Zázvor - prírodný všeliek v období chrípok

Zázvor človeka zaručene preberie, treba si ho dopriať. Má výrazné liečebné a aj zahrievacie schopnosti. Môžeme si urobiť napríklad zázvorový čaj, zázvor stačí zaliať horúcou vodou a osladiť medom, alebo koreň ošúpať a dopriať si ho len tak - surový.

18.02.2020 17:00
zázvorový likér Foto:
Domáci zázvorový likér.
debata

Zázvor by sme mali jesť vo zvýšenej miere predovšetkým v období chrípok. Chemik ani biológ v ňom nenájde takmer žiaden tuk, takže ho môžeme jesť bez výčitiek. A aj v našich končinách ho možno považovať za prírodný všeliek. Hoci niekto môže mať výhrady proti jeho výraznej chuti a silnej aróme.

Viete, že…?

Ázijská kuchyňa by bez zázvoru nikdy nebola tým, čím je. Je vynikajúci v najrôznejších koreniacich zmesiach, napríklad v orientálnom karí nesmie kvalitný sušený zázvor chýbať.

Koreň zázvoru je známy svojimi protizápalovými účinkami, zlepšuje trávenie a celkovú detoxikáciu, podporuje vstrebávanie a lieči ťažkosti spojené so zažívaním. Pomáha pri prechladnutí a chrípke, prináša úľavu od dýchacích ťažkostí, podporuje krvný obeh a posilňuje srdce, uľaví od bolesti, znižuje zrážanlivosť krvi a uľahčuje vstrebávanie krvných zrazenín. Uľavuje pri tehotenských nevoľnostiach a v prípade potreby zvyšuje potivosť. V nadmernom množstve však môže uškodiť ľuďom trpiacim vysokým tlakom, alebo tým, čo majú problémy so žalúdkom a žlčníkom. Prisudzuje sa mu aj schopnosť odbúravať rakovinové bunky.

Vitamíny

A, B1, B2, C, E

Živiny a minerály

bielkoviny, vláknina; mangán, horčík, sodík, fosfor, železo, draslík, vápnik

V kuchyni má zázvor široké uplatnenie, najmä v čínskej alebo indickej. Gurmáni iste poznajú zázvorovú marmeládu, zázvorový likér, kandizovaný zázvor a iné lahôdky z hľuzy zázvoru. Zázvor bol korením a univerzálnym liekom už dávno, u nás ho dnes dostať v podobe sušeného prášku alebo čerstvého koreňa. V čerstvom stave sa používa na dochucovanie polievok a omáčok, k hovädziemu aj bravčovému mäsu, do mäsových a zeleninových zmesí a aj k morským plodom. V niektorých klasických receptoch ním môžeme nahradiť aj cesnak, je neodmysliteľnou prísadou do perníka. Okrem zázvorového čaju sa pripravujú aj zázvorové limonády, tonik a pivo. A je aj súčasťou suši pokrmov a obľúbeného pečiva – zázvorníkov. Niektorí ľudia si sušený zázvor dokonca berú so sebou, ak zle znášajú cestovanie – preukáže im užitočnú službu.

Ide o jedno z najstarších korení na svete. Zázvor pochádza z Číny, odkiaľ sa presunul do Indie. Európania objavili jeho kúzlo až v 11. storočí. Darí sa mu dobre v tropických oblastiach, najmä v karibských krajinách, osobitne na Jamajke.

Zázvorová polievka s mrkvou

Potrebujeme:
1/2 malej hľuzy zázvoru alebo asi 1/2 kl mletého, 4 mrkvy, 1 cibuľa, 2 PL olivového oleja, 400 ml kuracieho vývaru, 100 ml smotany, mleté čierne korenie, soľ, tekvicové semiačka
Postup:
Jemne nakrájanú cibuľu opražíme na olivovom oleji dozlatista. Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a chvíľu ju za stáleho miešania restujeme, osolíme a okoreníme. Potom prilievame po malých dávkach stredne silný kurací vývar a stále miešame. Postup je veľmi podobný, ako keď sa robí talianske rizoto. Po desiatich minútach pridáme čerstvý zázvor, olúpaný a nakrájaný na tenké plátky, alebo mletý zázvor. Dolejeme zvyšok vývaru a varíme asi pol hodiny na miernom ohni. Nakoniec polievku rozmixujeme dohladka, pridáme smotanu a na tanieri posypeme tekvicovými semiačkami.

Domáci zázvorový likér

Potrebujeme:
Na extrakt: 25 g bieleho koreňa zázvoru, 5 g uhličitanu sodného, 100 ml horúcej vody, 180 ml liehu
Na likér: 320 ml zázvorového extraktu, 40 ml vínovice, 20 ml rezaného rumu, 130 ml liehu, 320 ml roztoku cukru
Postup:
Najprv koreň zázvoru nakrájame nožom nadrobno alebo nastrúhame na strúhadle a potom prelejeme zmesou z uhličitanu sodného a 100 ml horúcej vody. Roztok necháme asi 48 hodín stáť. Potom precedíme a koreň naložíme do zmesi 180 ml liehu a 130 ml vody, a to na 8 dní. Potom precedíme zmes cez papierový filter a prípadne dolejeme vodou tak, aby sme získali 320 ml extraktu. Potom pristúpime k príprave samotného likéru: Všetky suroviny dôkladne premiešame a likér necháme odpočívať niekoľko dní. Dlhšie skladovanie nie je na škodu, naopak, zvýrazní chuť likéru. Likér uchovávame v chlade a suchu.

Video
Nátierka z manga, prípadne dip ku grilovačke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mangové čatní na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #čaj #zázvor #polievka #korenie #likér
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december