Egreše pomôžu telu s artrózou, zbavia ťažkých kovov. Ale pozor na nezrelé!

Egreše sú veľmi chutným ovocím. Ich plodmi sú dužinaté bobule približne vo veľkosti čerešne, ktoré majú špecifickú chuť a obsahujú množstvo malých semienok.

12.07.2019 14:20
Egreše sú plné vitamínov. Foto:
Egreše sú plné vitamínov.
debata

Podľa odrody majú belavú, žltú, zelenú, červenkastú alebo tmavočervenú farbu. Tá správna odroda má dokonca sladkú chuť. Pri dobrých podmienkach sú rastlinky neuveriteľne úrodné, úplne stačí jeden ker pre celú rodinu.

Egrešom nevyhovujú vysoké teploty, preto sa im najlepšie darí v oblasti mierneho pásma s vyššou nadmorskou výškou a voľným prúdením vzduchu. Pôvodne bol egreš divokým kríkom a slúžil ako ozdobná zložka živých plotov.

Plody egrešov majú mnoho priaznivých schopností na našu vitalitu. Udržujú zdravé bunkové steny a pevné väzivo – tým predchádzajú cievnym chorobám, znižujú krvný tlak a prospievajú aj srdcu. Ďalej chránia sliznice, posilňujú nervy, majú pozitívny vplyv na dobrú náladu, vďaka vláknine čistia črevá a podporujú trávenie – pri požití väčšieho množstva však môžu pôsobiť ako preháňadlo. Pomáhajú aj pri kĺbových ochoreniach (artróze), pretože znižujú hladinu kyseliny močovej. A v neposlednom rade zbavujú telo ťažkých kovov.

Viete, že…?

Malým negatívom je, že egreše majú dosť vysoký podiel ovocného cukru, môže sa síce používať na zamaskovanie chuti na sladké, ale pri odbere krvi ich nadmerná konzumácia napríklad pred preventívnym vyšetrením môže veľmi skresliť výsledky a nesprávne to môže signalizovať cukrovku.

Pokiaľ ich však budeme konzumovať nezrelé, môžu sa prejavovať až toxicky. Neodporúča sa ani osobám so žalúdočnými vredmi alebo zápalom hrubého čreva. Z usušených listov sa dá pripraviť čaj, ktorý má protizápalové účinky a tiež dokáže upokojovať ženský organizmus pred začiatkom mesačnej periódy. Egreše sú prospešné aj v kozmetike – podporujú rast vlasov, čistia pleť a minimalizujú známky jej starnutia.

Ich uplatnenie v kuchyni umocňuje skutočnosť, že údajne ani tepelnou úpravou nestrácajú svoju vitamínovú hodnotu. Nie sú však určené na príliš dlhé skladovanie a vzhľadom na svoj vysoký obsah vody ani na mrazenie. Najlepšie sú čerstvé plody, ale výborný je aj kompót, džemy, detské výživy i mušt. Majú výraznú až ostrejšiu chuť, preto sa často kombinujú s iným ovocím. Dobré sú v kombinácii s banánom, môžeme vyskúšať banánovo-egrešové smoothie či banánový krém s avokádom a egrešom. Veľmi chutné sú aj do koláčov alebo ako náplň do rôznych šatôčok. Napriek nevhodnosti na konzumné mrazenie možno zmrazené rozmixované plody použiť ako „ľad" do osviežujúcej letnej šťavy.

Prvé zmienky o pestovaní egrešov pochádzajú zo 16. storočia. Väčšina odrôd má pôvod v Anglicku, novšie potom v Severnej Amerike, vyskytovali sa aj v západnej Afrike a na Blízkom východe. Ich pestovanie a kultivácia vo väčšom rozsahu sa začali v 18. storočí v Anglicku a vo Francúzsku. Európa je ich najväčším pestovateľom dodnes.

Recept s egrešmi (viac nájdete na webe Varecha.sk):

Perníkový koláč s egrešmi

Potrebujete:

  • 500 g hladkej múky
  • egreše
  • 100 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g rozpustenej masti
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • 2 PL rumu

Posýpka: ovsené vločky, maslo, cukor, perník na strúhanie, škorica ovocie

Postup:
Najprv klasickým spôsobom zarobíme cesto, necháme ho vykysnúť alebo celý proces realizujeme v domácej pekárni. Kým cesto kysne, pripravíme posýpku. Ovsené vločky nasucho opražíme na panvici, vychladnuté rozmixujeme, nastrúhame perník, pridáme kúsok masla, cukor, škoricu a vytvoríme posýpku. Vykysnuté cesto rozprestrieme na vymastený plech, posypeme egrešmi a zasypeme posýpkou. Pečieme asi 30 minút, ešte teplý koláč pokvapkáme rozpusteným maslom s rumom.

Vitamíny

A, B1, B6, C, E

Živiny a minerály

vláknina, fruktóza, kyselina citrónová a jablčná; vápnik, fosfor, zinok, meď, horčík, kremík, železo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #jedlo #kuchyňa #vitamín #koláč #egreš
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december