
Spracovanie marhúľ je v podstate hračka, jediné, čo zaberie trochu času, je ich odkôstkovanie, prípadne odstránenie šupky. Jednoduchý trik na lúpanie: marhule ponoríme na chvíľu do vriacej vody a potom hneď schladíme – šupka sa bude lúpať takmer sama.
Viete, že…?
Podľa starej španielskej tradície sa konzumáciou marhúľ varených v oleji človek vyvaruje „zlyhaniam“ v posteli. A napríklad nežné obyvateľky Andalúzie sú presvedčené, že budú neodolateľné, keď si pod sukňu dajú kvet marhule.
O marhuliach sa hovorí, že predlžujú život. Sušené marhule sú na tom dokonca ešte lepšie, pretože sú koncentrovanejšie. Ak človek dostane neodolateľnú chuť na sladké, s pomerne malým rizikom môže siahnuť po sušených marhuliach. Môžeme ich nakrájané na kocky používať aj tam, kde používame hrozienka.
Okrem zdraviu prospešných látok posilňujúcich imunitu organizmu, peristaltiku čriev a znižujúcich hladinu škodlivého cholesterolu v tele, ponúkajú marhule aj ďalšie látky, ktoré napríklad spomaľujú starnutie organizmu. Ďalej majú kladný vplyv na vlasy, nechty a pokožku, odbúravajú tuky a ako veľký zdroj kyseliny listovej znižujú riziko demencie a Alzheimerovej choroby.
Vláknina v marhuliach stimuluje žalúdočné a tráviace šťavy, ktoré pomáhajú absorbovať živiny a rozložiť potraviny na jednoduchšie spracovanie. Navyše podporujú zdravý rast kostí, chránia srdce pred širokou škálou chorôb, vrátane aterosklerózy, infarktu a mŕtvice, vďaka obsahu elektrolytov harmonizujú hladinu tekutín v tele, pomáhajú pri tvorbe hemoglobínu a marhuľový olej má napríklad antiastmatický účinok. Sušené marhule však treba pred konzumáciou dôkladne preprať, pre lepšiu stráviteľnosť je vhodné ich namočiť alebo nechať cez noc vo vzdušnej vlhkosti.
Vitamíny
- A, B, C, K, E Živiny a minerály
- vláknina, kyselina salicylová, esenciálne oleje; horčík, železo, meď, draslík, fosfor, mangán
Zrelé marhule majú asi 85 percent vody. Čerstvé zrelé marhule sú vynikajúce súčasťou ovocných aj zeleninových šalátov. Hodia sa pri dusení mäsa . Sú však vynikajúce najmä v múčnikoch a iných sladkostiach. Pre vysoký obsah vitamínov je najlepšie jesť marhule v surovom stave. Uplatnenie v kuchyni majú pri pečení koláčov, bublaniny, kysnutých knedlí, príprave kompótov, marmelády, džemov, džúsov, ovocnej drene i koktailov. Listy marhúľ mnohí používajú do kúpeľov, najmä na liečbu hemoroidov.
Marhule pochádzajú pôvodne zo Strednej Ázie, pestovali sa tu už okolo roku 3000 pred naším letopočtom. Odtiaľ sa v priebehu rokov dostali až do Európy s najväčšou pravdepodobnosťou cez Arménsko. V našich končinách ich až do 16. storočia považovali za broskyne. Dnes sú najdôležitejšími producentmi marhúľ Turecko a Francúzsko. Pestujú sa však aj vo Švajčiarsku, v Rakúsku, Pakistane, Iráne, Čile a Austrálii.
Čarovné recepty zo zdravých potravín
Marhuľové knedle z tvarohového cesta

Potrebujete: 500 g marhúľ, 500 g mäkkého nízkotučného tvarohu, 2 vajcia, 250 g detskej krupice, 500 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, strúhanka
Postup:
Najskôr dôkladne vymiešame jemný tvaroh s vajíčkami a práškovým cukrom tak, aby vznikla pena, do ktorej postupne pridávame mlieko, polohrubú múku so štipkou soli a detskú krupicu. Z hmoty vypracujeme vláčne cesto, ktoré potom nakrájame na dieliky. Kúsky cesta v dlaniach roztiahneme a do každého zabalíme jednu celú marhuľu. Z kúskov potom urobíme guľaté knedle, ktoré vložíme do osolenej vriacej vody a varíme približne desať minút. Knedle treba občas premiešať, aby sa neprichytili ku dnu, a keď vyplávajú na hladinu, môžeme ich vybrať dierovanou naberačkou. Uvarené knedle prepichneme vidličkou a na tanieri ozdobíme nastrúhaným tvrdým tvarohom a posypeme práškovým cukrom alebo opraženou strúhankou. Môžeme poliať smotanou.
Rumový marhuľový pohár so šľahačkou

Potrebujete: 500 ml mlieka, 30 g krupicového cukru, 2 vajíčka, 1 vanilkový puding, 1 PL rumu, marhule, smotana na šľahanie
Postup:
Najprv rozmiešame v mlieku vaječné žĺtky spolu s krupicovým cukrom a vanilkovým pudingom. Vymiešanú zmes dáme potom na sporák pri miernom plameni povariť do zhustnutia. Do zohriatej hmoty potom pridáme rum, sneh vyšľahaný z bielkov a umyté, pokrájané marhule. Hmotou naplníme poháre a necháme ju stuhnúť, môžeme dať vychladiť do chladničky. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.