Hrášok prospeje imunite, lieči kožu a zabojuje aj s rakovinou

Existuje badateľný rozdiel medzi zeleným hráškom a sušeným hrachom.

16.07.2019 12:00
hrášok, zelený hrášok Foto:
Z mnohých zdravotných účinkov hrášku stojí za pozornosť najmä jeho pozitívny vplyv na imunitu.
debata

Ten prvý je sviežou zeleninou, ten druhý strukovinou s trojnásobným počtom kalórií. Čerstvý hrášok, ktorého sezóna je v plnom prúde, môže byť pozitívnou skúsenosťou. Je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný.

Výhodou zeleného hrášku je fakt, že relatívne rýchlo rastie a dozrieva, preto ho možno siať postupne celé leto. Je obľúbenou strukovinou športovcov a vegetariánov, ale pre jeho pozitívne zdravotné účinky by si ho mal aj niekoľkokrát týždenne dopriať naozaj každý.

Z mnohých zdravotných účinkov hrášku stojí za pozornosť najmä jeho pozitívny vplyv na imunitu. K tomu prispievajú najmä minerálne látky. Vysoko koncentrované antioxidanty v hrášku zabezpečia, aby v organizme nedošlo k takým procesom, ktoré prispievajú k šíreniu chorôb. Navyše chráni srdce a cievny systém celého tela, pomáha pri znižovaní vysokej hladiny zlého cholesterolu a hrá dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek, preto pomáha v boji proti anémii. Okrem toho chráni kožu a lieči kožné zápaly, pôsobí preventívne proti rakovine žalúdka, reguluje obsah krvného cukru – vysokým obsahom vlákniny ovplyvňuje to, ako rýchlo sú cukry stráviteľné.

Viete, že…?
Cisársky hrášok čiže mangetout patrí medzi odrody, pri ktorých sa konzumujú celé struky, je však oveľa plochejší. Angličania ho tiež pomenovali snow peas, pretože má schopnosť prežiť celú zimu bez ujmy. Vďaka tomu sa mu darilo v horských oblastiach – aj vo vysoko položenom Tibete.

Spôsobov, ako čerstvý hrášok zaradiť do jedálneho lístka, existuje celý rad. Struky možno chrúmať surové ako zdravú desiatu. Môžeme ich veľmi dobre využiť aj ako súčasť jedál ázijskej kuchyne alebo ako prílohu k mäsu. Spolu s fazuľovými strukmi tvorí základ chutného šalátu, ktorý stačí dochutiť sezamovými semienkami a kvapkou sójovej omáčky. Priaznivci polievok ho môžu pridať tiež do zeleninového alebo mäsového vývaru.

Hrášok si môžeme dať ako chutnú desiatu čerstvý, použiť ho ako prílohu k iným jedlám, urobiť si z neho šalát alebo z neho pripraviť hlavné jedlo. Môžeme si urobiť hráškový hummus, keď hrášok rozmixujeme spoločne s cícerom a podávame ho s pečivom. Z hrášku pripravíme aj taliansku omeletu z vaječnej zmesi, zo zeleniny a syra. Môžeme z neho spoločne s cesnakom, cibuľou, so smotanou a s korením vytvoriť skvelý hráškový krém.

Hrášok pochádza z východnej Ázie a pri sťahovaní národov na západ sa rozšíril do Malej Ázie a Európy, kde sa pestuje pravdepodobne už od 8. storočia. Všetky druhy hrášku sa pôvodne konzumovali celé, bez vylúpania zŕn.

Vitamíny

A, B1, C, K

Živiny a minerály

bielkoviny, vláknina, draslík, fosfor, horčík, mangán, železo, zinok, meď

Čarovné recepty zo zdravých potravín

Hrášková omeleta s pažítkou.

Hrášková omeleta s pažítkou

Potrebujete: 100 g zeleného hrášku, 100 g rastlinného masla, 2 PL mladej žihľavy, 1 PL pažítky, 12 vajec, soľ

Postup:
Na panvicu dáme rozohriať 30 g masla a na ňom opražíme zelený hrášok, zhruba 2 minúty. Mladú žihľavu umyjeme v teplej vode a rozsekáme. Aj pažítku umyjeme, necháme odkvapkať a pokrájame najemno. Vajcia dobre rozšľaháme so soľou a potom do nich postupne vmiešame žihľavu s pažítkou. Na panvici rozpálime štvrtinu zvyšného masla, naň vsypeme štvrtinu opraženého hrášku a zalejeme štvrtinou vaječnej zmesi. Ak máme druhú panvicu, môžeme súčasne piecť ďalšie omelety. Pečieme ich zvoľna, približne 3 minúty z jednej strany a 4 minúty z druhej.

Fusilli s kuracími prsami a hráškom.

Fusilli s kuracími prsami a hráškom

Potrebujete: 1 cibuľa, 4 porcie cestovín fusilli, 200 g zeleného hrášku, 350 g paradajkového pretlaku, 200 g kuracích pŕs, 1/2 pohára bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej

Postup:
Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na drobné kocky. Kuracie prsia nakrájame na rezance. Na prudkom ohni na panvici s 2 lyžicami oleja spoločne s cibuľou sparíme hrášok, pridáme nakrájané kura a opekáme približne 5 minút. Prilejeme víno, ktoré necháme vypariť, podlejeme paradajkovým pretlakom. Osolíme, okoreníme a varíme 15 minút. Fusilli uvaríme podľa návodu na obale a scedíme. Premiešame s omáčkou. Fusilli s mäsom a hráškom rozdelíme na taniere.

VIDEORECEPT

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #vitamín #hrášok #čerstvá zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december