Veď aj obyčajný mastný chlieb, roztlačené zemiaky či vývar sa vďaka cibuli dotknú kulinárskeho neba. Táto intenzívne voňavá zelenina je skrátka spätá s gastronomickou históriou nášho národa. Nevraviac o slávnej sladkej pukanskej cibuli alebo o mladej cibuľke či pažítke, ktorými v kuchyni vstupujeme do jarnej sezóny.
Cibuľová nátierka s jablkami a so syrom
Na 4 porcie potrebujeme:
150 g cibule, 1 PL majonézy, 1 PL bieleho jogurtu, 1 PL citrónovej šťavy, cukor, soľ, jablko, syr na strúhanie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame a sparíme horúcou vodou, necháme vychladnúť a pridáme nahrubo nastrúhané jablko.
2. Do cibule s jablkom pridáme majonézu, jogurt, citrónovú šťavu, nastrúhaný syr, cukor podľa chuti a soľ.
Čerstvý syr s cibuľkou a klíčkami na vajíčkových lievancoch
Na 4 porcie potrebujeme:
8 vajec, 1 cottage syr, 1 viazanička mladej cibuľky, 50 g mungo klíčkov, soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika
Postup:
1. Vajíčka rozbijeme, ochutíme soľou a korením, rozšľaháme a pečieme v lievancovej panvici.
2. Cottage syr ochutíme soľou a korením, pridáme nasekanú mladú cibuľku, mungo klíčky a mletú papriku, aj štipľavú a touto nátierkou potrieme vaječné lievance.
Recepty pripravili Ľuboš Galbavý a Silvia Varačková z reštaurácie Meet and Eat v Piešťanoch
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Karamelový čaj proti kašľu na Varecha.sk