Žerucha - drobná bylinka pre zdravie i kuchyňu

Žerucha je jednoročná rastlinka s drobnými bielymi kvietkami, ktorá dorastá do výšky necelého pol metra a mnoho ľudí si ju spája s Veľkou nocou.

22.04.2019 16:00
Žeruchová polievka so smotanou Foto:
Žeruchová polievka so smotanou.
debata

Je síce nenápadná, drobná a vzhľadom neveľmi zaujímavá, ale skrýva v sebe veľa dobrého. Mnohí ju považujú za jednu z najzdravších známych bylín. Pre žeruchu je typická jemne štipľavá chuť pripomínajúca reďkovku.

Žerucha sa pestovala, a dodnes sa pestuje, v čistej pramenitej vode a po stáročia bola uctievaná ako superpotravina. Zaujímavosťou je, že napríklad v Indii žeruchu pestujú ako účinné afrodiziakum.

Viete, že…?

Žeruchu môžeme začať konzumovať, keď sú jej klíčky asi trikrát väčšie ako semienka, približne po siedmich dňoch od začiatku klíčenia. Môže sa jesť aj s korienkami, najlepšie surová, prípadne upravená nad parou. Ak je horká, klíčila príliš dlho.

Táto bylinka výnimočne prospieva nášmu zdraviu. V prvom rade treba spomenúť, že posilňuje imunitný systém. Skvele napomáha tráveniu, funkcii obličiek a močovým cestám. Účinná je pri detoxikácii tela, ktoré zbavuje škodlivých látok, podporuje trávenie, napomáha pri hnačkách, urýchľuje zavinutie maternice po pôrode, pôsobí pozitívne na reumatické ochorenia. Navyše znižuje dosahy suchého kašľa, pôsobí protizápalovo a prečisťuje dýchacie cesty. Podporuje laktáciu a tvorbu materského mlieka, tíši kŕče, znižuje nevoľnosť a zlepšuje krvotvorbu.

Vitamíny

A, B, C, E

Živiny a minerály

éterické oleje, silice, nenasýtené mastné kyseliny, železo, fosfor, horčík, draslík

Žerucha sa používa najmä čerstvá. Jej devízou sú vitamíny a svieža štipľavosť. Oboje sa varením vytráca, a preto sa zásadne nevarí, a ak sa pridáva do teplých jedál, vždy až po stiahnutí z platne. Žerucha je skvelá do každého šalátu, výborne sa dopĺňa so zrelými paradajkami, vynikne v uhorkovom šaláte, môžeme ju použiť do nátierok, studených omáčok, na mäso, na ryby alebo grilovanú zeleninu. Dá sa tiež použiť namiesto pažítky alebo petržlenovej vňate na zemiaky alebo do ryže aj do cestovinového šalátu. Výhonky žeruchy sú dobré aj do sendvičov a plnených bagiet namiesto listovej zeleniny. Môžeme ňou posypať akúkoľvek polievku či rizoto.

Žerucha patrí do čeľade kapustovitých a u nás známy druh byliny má svoj pôvod pravdepodobne v Iraku. Od čias antiky obohacuje jedálny lístok Európy a Ázie. Zaujímavá je žerucha peruánska, ktorá pochádza z Ánd a bola vyšľachtená už v dobe okolo jedného a pol tisícročia pred naším letopočtom, dávno pred vznikom ríše Inkov. Otec medicíny Hippokrates vravel, že jeho prvá nemocnica je v blízkosti potoka, aby mohol čerstvou žeruchou liečiť svojich pacientov. Grécki vojaci dostali žeruchu ako tonikum, kým odišli do bitky.

Žeruchová polievka so smotanou

Potrebujeme:
2 kl olivového oleja, 3 póry, 350 g zemiakov, 75 g žeruchy, 150 ml smotany na šľahanie, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Zeleninový vývar:
1 mrkva, 1/4 zeleru, 1 koreň petržlenu, 1 cibuľa, sušený cesnak, celé čierne korenie, nové korenie, 1 bobkový list
Postup:
Najskôr uvaríme zeleninový vývar. Do hrnca dáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu so šupkou. Pridáme cesnak, korenie a zalejeme vodou. Vývar privedieme do varu, potom oheň stlmíme a na miernom ohni varíme asi 20 minút. Medzitým nakrájame pór na kolieska. Dáme hrniec na oheň a vlejeme doň olej. Vsypeme pór a restujeme ho. Medzitým ošúpeme zemiaky. Pór zalejeme 2 lyžicami vody, zakryjeme pokrievkou a dusíme. Zemiaky nakrájame na kocky. Do hrnca k dusenému póru pridáme nakrájané zemiaky. Cez sito vlejeme zeleninový vývar. Uvedieme do varu a varíme asi 15 minút, až kým nebudú zemiaky mäkké. Hrniec s varenými zemiakmi stiahneme z ohňa a vlejeme doň smotanu. Môžeme pridať aj kyslú smotanu. Žeruchu ostriháme a pridáme do hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom a necháme v teple.

Žeruchovo-zelerová nátierka so syrom

Potrebujeme:
100 ml smotany, 1 balenie syra cottage, 80 g nátierkového masla, 1 balenie naklíčenej žeruchy, 1 malá buľva zeleru, čerstvo mleté viacfarebné korenie
Postup:
Naklíčenú žeruchu zmiešame so smotanou. Na to dáme cottage, premiešame, pridáme nátierkové maslo a opäť premiešame. Zeler nastrúhame najemno do misky s už zmiešanými surovinami, okoreníme a zamiešame. Zeleru treba pridať také množstvo, aby nebola nátierka príliš riedka, má však byť dostatočne riedka, aby sa žerucha nepolámala. Žeruchovú nátierku natierame na krajce celozrnného chleba a ozdobíme lístkami žeruchy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #bylinky #polievky #zeler #Veľká noc #klíčky #nátierky #žerucha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december