Fenikel: Do šalátov, na zápaly... A ešte aj duchov odháňa

Fenikel je viacročná liečivá rastlina z rastlinnej čeľade, do ktorej patrí aj mrkva, petržlen či koriander. Jeho stopky sa vyznačujú sladkou chuťou, ktorá mnohým môže pripomínať zeler. Fenikel je aj zdraviu prospešné korenie – jeho semená sa chuťovo podobajú skôr anízu.

28.09.2019 16:00
fenikel Foto:
Fenikel má upokojujúce účinky na črevá, pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu - plody sú dôležitou zložkou čaju proti nadúvaniu pre malé deti.
debata

Fenikel v našich kuchyniach zatiaľ ešte úplne nezdomácnel, hoci je to diétna zelenina, ktorá je po tepelnej úprave menej výrazná. Konzumujú sa stopky listov tvoriace pri zemi akúsi cibuľu, ale v menšej miere je možné do pokrmov použiť aj nasekané lístky, ktoré tvarom pripomínajú kôpor.

Viete, že…?

V niektorých kultúrach sa fenikel umiestňoval nad dvere alebo do kľúčových dierok, aby odohnal zlých duchov. V Anglicku ho v stredoveku používali aj ako prostriedok na potláčanie chuti do jedla a začal sa pridávať do alkoholického nápoja s názvom absint.

Má upokojujúce účinky na črevá, pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu – plody sú dôležitou zložkou čaju proti nadúvaniu pre malé deti. Pôsobí aj pri prekyslení žalúdka. Má tiež dezinfekčné účinky, môžeme ho použiť pri slabších zápaloch žalúdka alebo čriev. Navyše podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek. Má aj močopudný vplyv, pomáha čistiť obličky a pitie čaju podporuje aj vykašliavanie. V minulosti ľudia pili feniklový čaj alebo žuvali semená ako prevenciu proti obezite a po žuvaní sa navyše príjemne osviežil dych. V ľudovom liečiteľstve sa bežne využíva aj feniklový sirup a med, nálev z feniklových semien sa používa hlavne na očné výplachy alebo obklady pri zápaloch, ktoré sa prejavujú začervenaním očí a pálením, aj ako ústna voda na zlepšenie stavu ďasien.

Vitamíny

A, B, C, E

Živiny a minerály

silice, flavonoidy, živice, rutín; vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, zinok

V kuchyni sa používa v surovom stave do šalátov alebo ho môžeme zapekať. Listy sa pridávajú do nakladanej zeleniny, ale aj do polievok a omáčok. V južnej Európe sa pridávajú ku grilovaným a k pečeným rybám a rôznym mäsovým pokrmom. Ako korenie sa používajú celé alebo mleté semená. Fenikel sa dobre kombinuje s rybami a často sa používa napríklad pri grilovaní sardiniek. Listy sú vhodné na zľahčenie tučných jedál, napríklad pokrmov z bravčoviny. Semienka sa pridávajú aj do známej čínskej zmesi piatich korení. Fenikel je vynikajúci na dochutenie polievok, mäsových zmesí, šalátov a omáčok. Vhodný je aj na nakladanie uhoriek a červenej repy, do chleba alebo do jablčných koláčov.

História fenikla siaha do staroveku. Fenikel sa tešil značnej obľube už v starom Egypte i u starých Grékov a Rimanov, z tých čias pochádza aj rodový názov. Pôvodne bol rozšírený v Stredomorí a Prednej Ázii. V strednej Európe ho už od raného stredoveku pestovali mnísi v kláštorných záhradách. Dnes sa pestuje takmer na celom svete mnoho vyšľachtených o­drôd.

Sladký zapečený fenikel so syrom

Sladký zapečený fenikel so syrom Foto: SHUTTERSTOCK
Sladký zapečený fenikel so syrom Sladký zapečený fenikel so syrom

Potrebujeme:
2 hľuzy sladkého fenikla
40 g čerstvého masla
2 PL polotučného mlieka
1 kl soli
50 g eidamskej tehly

Postup: Očistené hľuzy fenikla najskôr uvaríme v osolenej vode takmer domäkka, potom každý kus pozdĺžne rozkrojíme na 4 plátky. Fenikel vložíme na panvicu s rozohriatym maslom, pokvapkáme mliekom, polejeme zvyšným maslom a v mierne vyhriatej rúre upečieme dozlatista. Pred koncom pečenia posypeme pokrm nastrúhaným syrom. Podávame so zemiakmi.

Feniklový šalát s uhorkou a kôprom

Feniklový šalát s uhorkou a kôprom. Foto: SHUTTERSTOCK
Feniklový šalát s uhorkou a kôprom Feniklový šalát s uhorkou a kôprom.

Potrebujeme:
1 hľuza feniklu
1 šalátová uhorka
2 PL smotany
1 kl dijonskej horčice
1–2 kl bieleho vínneho octu
čerstvý kôpor
soľ
mleté čierne korenie

Postup:
Hľuzy fenikla najprv očistíme, vykrojíme z nich tvrdý hlúb a nakrájame ich na tenké plátky, rovnako nakrájame aj uhorku. Zo smotany, z octu, horčice, kôpru, zo soli a z korenia vymiešame hladký dresing, s ktorým šalát premiešame. Necháme vychladiť v chladničke. Tento šalát je výborný najmä k rybám.

Video
Máte radi bylinky? Skúšali ste niekedy fenikel, ktorý je zapekaný?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapekaný fenikel na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #fenikel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december