Zázvor v kuchyni aj pri chrípke

Zázvor obyčajný je obľúbenou koreninou – je to pol druha metra vysoká rastlina so žltými kvetmi, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité odnože, ktoré bývajú až desať centimetrov dlhé.

05.03.2019 09:00
Zázvorový sirup Foto:
Zázvorový sirup.
debata

Odnože zázvoru majú príjemnú a intenzívnu pikantnú chuť. Typickú chuť zázvoru spôsobujú rôzne esenciálne oleje a až 640 rôznych chemických látok.

Blahodarné účinky zázvoru pozná európska kuchyňa vďaka starým Rimanom už dve tisícročia: Dodáva jedlu arómu a súčasne pozitívne ovplyvňuje naše zdravie.

Viete, že…

Sušený zázvor nemá nič spoločné s chuťou zázvoru čerstvého, preto ich v receptoch nesmieme zameniť. Sušený sa používa najmä v sladkých pokrmoch, v perníkoch, sušienkach a nákypoch.

Vďaka obsahu vitamínov a ďalších dôležitých živín je zázvor ideálnym pomocníkom pri chrípke, nádche, angíne a horúčkach. Zázvorový čaj si síce môžeme kúpiť v lekárni, ale sile domáceho čaju sa nevyrovná. Pritom príprava zázvorového čaju je veľmi jednoduchá. Zázvor zlepšuje aj prietok krvi a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb – rozširuje cievy a riedi krv, preto je vhodný pri nadmernom zrážaní krvi a rozpúšťaní krvných zrazenín. Tiež je nápomocný pri syndróme studených rúk či nôh, navyše podporuje imunitu – všetky vitamíny, éterické oleje a ostatné látky zlepšujú prirodzenou formou imunitný systém, aby sa dokázal uchrániť pred rôznymi ochoreniami. Okrem toho zlepšuje trávenie – pozitívne ovplyvňuje fungovanie žalúdka a čriev. Podporuje správne vyprázdňovanie, odstraňuje zápchu. Pomáha aj pri hnačkách, účinne odstraňuje vírusy z črevného systému. Zázvor detoxikuje telo – zlepšuje činnosť pečene. Má antiseptické a antibiotické látky, zlepšuje dýchanie a vykašliavanie hlienov z dýchacích ciest a pomáha aj pri chudnutí.

Vitamíny

A, B1, B2, C, E

Živiny a minerály

esenciálne oleje, gingerol (pálivá látka), triesloviny, flavonoidy, sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo

Zázvor sa už mnoho storočí používa v kuchyni takmer na všetkých kontinentoch. V ázijskej kuchyni je hneď po soli najčastejšou prísadou. Slúži na osvieženie chuti jedál z morských živočíchov a na odľahčenie ťažkých pokrmov z kačacieho alebo bravčového mäsa. Sušený zázvor sa pridáva do pekárskych a cukrárskych výrobkov, ale tiež do marmelád, džemov a čatní. Jeho ostrá chuť sa hodí k mnohým druhom ovocia, akými sú hrušky, jablká či ananás. Zázvorová šťava sa pridáva do polievok a marinád pre udržanie hladkej konzistencie. Výborne ochutí zálievky a šaláty. Z podzemkov sa vyrába zázvorový olej a esencie, ktoré majú svoje uplatnenie v parfumérii. Zázvorové pivo je veľmi obľúbené napríklad vo Veľkej Británii, nakladaný ružový zázvor Japonci používajú ako korenie do suši.

Prvá zmienka o zázvore spadá do štvrtého storočia pred naším letopočtom – hinduistický kňaz v Indii zapísal sanskritom prvý recept upravovaného, koreneného mäsa so zázvorom. V piatom storočí nášho letopočtu sa zázvor stal cenným korením, ktoré priviezli moreplavci z Indického oceánu a Juhočínskeho mora i do Európy. V Rímskej ríši si ho cenili ako liečivo a stal sa tak vďaka arabským obchodníkom dôležitým dovozovým tovarom a dodnes je vyhľadávanou obchodnou komoditou.

Mrkvová polievka so zázvorom

Potrebujeme:
2 korene zázvoru, 2 strúčiky cesnaku, 5 mrkiev, 1 PL oleja, 1 kl karí, soľ, mleté čierne korenie, 1 l vývaru, 1 téglik smotany, petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Zeleninu najskôr olúpeme, umyjeme a nakrájame, zázvor nastrúhame. Na rozpálenom oleji osmažíme cesnak, pridáme mrkvu a zázvor a podlejeme vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme karí a povaríme do zmäknutia mrkvy a zázvoru. Všetko rozmixujeme a vrátime do hrnca. Napokon vmiešame smotanu. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou a kolieskami mrkvy.

Domáci zázvorový sirup

Potrebujeme:
1 stredne veľký koreň zázvoru (asi 10 cm), 1 l studenej vody, 2–3 citróny, 1 kg krupicového cukru
Postup:
Zázvor umyjeme a nastrúhame aj so šupkou na jemnom strúhadle. Nastrúhaný ho potom dáme do kastróla a zalejeme 1 litrom studenej vody, do ktorej ešte nakrájame na malé kúsky dva citróny (kôru z nich dobre umyjeme). Privedieme do varu a povaríme asi 10–15 minút na miernom ohni. Potom zmes odstavíme a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň tekutinu scedíme a do scedenej zmesi prisypeme 1 kg krupicového cukru. Znovu privedieme do varu, miešame a varíme asi 10 minút. Odstavíme, a keď sirup trochu vychladne, vlejeme doň vytlačenú šťavu z jedného citróna a zamiešame. Vychladnutý sirup plníme do uzatvárateľných fliaš. Skladujeme v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #chrípka #zázvor #polievka #sirup #korenina #ázijská kuchyňa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december