Jarná cibuľka: Poslúži na večeru ako afrodiziakum

Jarná cibuľka je zvestovateľ jari. Mladá cibuľa, ktorú človek konzumuje ešte predtým, ako dozreje.

30.04.2020 17:00
cibuľka Foto:
Jarnú cibuľku kupujeme väčšinou v sezóne, ktorá trvá od apríla do konca júna.
debata

Jej chuť nie je taká ostrá a štipľavá ako chuť klasickej cibule, navyše je jemne sladkastá. Aj vďaka nej môže byť aj náš boj proti viróze úspešnejší.

Ideálne je kupovať jarnú cibuľku v hlavnej sezóne, ktorá sa začína v apríli. Ak nemáme záhradku, stačí jej spodnú časť s korienkami vložiť do pohára s vodou, za pár dní vyrastie zelená vňať, ktorú môžeme odstrihávať.

Viete, že…?

Egypťania by bez cibule možno ani nepostavili pyramídy, vládcovia ňou kŕmili otrokov, ktorí ich stavali, a tá ich chránila pred nedostatkom vitamínov aj pred chorobami.

Jarná cibuľka urobí dobrú službu pri prechladnutí, má totiž antibiotické a antibakteriálne účinky – pomáha proti kašľu a nádche, pritom nedráždi tráviaci trakt ako klasická cibuľa, ba mu skôr prospieva. Navyše podporuje zdravé kosti, udržuje zdravé oči, zdravé srdce, zlepšuje imunitný systém, znižuje riziko vzniku rakoviny, znižuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje žalúdočným problémom, ochraňuje pred infekciami, znižuje krvný tlak, je dobrá na liečbu artritídy a astmy a znižuje hladinu cholesterolu. Ak si chceme užiť vášnivú jarnú noc, poslúži na večeru ako afrodiziakum.

Vitamíny

A, B, C, K

Živiny a minerály

nenasýtené mastné kyseliny, vláknina, flavonoidy; síra, vápnik, železo, draslík, jód, horčík

Vhodné je jarnú cibuľku používať predovšetkým surovú alebo len veľmi krátko tepelne upravenú, varením totiž prichádza o cenné látky. Hodí sa najmä do rôznych tvarohových nátierok, skvelá je v rôznych omeletách, posypať ňou môžeme praženicu, chlieb s maslom či varené zemiaky a zemiakovú kašu. Tiež môže byť súčasťou zeleninových či cestovinových šalátov. Pridáva sa aj do rôznych omáčok typu salsy. Pridať ju môžeme do zeleninovej polievky, fašírok či pečeňových knedlí. Výborná je grilovaná, hodí sa aj do jarných plniek, ak nemáme k dispozícii žihľavu. Môžeme ju podusiť s trochou soli a cukru, ktorý skaramelizuje, a takto upravenú cibuľku podávať ako prílohu k mäsu.

Cibuľa má s najväčšou pravdepodobnosťou pôvod v Strednej Ázii, podľa iných zistení môže pochádzať z Iránu, Afganistanu alebo Pakistanu. Prvé zmienky o nej sa objavujú na hlinených tabuľkách Sumerov a je aj na papyruse starého Egypta z doby 3200 rokov pred naším letopočtom. V Egypte ju používali aj ako obetný dar bohom, archeológovia objavili malé cibuľky napríklad v očných jamkách faraóna Ramzesa IV, ktorý zomrel 1160 rokov pred naším letopočtom.

Omáčka romesco s grilovanou jarnou cibuľkou

Potrebujeme:

6 paradajok, 4 rozpolené červené papriky, 12 jarných cibuliek bez korienkov, soľ, mleté čierne korenie, 8 PL olivového oleja, 50 g lúpaných lieskových orieškov alebo mandlí, 1 tvrdšia bageta rozdrvená na kúsky, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL vínneho octu, 1/2 kl mletej sladkej papriky

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 °C. Paradajky a papriky dáme na dva rôzne pekáče, ochutíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 35 minút, alebo kým šupky paprík nezačnú černieť. Medzitým rozmixujeme oriešky v mixéri a necháme ich v ňom. Vyberieme paradajky z pekáča a dáme ich bokom. Do šťavy z paradajok na pekáči namočíme kúsky bagety a počkáme, kým vychladnú. Papriky preložíme z pekáča do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a počkáme, kým vychladnú. Potom z nich stiahneme šupku a dužinu pridáme spolu s paradajkami k orieškom v mixéri. Pridáme 4 lyžice olivového oleja, cesnak, bagetu namočenú v šťave z paradajok, vínny ocot a mletú papriku a všetko najemno rozmixujeme. Rúru zapneme na grilovací režim, jarné cibuľky položíme na pekáč a pokvapkáme ich olivovým olejom. Grilujeme 3–5 minút, často ich otáčame. Podávame teplé s omáčkou romesco.

Vaječná omeleta s jarnou cibuľkou a so syrom

Potrebujeme:

5 vajec, 1 paradajka, 3 jarné cibuľky, 30 g masla, 50 g syra

Postup:

Na veľkej nepriľnavej panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom nakrájanú jarnú cibuľku. Potom pridáme nakrájanú paradajku, ktorú necháme chvíľu dusiť, aby sa odparila prebytočná šťava. Zalejeme vajcami rozšľahanými so štipkou soli a korenia, prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni piecť asi 10 minút, kým povrch nestuhne. Ešte horúcu omeletu posypeme nastrúhaným syrom a bylinkami.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #grilovanie #jarná cibuľka #omeleta #omáčka romesco
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december