Fenikel - korenie, zelenina aj liečivá bylina

Fenikel používa ľudstvo ako korenie, zeleninu aj ako liek veľmi dlho. Jeho arómu i liečivé účinky oceňovali všetky pradávne kultúrne národy.

24.03.2019 11:00
Talianske rizoto s feniklom, fenikel Foto:
Talianske rizoto s feniklom.
debata

Od fenikla určeného na zber semena sa zeleninový stopkový fenikel líši kratšími a mohutnejšími stopkami, z ktorých vyrastajú listy s nevyvinutou čepeľou. Listové stopky v dolnej časti vytvárajú takzvanú nepravú cibuľu. Práve táto dužina sa konzumuje.

Stopkový fenikel sa pestuje ako lahôdková zelenina, ktorá vyniká výraznou, aromatickou chuťou. Poznáme ho aj pod názvom fenikel zelerový, hľuznatý, sladký alebo bolonský. Zberá sa už v prvom roku výsevu.

Viete, že…?

Fenikel dorastá do výšky až dva a pol metra a vyznačuje sa drobnými sýtožltými kvetmi a trojbokými listami. Naši predkovia žuli jeho semená na osvieženie dychu a zlepšenie stavu ďasien.

Zdravotné účinky fenikla sú rozsiahle a odporúča sa preto, lebo posilňuje imunitný systém, pôsobí ako prírodný antioxidant, podporuje normálne trávenie a normálne funkcie dýchacieho systému, stimuluje tvorbu materského mlieka, uľahčuje vykašliavanie a uvoľňovanie hlienu a povzbudzuje chuť do jedla. Hovorí sa, že fenikel uvoľňuje kŕče v žalúdku a v črevách, pomáha pri pocite nafúknutého brucha pri všetkých vekových skupinách ľudí, vyvoláva oneskorenú menštruáciu, pôsobí ako liek pri tráviacich problémoch a kolike u detí, lieči kašeľ a katar horných dýchacích ciest u detí, má dezinfekčné účinky a využíva sa pri očných zápaloch. Má aj mierne močopudné účinky, čistí a zlepšuje funkciu pečene a obličiek.

Vitamíny

A, B, C, E

Živiny a minerály

silice, vláknina, flavonoidy, vápnik, železo, horčík, mangán, draslík, fosfor

Stopkový fenikel sa používa najmä surový do zeleninových šalátov. Ale aj tepelne upravený – podáva sa samostatne alebo v kombinácii s inou zeleninou. Okrem varenia v pare je možné ho dusiť, grilovať aj variť. Všeobecne je vhodný na prípravu príloh k mäsu, k všakovakým zapekaným pokrmom, do zmesí dusenej zeleniny typu leča, možno ho aj vyprážať a využiť možno aj jeho listy. S obľubou sa pridáva do omáčok i nátierok. Skvele ochucuje chlieb a bylinkové maslo. Juhoeurópske národy ním korenia pečené, dusené a grilované mäso. Rovnako sa používa pri konzervácii uhoriek a červenej repy namiesto klasického kôpru. Fenikel je aj neoddeliteľnou súčasťou mnohých likérov a bylinných alkoholických nápojov – napríklad absintu.

Ako korenie, ale aj liečivú bylinu využívali fenikel už starí Rimania, Gréci, Egypťania, Arabi, Číňania i Indovia. Starovekí vojaci ho jedli, aby zostali zdraví, ženy v ňom videli prostriedok proti obezite. V stredoveku sa semenami fenikla zaháňal hlad v čase pôstu. Fenikel ako významnú bylinu v 16. storočí odporúčal renesančný taliansky lekár Mattioli, ktorý ho nazýva vlašským kôprom.

Talianske rizoto s feniklom

Potrebuejeme:
230 g okrúhlej ryže, 220 g fenikla, 60 g parmezánu, 200 ml polosuchého bieleho vína, 400 ml mäsového vývaru, 1 stredne veľká cibuľa, 1 kl šafranu, maslo, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Na kúsku masla mierne opražíme cibuľu, potom pridáme čerstvý fenikel pokrájaný na tenšie plátky. Keď sa fenikel opražíme zo všetkých strán, prisypeme surovú ryžu a dôkladne ju premiešame. Každé zrnko ryže by sa malo pekne opražiť. Zmes potom podlejeme vlažnou vodou, v ktorej necháme vopred vylúhovať šafran. Vzápätí prilejeme 200 ml bieleho vína a počkáme, kým všetko do ryže vsiakne. Potom prichádza najdôležitejšia fáza, pri ktorej nesmieme byť netrpezliví. Po naberačkách pridávame vývar, pričom ďalšiu pridávame, až keď tá predchádzajúca vsiakne.

Feniklový šalát s pomarančovou šťavou

Potrebuejeme:
2 hľuzy sladkého fenikla, 1 pomaranč, mäta, 1 cibuľa, 2 PL olivového oleja, šťava z veľkého pomaranča, 2 PL jogurtu, feniklové listy, soľ, mleté biele alebo zelené korenie
Postup:
Očistený fenikel pozdĺžne rozpolíme a narežeme na tenké prúžky. Mätu rozdelíme na lístky, pomaranč na jednotlivé mesiačiky, cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Všetko premiešame. Zálievku pripravíme rozšľahaním oleja, pomarančovej šťavy, jogurtu, nakrájaných feniklových listov, soli a korenia. Zálievkou prelejeme šalát a premiešame. Dáme na pol hodiny odležať do chladničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #recept #liečivé rastliny #korenie #fenikel #šalát #rizoto
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december