Štyri nápady na dobroty z jarnej zeleniny

Sezóna jarnej zeleniny je tu. Vyskúšajte naše recepty z hrášku, reďkovky či s jarnou cibuľkou.

28.04.2019 11:00
Minestrone, jarná zelenina Foto: ,
Minestrone z jarnej zeleninky.
debata

Reďkovkový šalát s pomarančom

Na 2–4 porcie potrebujeme:
1 zväzok reďkoviek, očistených a nakrájaných na tenké plátky, 1 menšia šalátová uhorka, olúpaná a nakrájaná na kocôčky, 2 pomaranče, zbavené kôry vrátane bielych blaniek a nakrájané priečne na kolieska, 2 tenká kolieska bielej cibule, nakrájané nadrobno, 2 PL nadrobno nasekanej čerstvej mäty, 3 PL panenského olivového oleja, 1 kl vločkovej soli, 3 PL jablčného octu, 1 PL tekutého alebo šetrne ohriateho medu, čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Vo veľkej mise zmiešame reďkovky, uhorku, pomaranč, cibuľu a mätu. Zalejeme olivovým olejom a poriadne, ale zľahka premiešame, aby sa všetko omastilo. Osolíme, premiešame, prilejeme ocot, znova premiešame, pridáme med a naposledy premiešame.
2. Okoreníme. Podávame najlepšie ihneď, hoci po niekoľkých hodinách sa šalát veľmi zaujímavo rozleží. Do druhého dňa však v žiadnom prípade nevydrží.

Slaný koláč s jarnou cibuľkou

Na 6 porcií potrebujeme:
400 g lístkového cesta, 2 vajcia (veľkosť M), 250 ml smotany 40 %, 1 PL dijonskej horčice, 40 g čedaru, 40 g strúhaného ementálu, soľ a mleté čierne korenie, 6 jarných cibuliek, 1 vetvička rozmarínu
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C, plech s vysokým okrajom vyložíme papierom na pečenie. Rozvaľkáme lístkové cesto a vložíme ho na plech – okraje zdvihneme. Vajcia rozšľaháme so smotanou, s horčicou a jemne nastrúhanými syrmi.
2. Zmes podľa potreby osolíme, okoreníme a vlejeme na cesto. Z cibuliek zlúpneme vrchnú vrstvu, odkrojíme korienky a pozdĺžne ju rozpolíme. Rozložíme na koláč, posypeme nasekaným rozmarínom a pečieme do zlata, asi 25 minút.
3. Tip: K jarnej cibuľke môžeme pridať špargľu. Tú povaríme 2–3 minúty vo vode, osušíme a rozložíme na koláč.

Hráškové rizoto

Na 4 porcie potrebujeme:
2 hrnčeky vylúpaného hrášku, 2 PL olivového oleja, 1 menšia cibuľa, 2 hrnčeky ryže Arborio, 1 hrnček suchého bieleho vína, 5–6 hrnčekov zeleninového vývaru, 1 citrón, pol hrnčeka strúhaného parmezánu + hoblinky na ozdobu, 4 PL masla, 2 PL petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie, výhonky hrášku na dokončenie
Postup:
1. Hrášok 1 minútu povaríme vo vriacej vode, potom prudko schladíme ľadovou vodou a necháme odkvapkať. V kastróle alebo hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a do zlata opečieme najemno nakrájanú cibuľku.
2. Pridáme ryžu a za ustavičného miešania restujeme, kým ryža nezíska bielu farbu, asi 3 minúty. Prilejeme biele víno a miešame, kým sa takmer nevyvarí, potom prilejeme pol hrnčeka teplého vývaru a miešame, kým sa nevstrebe.
3. Postup opakujeme so zvyškom vývaru. Nakoniec pridáme hrášok, jemne nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, syr, maslo, jemne nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme a okoreníme. Priklopíme, necháme odstáť v izbovej teplote 2 až 3 minúty, dozdobíme škrabkou nastrúhanými lupienkami parmezánu a výhonkami hrášku.

Minestrone z jarnej zeleninky

Potrebujeme:
200 g jarnej zeleniny (špargľa, jarná cibuľka), 1,5 l zeleninového vývaru, 140 g špagiet, 240 g konzervovanej bielej fazule, 240 g konzervovaného cícera, 3 PL pesta, 50 g nastrúhaného parmezánu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Z bujónovej kocky uvaríme zeleninový vývar. Pridáme očistenú a umytú špargľu pokrájanú na menšie kúsky a nadrobno pokrájanú jarnú cibuľku. Uvedieme do varu, zredukujeme teplotu a zeleninu pod pokrievkou varíme 5 až 7 minút.
2. V druhom hrnci v osolenej vode uvaríme špagety nalámané na malé kúsky. Spolu s fazuľou a cícerom zbaveným nálevu ich pridáme do polievky. Polievku už nevaríme, len ju prehrejeme.
3. Polievku podľa chuti osolíme, okoreníme a pred servírovaním každú porciu ozdobíme pestom a posypeme parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #hrášok #reďkovka #jarná zelenina #šalát #jarná cibuľka #rizoto #slaný koláč #minestrone
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december