Púpava: Listy nielen do šalátov

Púpave oprávnene patrí miesto na jarnom stole - v tomto období najmä jej listom, ktoré sa dajú využiť na okamžitú konzumáciu, len ich treba zbierať, kým ešte neobsahujú horké mlieko, teda v období od marca do polovice júna. Nie je to obyčajná burina, ako ju vníma našinec.

13.04.2020 12:00
púpava, jar, bylinky Foto:
Púpavový sirup či med z kvetov majú aj u nás dlhú tradíciu.
debata

Listy púpavy majú dvakrát vyšší obsah železa ako špenát a vďaka bohatému komplexu ostatných účinných látok má púpava bohaté využitie v domácej lekárničke. Púpavový sirup či med z kvetov majú aj u nás dlhú tradíciu.

Viete, že…?

Klasická prírodná medicína odporúča počas šiestich týždňov denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou. A doplniť to o výborný púpavový čaj z čerstvých alebo zo sušených lístkov.

Látky, ktoré púpava obsahuje, pomáhajú napríklad pri zápaloch močových ciest a obličkových kameňoch, priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, obličiek a trávenie. Púpava podporuje vylučovanie žlče, žalúdočných štiav, pomáha pri zväčšenej slezine, posilňuje funkciu pankreasu, podporuje krvotvorbu, znižuje hladinu krvného cukru, posilňuje metabolizmus, čistí organizmus po zime, pomáha pri chronickej únave, pri zápche a pri ženských problémoch. Pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu v krvi a môže sa používať aj pri chronických ekzémoch.

Vitamíny

A, B2, B8, B11, C, D

Živiny a minerály

silice, triesloviny, kyselina kremičitá, inulín; draslík, vápnik, mangán, meď, fosfor, železo

Listy púpavy je možné využiť v kombinácii s ďalšou listovou zeleninou nielen do šalátov, ale aj do polievok, do vaječnej omelety, na výrobu balzamu či octu. Koreň môžeme opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, prípadne podusiť s cibuľou a cesnakom. Čerstvá púpavová šťava funguje ako silná verzia čaju, môžeme ju zamraziť na zimu alebo pridať do zdravých kokteilov.

Púpava lekárska pochádza pravdepodobne zo severných Himalájí, odkiaľ sa rozšírila do Stredomoria, do mierneho, stepného až arktického pásma Ázie a Európy až po severnú Afriku. Ako liečivá bylina bola známa a používaná už v starovekom Grécku, kde používali mlieko z púpavy proti pehám a žltým škvrnám na koži.

Šalát z púpavových listov so slaninou

Potrebujeme:

1/2 kl plnotučnej horčice, 1 PL vínneho octu, 5 PL olivového oleja, 200 g púpavových listov, anglická slanina, 2 štipky mletého čierneho korenia, 400 g reďkovky, 1/2 kl sardelovej pasty, 1/3 kl soli, 2 vajcia, petržlenová vňať, voda na dresing

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Slaninu nakrájame na kocky alebo plátky. Púpavové listy dôkladne opláchneme, necháme odkvapkať a nakrájame na rezance. Umyté reďkovky pokrájame na tenké plátky. Dresing pripravíme zmiešaním oleja so sardelovou pastou, s horčicou, vínnym octom, so soľou a s korením. Všetko premiešame, ozdobíme vajcami, púpavovými listami, plátkami slaniny, petržlenovou vňaťou a prelejeme dresingom. Pred podávaním necháme šalát vychladiť.

Púpavová omeleta plnená syrom

Potrebujeme:

100 g púpavových listov, 2 šalotky, 1 PL masla, 150 ml bieleho vína, 1 kl zeleninového vývaru v prášku, 100 gramov ricotty, 1/2 kl mletej papriky, 4 vajcia, 400 ml mlieka, 200 g múky, olej na vyprážanie, soľ

Postup:

Púpavové listy dobre umyjeme. Vo veľkom hrnci zohrejeme asi 1,5 litra osolenej vody, pridáme listy a necháme asi minútu spariť. Stiahneme z ohňa, scedíme, prelejeme ľadovou vodou a dáme ich bokom. Šalotku osmažíme na masle dozlatista, pridáme nasekané listy, zalejeme vínom, v ktorom sme vopred rozmiešali zeleninový vývar a chvíľku dusíme, až kým sa tekutina neodparí. Necháme zľahka vychladnúť. Pridáme ricottu a papriku. Vajcia rozmiešame s mliekom a múkou, rozdelíme na štyri omelety a smažíme sprudka na oleji. Omelety plníme zmesou ricotty a púpavových listov.

Video
Mozzarella, paradajky a bazalka, sú základom šalátu Caprese. Teraz sme však nimi naplnili košíčky z plátkov cukety a upiekli. Výsledkom je ideálne predjedlo či ľahká večera.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Caprese zabalené v cukete na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #bylinky #šalát #omeleta #púpava
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december