Zo surových topinamburov je výborný šalát s jablkami, hruškami, vlašskými orechmi, hrozienkami, medom a jogurtom. Ako korenie je vhodný strúhaný muškátový oriešok. Topinambur je možné používať očistený alebo so šupkou. Ak sa používa so šupkou, nastrúhaná masa má sivastý vzhľad, preto je potrebné ju namočiť do vody s citrónom. Z varených hľúz sa pripravuje podobný šalát ako zemiakový. Topinambury sú výborné pečené, varené v polievke aj v zemiakovej placke.

Topinambury pochádzajú z oblasti Mexika, z územia tamojšieho indiánskeho kmeňa Topinambs radom ďalších jedlých rastlín. Prvé zmienky o ich pestovaní v Európe pochádzajú z roku 1607 z Francúzska.

Krémová polievka z topinambura

Potrebujeme:
500 g topinamburov, 1 citrón nakrájaný na hrubšie plátky, 60 g masla, 2 pokrájané cibule, 1 rozotrený strúčik cesnaku, 1,25 l vývaru, 2 bobkové listy, štipka muškátového kvetu, 1 PL citrónovej šťavy, 150 ml smotany, soľ, mleté čierne korenie, jarná cibuľka
Postup:
Najskôr olúpeme a pokrájame topinambury. Vložíme ich do misy s vodou a plátkami citróna. Rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a cesnak a smažíme 3 minúty na miernom plameni. Topinambury necháme odkvapkať (plátky citróna vyhodíme) a vložíme k cibuli. Premiešame a smažíme 2 minúty, bez toho, aby došlo k zmene farby. Pridáme vývar, soľ, čierne korenie, bobkový list, muškátový kvet a citrónovú šťavu. Privedieme do varu a varíme 30 minút, aby zelenina dostatočne zmäkla. Vyhodíme bobkový list. Polievku rozmixujeme. Vmiešame smotanu a pokrájanú jarnú cibuľku, povaríme.

Pečené topinambury s cesnakom a rozmarínom

Potrebujeme: 500 g topinamburov, 1 hlavička cesnaku, nasekaný čerstvý rozmarín, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Topinambury namočíme na 15 minút do vody, potom ich pod tečúcou vodou vydrhneme hubkou, aby boli čisté. Rozštvrtíme ich a hlavičku cesnaku pozdĺžne rozpolíme. Na plechu vyloženom papierom na pečenie zmiešame topinambury s olejom, rozmarínom, so soľou a s korením. Olejom tiež potrieme rozpolený cesnak. Topinambury na plechu rozložíme tak, aby sa vzájomne nedotýkali a cesnak položíme na plech rozkrojenou stranou nahor. V rúre vyhriatej na 180 °C všetko pečieme 45–50 minút. Upečený cesnak zo strúčikov vytlačíme do misy. K cesnaku pridáme teplé topinambury a premiešame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #polievka #topinambur
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december