Ako kúpiť dobré gaštany?
Čerstvé gaštany majú neporušenú, hladkú a lesklú šupku. Ak na nich nájdete zvonku dierky či prasklinky, nie sú dobré. To isté platí pre gaštany s výraznými ryhami či s mäkkými miestami. Keď sú gaštany čerstvé, sú ťažšie, ako vyzerajú. V pohári vody klesnú dole.
Čo obsahujú?
Gaštany nielen skvelo chutia, telu poskytujú aj niekoľko benefitov. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré v tele bojujú s voľnými radikálmi, tým pádom naše telo chránia od toxínov. Sú síce kalorické, ale takisto poskytujú telu dostatok vlákniny, takže zasýtia. Pýšia sa aj prítomnosťou vitamínu B1, ktorý pozitívne vplýva na nervový systém. Aj vitamín B6, ktorý sa takisto v gaštanoch nachádza, je pre zdravie prospešný – podporuje látkovú výmenu v tele. Jedlé gaštany sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém.
Gaštany pečené v rúre
- 1. Na dno pekáča na pečenie položte papier na pečenie
- 2. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia – ak máte teplovzdušnú
- 3. Na okrúhlej strane prerežte šupku gaštanov do tvaru kríža
- 4. Rozložte gaštany na plech, rozrezaným krížikom nahor
- 5. Na dno rúry položte misku s vodou
- 6. Nad misku položte do rúry plech s gaštanmi
- 7. Gaštany pečieme po dobu 20–25 minút, kým sa v reze nezačnú otvárať
- 8. Plech s gaštanmi vyberte, gaštany preložte kuchynskou rukavicou do misky a nechajte mierne vychladnúť
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Gaštanová torta Katky Brychtovej na Varecha.sk