Lieskovce: Balzam pri psychickom i fyzickom vyčerpaní

Lieskové oriešky patria po stáročia medzi pochutiny, ale aj prísady do pečených či varených dobrôt. Sú skvelým doplnkom stravy športovcov a majú nielen vynikajúcu chuť, ale obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných látok.

10.12.2019 13:00
lieskovce, orechy, lieskovoorieškový čokoládový... Foto:
Domáci lieskovoorieškový čokoládový krém.
debata

Ľudia pod záľahou iných potravín, sladkostí a rôznych „zdravých" doplnkov stravy často zabúdajú na obyčajné lieskovce, ktoré už ako malé deti s veľkým očakávaním nachádzali v prírode či doma, aby mohli pomocou kameňa alebo kladivka rozbiť tvrdú škrupinku a ochutnať dobrotu.

Viete, že…?

Prvé stopy po lieskovcoch odhalili na škótskom ostrove Colonsay, kde sa našlo niekoľko stoviek tisíc spálených škrupín lieskových orieškov. Čo sa vlastne stalo, nikto nevie – toto „pohrebisko" je staré 9 000 rokov.

Konzumácia lieskových orieškov dokáže účinkovať na našu nervovú sústavu, ale aj na kardiovaskulárny systém. Dokázané je aj pôsobenie na imunitný systém a mozgovú činnosť. Vďaka vysokému zastúpenie tukov a nízkemu glykemickému indexu sú oriešky vhodným doplnkom stravy. Dodajú energiu, ktorá sa uvoľňuje postupne. Odďaľujú tak pocit hladu, sú vhodné pre diabetikov. Pôsobia ako balzam pri psychickom i fyzickom vyčerpaní, ďalej pomáhajú v prevencii a pri liečbe osteoporózy, zlepšujú pamäť, posilňujú srdce a obehový systém. U detí však treba začínať najprv s malým množstvom, bohužiaľ nezriedkavé sú alergické reakcie. Aj ľudia snažiaci sa znížiť hmotnosť by nemali oriešky napriek ich prospešnosti jesť vo veľkom množstve kvôli ich vysokej energetickej hodnote.

Vitamíny

B1, B2, C, E

Živiny a minerály

nenasýtené mastné kyseliny, vláknina; bór, chróm, draslík, fosfor, horčík, selén, zinok, železo

Lieskové oriešky sa dajú vynikajúco kombinovať napríklad s čokoládou, vynikajúca je starodávna sladkosť – nugát. Vyznávačom zdravej stravy postačí nepražený nedochucovaný a inak neupravený oriešok. Lieskovce sú súčasťou nespočetného radu sladkých múčnikov v rôznych podobách, ale napríklad aj nátierok. A v kombinácii napríklad s jogurtom, kašou, s čerstvým či so sušeným ovocím možno pripravovať zdravé raňajky či desiate pre celú rodinu.

Pôvodne rástli liesky v Ázii, odkiaľ sa rozšírili do Európy. Najlepšie sa im darí v Turecku, ktoré tiež kraľuje v produkcii kvalitných odrôd a ročne dodá na trhy celého sveta takmer pol milióna ton orieškov. Rodové meno avellena je odvodené od oblastí talianskeho mesta Avella, kde sa v staroveku liesky hojne pestovali.

Domáci lieskovoorieškový čokoládový krém

Potrebujeme:
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 200 g mliečnej čokolády, 100 g lieskových orieškov, 2 PL kvalitného kakaa, štipka soli, 1/2 kl vanilkového extraktu, 1–2 PL smotany na šľahanie
Postup:
Sladené kondenzované mlieko nalejeme do hrnca s nepriľnavým povrchom a prisypeme dve na dieliky rozlámané tabuľky čokolády. Varnú platňu zohrejeme na strednú teplotu a čokoládu necháme za stáleho miešania rozpustiť. Zmes dôkladne vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. Lieskové oriešky nasypeme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C asi na desať minút, kým šupka nestmavne a nepopraská. Približne v polovici praženia oriešky premiešame. Ešte teplé oriešky opatrne presypeme na čistú utierku a odstránime šupky. Olúpané oriešky presypeme do mixéra a nasekáme na čo najjemnejší prášok. K nemu pridáme dve lyžice kakaa, štipku soli a premiešame. Do sypkej zmesi kvapneme vanilkový extrakt a pridáme vychladnutú čokoládovú hmotu. Mixérom všetko spracujeme dohromady. Nakoniec zmes zjemníme lyžicou smotany na šľahanie. Hotovú nátierku uchovávame v chladničke.

Čokoládovo-lieskovcové grilážové hľuzovky

Potrebujeme:
250 g horkej čokolády, 150 ml smotany na šľahanie, 25 g masla, 200 g trstinového cukru, 100 g lieskových orieškov
Postup:
Lieskovce nasucho opražíme na panvici na miernom ohni a ešte za horúca olúpeme. Preložíme do misky a pripravíme karamel. Trstinový cukor nasypeme na teflónovú panvicu a necháme rozpustiť – vodu nepridávame. Cukor na panvici stále miešame, až kým sa úplne rozpustí. Keď začne karamel mierne hnednúť, prisypeme olúpané lieskové oriešky vcelku, premiešame, aby sa všetky obalili a odstavíme. Zmes rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme úplne stuhnúť – karamel s orieškami musí byť úplne tvrdý. Potom ho nalámeme do vhodnej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme najemno – vznikne griláž. Čokoládu s vysokým podielom kakaa rozpustíme vo vodnom kúpeli dohladka. Pridáme maslo a šľahačku a starostlivo premiešame. Do tejto zmesi prisypeme griláž, premiešame a dáme do chladničky stuhnúť. Zo stuhnutej hmoty pomocou dvoch kávových lyžičiek tvoríme hľuzovky, ktoré obaľujeme podľa chuti v mletých orieškoch či kokose, alebo necháme hľuzovky poriadne stuhnúť a namáčame ich v rozpustenej čokoláde.

Video
Obľúbený zákusok s lahodným krémom uprostred

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáce Laskonky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čokoláda #recept #krém #lieskovce #griláž
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december