Reďkovka: Vynikajúca aj ako sirup proti kašľu

Kým niektoré druhy zeleniny sú ako bojovníci proti chorobám notoricky známe, u iných nám ich použitie často uniká. Napríklad také reďkovky, jedny z prvých jarných životabudičov, z ktorých sa dá pripraviť vynikajúci sirup proti kašľu, skvelý aj na podporu imunity.

03.05.2020 17:00
pesto, reďkovka Foto:
Pesto z listov reďkovky.
debata

Biela, čierna, červená, žltá, fialová, dvojfarebná, to všetko sú farby reďkoviek, ktorých staršou sestrou je reďkev – jedna z najstarších kultúrnych rastlín. Chuť je príjemne štipľavá a záleží na obsahu horčičných olejov a zálievke počas vegetácie.

Viete, že…?

V minulosti sa divo rastúce reďkovky konzumovali čerstvé pred raňajkami. Podľa povier sa tak človek vyhol rôznym nepríjemnostiam, ktoré ho mohli počas dňa stretnúť.

Reďkovka i reďkev sú známe v ľudovom liečiteľstve a uznáva ich aj moderná medicína. Na liečebné účely sa používa šťava, ktorá výrazne podporuje tvorbu žlče, zlepšuje funkciu pečene a pomáha rozpúšťať žlčové kamene. Čistí organizmus a obnovuje jeho funkcie. Zmiešaná s medom sa odnepamäti využívala pri liečbe zápalov dýchacích ciest. Veľmi zaujímavý je účinok šťavy na mastiace sa vlasy, pri tvorbe lupín a proti nadmernému vylučovaniu mazu pokožkou. Naopak, nie je vhodná pre osoby trpiace hnačkou, žalúdočnými chorobami či zväčšenou štítnou žľazou. Reďkovka obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá stimuluje peristaltiku čriev, čistí ich od usadených toxínov a pôsobí proti zápche. Pôsobí mierne močopudne a je súčasťou zdravej diéty v každom veku.

Vitamíny

B1, B2, B6, B9, C, D, E

Živiny a minerály

horčičné oleje, silice, vláknina, vápnik, draslík, fosfor, síra, meď, selén

Plody reďkoviek sa väčšinou konzumujú surové, neolúpané i olúpané. Pridávajú sa do zeleninových šalátov, nátierok aj do polievok, sú vynikajúce prílohou k mäsu. Reďkovky sa môžu tiež dusiť. Zelené lístky sa môžu konzumovať tiež, zo starších listov je vynikajúca náhrada špenátu. Pálčivá chuť reďkoviek sa dá obmedziť namočením do studenej vody, u nakrájaných miernym posolením. Pri umývaní reďkoviek teplou vodou sa ich pálčivá chuť zvýši. Reďkovky, vypestované vo vonkajšom prostredí, sú chutnejšie než reďkovky skleníkové.

Reďkovky s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú z ďalekej Ázie – Japonska alebo Číny, kde sa pestovali aj ako okrasné rastliny v záhradách. Poznali ich aj v starom Egypte v období stavby pyramíd, kde boli spolu s cesnakom a cibuľou ďalším zo základných druhov zeleniny pre robotníkov. Zo semien v Egypte tiež lisovali olej. Do Európy sa reďkovka dostala približne pred 400 rokmi. Medzi súčasných najväčších svetových pestovateľov patrí Čína a Japonsko, v Európe Holandsko.

Pesto z listov reďkovky

Potrebujeme:

200 g listov reďkovky, 50 g olivového oleja, 2 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 60 g kešu orechov alebo mandlí, 50 g parmezánu, 10 g cesnaku, šťava z citróna

Postup:

Veľmi dobre umyté listy reďkoviek, oriešky, parmezán a cesnak spracujeme na hrubú pastu v mažiari alebo v mixéri. K hmote pomaly pridávame olivový olej, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu, až kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Pesto necháme vychladiť a podávame s cestovinami alebo na chlebe s reďkovkami.

Reďkovková praženica s jarnou cibuľkou

Potrebujeme:

10 reďkoviek, 1 cibuľa, 1 menšia jarná cibuľka, olej alebo maslo, 2 vajíčka, soľ podľa chuti, mleté čierne korenie, rasca, pažítka

Postup:

Najskôr opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme reďkovky nakrájané na kolieska, dochutíme soľou a čiernym korením. Prikryté dusíme 10–15 minút. Potom pridáme vajíčka a miešame do stuhnutia. Vysypeme na tanier, ozdobíme pažítkou, paprikou či uhorkou, alebo natierame na hrianky. Ak máme reďkoviek navyše, udusené ich môžeme uskladniť v mrazničke na zimu ako hríbiky.

Video
Palestínske jedlo pre chudobných pripraví manžel bývalej moderátorky z Markízy

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mžaddara z Palestíny na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recept #reďkovka #sirup #jarná cibuľka #pesto #praženica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december