Avokádo: Najčistejšie ovocie bez štipky chémie

Avokádo sa v poslednom čase nachádza vari všade. Odporúčajú ho odborníci na výživu, tréneri i zdravotníci.

04.01.2020 12:30
Pečené avokádo s vajcom a cibuľou Foto:
Pečené avokádo s vajcom a cibuľou.
debata

Vedeli o ňom však už dávno – v dobách pred Kolumbom konzumovali obyvatelia Ameriky avokádo namiesto mäsa. Plod avokáda má hruškovitý tvar a zelenú až hnedú alebo fialovú farbu.

Už spôsob zberu tohto ovocia je výnimočný a pomerne náročný. Plody sa najčastejšie zbierajú ručne pomocou dlhých tyčí s košíkom. Aztékovia videli v avokáde symbol lásky a plodnosti. Rastú totiž v páre a pripomínajú semenníky, tak aj tieto plody vo svojom jazyku pomenovali. Kôstky avokáda obsahujú mliečnu kvapalinu horkej chuti, ktorá zmení svoju farbu na hnedočervenú pri kontakte so vzduchom. Dôvodom je vysoká koncentrácia triesloviny tanínu.

Viete, že…?

Všetky druhy avokáda majú vďaka svojej šupke zaistenú perfektnú ochranu s minimálnou priepustnosťou. Vďaka šupke avokádo označujú za najčistejšie ovocie. Jeho šupka neprepustí dokonca ani žiadne chemické ošetrujúce prípravky.

Má výbornú chuť a pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Jeho konzumácia je vhodná pri dojčení a v tehotenstve, pri celkovej regenerácii organizmu, pri únave, znižuje krvný tlak, reguluje cholesterol, pomáha proti starnutiu vďaka obsahu antioxidantov, je vhodné pri nervových ochoreniach a zbavuje telo škodlivých látok. Navyše je vhodné pri zápaloch močových ciest, pri problémoch s pečeňou, len pre domáce zvieratá vhodné nie je.

Vitamíny

A, B, C, E, K

Živiny a minerály

kyselina olejová, linolová, palmitová, vláknina; mangán, meď, železo, zinok, fosfor, draslík

Exotické avokádo má orieškovo-maslovú chuť. Konzumuje sa väčšinou surové, pretože varením zhorkne. Pridáva sa do šalátov, je možné ho grilovať, ale aj vyrábať z neho domácu nutellu. Plody sa môžu pridávať do teplých jedál alebo mierne ohriať. V kuchyni existuje nespočetné množstvo receptov, pri ktorých sa používa práve avokádo. Stačí vymenovať: avokádová nátierka, šaláty, kokteily, guacamole, polievka, dip, puding, zapečené avokádo s ďalšími surovinami. Možno ho použiť ako maslo, na sladký aj slaný spôsob, obľúbené je smoothie.

Najstaršie dôkazy o konzumácii avokáda pochádzajú približne z 10. storočia pred naším letopočtom. Archeológovia ich našli na území Mexika. Ďalšie stopy pochádzajú z Peru z obdobia zhruba pred 3¤800 až 4¤500 rokmi. O jeho rozšírenie do Európy a neskôr do celého sveta sa zaslúžili dobyvatelia Južnej a Strednej Ameriky. Dnes sa pestuje vo vhodných podmienkach na rôznych miestach planéty.

Pečené avokádo s vajcom a cibuľou

Potrebujeme:
1 avokádo, 2 vajcia, 1 menšia cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný syr, bylinky
Potup:
Avokádo rozkrojíme a vydlabeme z neho približne dve lyžice, aby sa do každej polovičky vošlo vajce. Vajcia rozklepneme dovnútra, posypeme soľou, korením a cibuľkou nakrájanou nadrobno. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 minút, podľa veľkosti avokáda a vajca. Päť minút pred koncom posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Smoothie z avokáda, jablka a uhorky

Potrebujeme:
1/2 avokáda, 1 zelené jablko, 3 ružičky brokolice, 5 cm dlhý kus uhorky, 200 ml kokosového mlieka, 1 kl citrónovej šťavy, 10–12 mätových lístkov, 1 PL ľanových semienok
Potup:
Najprv vykrojíme jablko a rozdelíme ho na väčšie kúsky, ktoré dáme do nádoby stolného mixéra. Vyškrabeme dužinu z polovice avokáda, potom pridáme brokolicu rozdelenú na malé kúsky. Rozkrájame uhorku a pridáme ju do nádoby spolu s kokosovým mliekom, citrónovou šťavou, mätovými lístkami a ľanovými semienkami. Stolný mixér zapneme, rozmixujeme všetko dohladka a hotové smoothie rozdelíme do pohárov.

Video
Speváčka a herečka Lera pripraví rýchly nepečený zdravý dezert.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pečenie #jablko #smoothie #avokádo #uhorka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december