Ľadový šalát - chrumkavé osvieženie

Ľadový šalát má dlhšiu trvanlivosť, menšiu náchylnosť k vädnutiu a výbornú chuť. Vzhľadom sa podobá hlávkovému šalátu, ale listy sú tuhšie a držia pevnejšie pri sebe. Jeho chuť je sladkastá, na konzumáciu sa výborne hodí aj neupravený, zálievka niekedy jeho chuť ruší.

30.06.2019 14:00
Ľadový šalát s paradajkami a mozzarellou Foto:
Ľadový šalát s paradajkami a mozzarellou.
debata

K svojmu názvu ľadový šalát prišiel vďaka tomu, že má veľmi krehké listy, ktoré sú na seba pevne nabalené. Jeho farba sa pohybuje od bielej až po svetlozelenú. Má jemnú, občas mierne horkastú chuť. Hlávku stačí len umyť pod tečúcou vodou, potom oddeliť jednotlivé listy, ktoré môžeme lámať či krájať na menšie kúsky.

Viete, že…?

Aby sme udržali počas rastu ľadový šalát v dobrej kondícii, treba jeho listy rosiť vodou, pritom však treba dbať na to, aby nedošlo k ich nadmernému premočeniu. Zberať by sa mal v období bez dažďa.

Ľadový šalát zlepšuje trávenie, stolicu, podporuje imunitný systém, tvorbu kostného tkaniva, červených krviniek a môže pomôcť aj s kvalitou spánku, pomáha proti stresu. Podporuje obranyschopnosť, ochraňuje bunky, slúži na prevenciu vzniku rakoviny, obezity či cukrovky. Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu a prečisťuje tráviaci trakt. Má mierne močopudné účinky, prečisťuje telo od škodlivín, nadbytočnej vody, zlepšuje funkciu žalúdka, pečene, hrubého čreva, obličiek a močových ciest. Podporuje tvorbu kostného, kĺbového tkaniva, červených krviniek, slúži ako prevencia vzniku osteoporózy a anémie. Ľadový šalát má minimum kalórií, pritom je výživnou listovou zeleninou vhodnou na udržanie hmotnosti i chudnutie.

Vitamíny

B, C, E, K

Živiny a minerály

karotény, niacín, biotín; železo, vápnik, sodík, zinok, fosfor, mangán, chróm, selén, nikel

Najlepšie je konzumovať šalát čerstvý, pokojne aj samotný, ale skvele sa hodí napríklad do šalátu s lososom, inými rybami či kuracím mäsom, výborný je aj ľadový šalát so slaninou. Je výborným doplnkom k nátierkam, cestovinovému šalátu, a to aj tepelne upravený. Dá sa z neho vyrobiť čerstvá šťava, ktorá dokáže svojím povzbudzujúcim účinkom nahradiť aj rannú šálku kávy. Počas chudnutia ho môžeme konzumovať pokojne aj dvakrát denne ako zeleninovú oblohu – doplnok vyváženého stravovania. Ľadový šalát chutí vynikajúco v kombinácii s kúskami tuniaka alebo zmiešaný s paradajkou.

Odrody klasického šalátu majú svoje korene v Ázii, do strednej Európy sa dostali v stredoveku zo Stredozemia. Samotný ľadový šalát má korene v Spojených štátoch, kde bol vyšľachtený zo šalátu hlávkového. Prvýkrát vyrástol v slnečnej Kalifornii, kde bol vyšľachtený koncom 19. storočia z „neapolskej" odrody. Tu je aj najviac rozšírený a takmer vytlačil tradičné odrody.

Ľadový šalát s paradajkami a mozzarellou

Potrebujeme:
150 g paradajok, 150 g mozzarelly, 150 g ľadového šalátu, 1 zväzok bazalky, 50 g kyslej smotany, 10 ml olivového oleja, 10 ml citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Paradajky umyjeme, tvrdšiu časť okolo stopky vykrojíme, nakrájame na hrubé plátky alebo polovice (štvrtiny) a navrstvíme do misy. Mozzarellu vyberieme z nálevu a necháme odkvapkať. Kúsky syra položíme na paradajky. Ľadový šalát nakrájame, umyjeme, necháme odkvapkať a položíme na syr. Umyjeme bazalku, lístky otrháme a nasekáme najemno. Kyslú smotanu zmiešame s bazalkou, olejom, citrónovou šťavou, nálevom, so soľou, s korením a ušľaháme na šľahači. Dresingom šalát prelejeme.

Polievka z ľadového šalátu so zemiakmi

Potrebujeme:
1 hlávka ľadového šalátu, 150 g zemiakov, kúsok slaniny, hladká múka, soľ, rasca, šľahačka, kôpor, ocot
Postup:
Zemiaky dáme variť do vody, ktorej množstvo je určené množstvom polievky, ktorú potrebujeme, pridáme soľ a rascu. Keď sú uvarené do polomäkka, pridáme na kúsky natrhaný šalát. Vedľa v kastróliku uškvaríme slaninu nakrájanú na prúžky. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme šľahačku s 1 – 2 lyžicami múky. Potom pridáme kôpor a chvíľku prevaríme. Nakoniec pridáme vyškvarenú slaninu a dochutíme soľou a octom. Ocot pridávame podľa potreby až na tanieri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #polievka #paradajky #mozarella #ľadový šalát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december