Pomaranč - voňavý, zdravý, obľúbený

Pomaranč, anglicky i francúzsky orange, španielsky naranjo dulce je citrusový plod pomarančovníka čínskeho, ktorý je známy tiež ako pomarančovník pravý - Citrus sinensis. Pomaranče sú stále dominantným tropickým ovocím v každom ročnom období. Šťavnaté, voňavé a zdravé – vždy obľúbené.

05.01.2020 12:30
Pomarančové smoothie s banánom Foto:
Pomarančové smoothie s banánom.
debata

Strom pomarančovníka dorastá do výšky až 10 metrov, jeho kvety sú biele a veľmi voňavé. Vyšľachtené odrody sú ale aj oveľa menšie, existuje asi 500 druhov pomarančov, len asi 30 má však pestovateľské a trhové využitie, na európsky trh sa z nich dodáva len asi 20 druhov.

Viete, že…?

Zmena farby kôry pomarančového plodu zo zelenej na oranžovú prebieha iba v niekoľkých chladnejších dňoch v období zrenia. Plody z tropických oblastí bez chladných dní tak môžu zostať stále zelené.

Konzumácia pomarančov je vhodnou prevenciou nielen proti nachladnutiu a chrípke, ale aj proti mnohým ďalších infekčným ochoreniam a proti vzniku alergických reakcií. Dužina aj biela stredná vrstva je bohatá na vlákninu pektín, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má priaznivý vplyv na krvný tlak a činnosť srdca, znižuje riziko vzniku cievnych a srdcových ochorení. Pomaranče významne posilňujú obranyschopnosť a imunitu organizmu, pôsobia pozitívne na nervový systém a podporujú činnosť mozgu a funkciu svalov. Môžu mať však aj nežiaduce účinky v podobe prekyslenia žalúdka alebo trebárs aj miernych vyrážok pri skonzumovaní veľkého množstva.

Vitamíny

A, B1, B2, C

Živiny a minerály

vláknina, flavonoidy, limonoidy, vápnik, horčík, železo, draslík

Pomaranče sú vhodné najmä na priamu konzumáciu. Veľká časť plodov sa spracováva na džúsy, šťavy, koncentráty a do kompótov. Dužina sa ale využíva v studenej kuchyni na prípravu ovocných, sladkých i pikantných šalátov a tiež na zdobenie rôznych cukrárskych výrobkov – tort, dezertov, koláčov… V teplej kuchyni sa využíva do omáčok k mäsám. Šťava je vynikajúca prísada do miešaných nápojov. Kôra sa používa nastrúhaná ako prísada do rôznych pokrmov a pekárenských výrobkov. Kvety sa pre ich chuť i vôňu používajú ako príchute do čajových zmesí.

Pomaranče vznikli pravdepodobne prirodzenou cestou krížením mandarínky a pomela. Pochádzajú zo subtropických oblastí Číny a Vietnamu, kde sa pestovali už pred 4000 rokmi. V mnohých jazykoch tieto plody vďaka svojmu pôvodu označujú ako „čínske jablko“. Do Európy ich portugalskí obchodníci priviezli v 15. storočí z Ázie, a krátko po objavení Ameriky ho previezli aj tam.

Pomarančový sorbet

Potrebujeme:
6 pomarančov (vytlačená šťava), 250 g krupicového cukru, 300 ml vody, 1 PL mätových lístkov, 2 PL pomarančovej kôry
Postup:
Do kastróla nasypeme 250 g krupicového cukru, vlejeme 300 ml vody a pridáme lyžicu roztlačených mätových lístkov. Všetko dobre premiešame, privedieme do varu a varíme 1 – 2 minúty, cukor sa musí počas varenia úplne rozpustiť. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. V miske alebo džbániku zmiešame nastrúhanú pomarančovú kôru a vytlačenú šťavu zo šiestich pomarančov. Prilejeme do vychladnutého cukrového sirupu a v plastovej nádobe vložíme do mrazničky. Sorbet občas premiešame, na začiatku mrazenia častejšie, aby sa v ňom nevytvorili ľadové kryštáliky. Hotovým sorbetom plníme zrezané a vydlabané pomarančové plody.

Pomarančové smoothie s mrkvou a banánom

Potrebujeme:
1 pomaranč, 1 zrelý banán, 1 mrkva, 100 ml mandľového mlieka, 1/2 kl vanilkového extraktu, 3 kocky ľadu
Postup:
Pomaranč najprv rozkrojíme na dve časti. Z jednej vytlačíme šťavu a z druhej necháme len dužinu, ktorú nakrájame na kocky. Do mixéra vložíme dužinu a šťavu z pomaranča, pridáme olúpaný a na menšie kúsky nakrájaný banán, nastrúhanú mrkvu, mlieko, vanilkový extrakt a niekoľko kociek ľadu. Všetky suroviny rozmixujeme na hladký nápoj.

Video
Oslaďte si sviatky pokoja týmto šťavnatým a sviežim koláčikom. Pripravil ho pre nás Peter Varga, ktorý v Dubline varil pre celebrity ako Jennifer Lopez, Lady Gaga alebo Ed Sheeran.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrkva #banán #smoothie #pomaranč #sorbet #citrusové ovocie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december