Ovocie v lete? Takto ho musíte skladovať, aby vydržalo dlhšie!

Ako správne skladovať ovocie a zeleninu, aby sme predišli ich rýchlemu skazeniu - túto otázku si kladie väčšina gazdiniek.

21.08.2019 12:00
Broskyne pomáhajú nášmu srdcu. Foto:
Ak ste broskyne oberali zo stromu, vydržia o niečo dlhšie. Pozor na padané, tie konzumujte prvé.
debata

Najčastejším mýtom je, že väčšinu ovocia a zeleniny by sme mali uschovať v chladničke. Áno, studený vzduch môže niektorým z nich predĺžiť „život“, ale pravdou je tiež, že ovocie a zelenina pokope nerobí dobrotu. Niektoré druhy uvoľňujú totiž plyny, ktoré spôsobujú rýchle kazenie tých ďalších. Platí to napríklad o paradajkách.

Chcete skladovať jednotlivé druhy čo najefektívnejšie? Mali by ste vedieť nasledovné:

  • banány, ktoré s obľubou kupujeme najmä v chladnejších mesiacoch roka, rýchlo mäknú. Proces sa spomalí, ak ich oddelíte z trsu a rozdelíte na jednotlivé kusy. Tiež im vyhovuje izbová teplota, v chladničke sa pokazia veľmi rýchlo
  • citrusové plody, či už ide o pomaranče, citróny alebo grapefruity by ste mali skladovať pri izbovej teplote. Vydržia dlhšie ako v chladničke. Pozor však, držte ich ďalej od priameho slnečného svetla.
  • melón je typickým letným ovocím a pokiaľ ho máte v celku, môžete ho na pár dní uskladniť v chladnejšej tmavej miestnosti. Prerezaný však musí do chladničky. Konieckoncov, odtiaľ aj lepšie chutí.
  • drobné bobuľové plody ako jahody, černice, maliny či čučoriedky je dobré udržiavať v chlade. Ak časť z nich umývate a následne potom nespotrebujete všetko, treba ich položiť do misky na papierovú utierku a vložiť späť do chladničky v uzatvorenej nádobe s prieduchmi.
  • marhule a broskyne – aj toto ovocie patrí k typickým plodom leta. Pokiaľ ho máte priamo zo záhrady, záleží na tom, či ste ho oberali zo stromu alebo zbierali pod ním. Padané plody treba konzumovať či najrýchlejšie. Chlad im síce životnosť o kúsok predĺži, ale do chladničky vkladajte len oberané plody zo stromu. Pravidelne ich kontrolujte a mäkkšie kusy konzumujte. Vydržia tak niekoľko dní.

Dobrá rada znie, ovocie neumývajte, ak ho nechcete hneď skonzumovať – robte tak až priamo pred jeho jedením. Niektoré domácnosti však s obľubou krájajú ovocie na kúsky – napríklad hrušky alebo jablká. v takom prípade je dobré umyť ovocie zmesou vody a octu, ktorá pomôže predísť tvorbe plesní alebo mäknutiu ovocia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #Potraviny #ovocie #chladnička #skladovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december